fbpx
skip to Main Content

I dybden på Erlend Ropstads liv og musikk

Røy Søbstad ble engasjert av Christer Falck til å skrive bok om den kjente artisten fra Vennesla.

 

Roy Søbstad (54) er musikk- og filmanmelder i Fædrelandsvennen. I tillegg jobber han som designer, illustratør og frilansskribent. Boken om «Brenn siste brevet» er hans første sakprosautgivelse, og selv om den har samme tittel som Erlend Ropstads kritikerroste musikkalbum, er boke mye mer enn en eneste lang albumanmeldelse, skal vi tro forfatteren.

– Jeg har beskrevet boka som et delvis dypdykk i albumet og dels et portrett av artisten. Det er en veldig kort vei mellom tekstinnholdet i musikken og Erlends liv. Derfor har jeg prøvd å tegne et slags portrett av ham. Alt sammen leder opp til albumet. En stor del av boka er biografisk.

Moderne klassikere

Dette er står på baksiden av boka:

Dette er historien om hvordan en artist fra Vennesla tilførte norsk rock litt hardt tiltrengt svensk attityd. Med sine seks første album hadde Erlend Ropstad etablert seg som en singer–songwriter med melodisk teft og poetisk nerve. På «Brenn siste brevet» skrudde han i tillegg opp gitarene. Plutselig det ble mer naturlig å sammenligne ham med svenske rock-giganter som Thåström og Lars Winnerbäck enn noe vi hadde her til lands.  «Brenn siste brevet» inneholder moderne klassikere som «Exit the Dragon», «Natta som er over nå» og «Menneske, kjære menneske», og ble i 2019 kåret til årets beste norske album av 40 fremstående kritikere.

Den forteller mye om omstendighetene rundt innspillingen av albumet, men går også i dybden på hver enkelt sang.
– I tillegg forsøker jeg å sette Erlends musikk inn i en musikkhistorisk kontekst. Jeg skriver en del av visetradisjonen samt svensk og norsk rock, forteller Søbstad om boka han begynte å skrive i august i fjor og som nylig ble utgitt.

Christer Falck

I regi av Christer Falck

Oppdraget ble gitt ham av Christer Falck, som står bak plate- og bokserien Norske Albumklassikere.
– Jeg har fulgt med på Roy Søbstad i mange år og han har alltid vært en man kan kontakte om en sak og få svar på om det er interessant. Han er ryddig, kunnskapsrik og flink til å se de store linjene. Alle byer burde ha sin egen Roy Søbstad, forteller Falck til Sørlandsavisen.

Artisten har vært en viktig bidragsyter til boka.
– Erlend har stilt opp i lange intervjusamtaler og jeg har fått følge ham rundt på steder som er nevnt i sangene hans. Han har fortalt om livet sitt og latt meg få skrive i fred uten å blande seg opp i mine litterære valg. Boka er basert på ti timers intervjuopptak med Erlend i tillegg til samtaler med familiemedlemmer og samarbeidspartnere.

Åpen og ærlig

Boka forteller om artistens liv og virke siden han ble født i 1974 og til albumet kom ut i 2019.
– Den handler også om hvordan det var å vokse opp i Vennesla og hva for et sted Vennesla var på den tida, røper Søbstad.

Forfatteren skryter også av artisten, om hvor lett samarbeidet har gått.
– Han legger ikke skjul på noe. Han er åpen og ærlig, enten det er om personlige ting, som da faren hans døde mens Erlend var tenåring, eller hvordan han har stjålet ideer til sanger.

Erlend Ropstad har selv ikke lest boka før den kom ut.
– Jeg digger den. Den er godt skrevet. Det er helt surrealistisk at den handler om meg. Jeg har lest en del artistbiografier, så jeg glemte litt at historien handlet om meg, men den er på ingen måte urealistisk.

Back To Top