Mye nytt under årets Barnefilmfestival
Barnefilmfestivalen trekker mellom 13 og 18 tusen publikummere hvert år. I år flyttes hoveddelen til Gravane, men det er ikke den eneste nyheten under årets festival.
Nytt av året, blir festivalen å finne i Gravane.
– Det har vi aldri hatt før, forteller daglig leder, Cathrine Sordal. Da blir det oppblåsbar kino med filmvisning for de minste, hver dag fra 12 til 18 for en lav pris. Det blir også gratis dropp-inn filmverksted og et bransjetelt for filmbransjen.
Frokost og show
Lørdag 27. april kjøres i gang et større opplegg med Barnas Grønne Frokostfest sammen med Kvadraturforeningen. Det skjer i forbindelse med Spis Grønt Uka.
– Da kommer Reinhartsen med fiskeburkere og Hotel Norge serverer smoothies. Dessuten kommer karakterer fra Kutoppen for å synge og underholde.
Lokale filmer
Som vanlig er det flere kåringer og prisutdelinger. I år har filmskaper Mathilde Berg fra Vennesla og Odd Hynnekleiv ved Penelope Film mulighet til å vinne 100 000 kroner til å lage spillefilmen Mitt land, som deltar i en pitche-konkurranse under Barnefilmfestivalen.
Under årets festival vises dessuten kortfilmen «Smerteterskel» som en del av KortMix-programmet. Denne kortfilmen kan vinne en plass i Barnefilmfestivalens kortfilmprogram. Nicholas Silitoe og sønnen Florian Silitoe Almedal fra Møvik, har laget musikken.
Maskoter
Festivalen har dessuten lansert tre maskoter. Disse kommer ikke til å besøke årets festival.
– Vi rakk ikke å lage kostymene ferdig, men vi har en navnekonkurranse på nettsiden hvor de som ønsker kan lese om figurene og foreslå navn. Vi kårer en vinner i mai. Dette er fabeldyr med skog og sjø som tema, som Sørlandet er kjent for.
Det blir flere norske filmer. I Sal 1 på Fønix viser de den norske klassikeren, Flåklypa Grand Prix.
Utfordringer
Hva festivalsjefen er mest spent på, er vanskelig å svare på.
– Det er mange logistikkutfordringer. Vi har jo ikke noen reserve om noe skulle gå galt med den oppblåsbare kinoen. Det kan gå hull i den, og hvem vet hva som kan gå galt, ler hun.
Det som har vært mest utfordrende i år er å bli ferdig med alt tidsnok.
– Vi har jo gjennomført en «re-branding» av festivalen, med ny logo, nye farver, nye nettsider og mer. Kostymene til maskotene får bli en overraskelse til neste år. Planen er at de skal kunne hilse på barna under festivalen og på andre arrangementer. Det vil gjøre festivalen mer interessant for de minste.
Etterlyser mer bredde
Festivalsjefen etterlyser mer kvalitetsfilm for barn.
– Ikke bare de store Hollywood-filmene fra USA. Det er jo en utfordring for mange kinoer, ettersom de har press på seg om inntjening. Det kan også være lettere å sette opp de store, kjente filmene med karakterer man gjerne allerede kjenner fordi man er garantert et publikum. Det er vanskelig å trekke folk til filmer som de ikke har hørt om. Mange forbinder også Europeiske filmer med sære og smale filmer, hvilket absolutt ikke er tilfelle.
Filmer fra 42 land
Hennes hjertesukk er at det går på bekostning av originale manus og kreativitet.
– Nå hadde vi nettopp Kung Fu Panda, og det trenger vi egentlig ikke. Det handler om å ta barnepublikumet på alvor og lage univers som de er opptatt av, samt verden vi lever i, basert på et samtidsmanus, og ikke bare nyinnspillinger av gamle filmer og oppfølgere av de samme filmene. Vi trenger variasjon og bredde. Derfor er det fint med filmfestivaler, som Barnefilmfestivalen, som viser filmer fra 42 ulike land.
Hun mener dessuten at et variert filmtilbud er bra for barnas utvikling og understreker at kvalitetsfilmer ikke trenger å være triste.
– Det er viktig for barn å bli presentert for forskjellige filmer for å bedre forstå seg selv og andre. Det utvider horisonten deres og får dem til å tenke på en annen måte. De største filmene er ofte designet for å bombardere barna med kjappe scener, en masse farver og høy lyd. Tid til ettertanke er viktig for fantasien, noe jeg savner i mainstream-filmene. Det var mer mangfold før.