fbpx
skip to Main Content
Fremskrittspartiet, Sør-Trøndelag

Debattinnlegg

Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?

Nettolønnsordningen er det fremste politiske tiltaket vi har for å sikre norske rederiers konkurransekraft i møte med utenlandske aktører. Norske rederier vil aldri kunne konkurrere med kinesiske aktører på lønnskostnader, og det bør vi være glade for. Vi har derimot en maritim kompetanse i verdensklasse, og den må sikres gjennom konkurransedyktighet i møte med andre lands lave lønnskostnader.

Problemstillingen er AP og SP godt kjent med. De har til og med nedfelt en styrking av nettolønnsordningen i Hurdalsplattformen, nettopp for å sikre norske rederiers konkurransekraft i møte med utenlandske rederier. Når det kommer til den praktiske politikken har derimot ambisjonene uteblitt, og nettolønnsordningen er blitt svekket på rødgrønn vakt.

FrP fremmet 14. mars forslag i Stortinget om å forplikte regjeringen til å styrke nettolønnsordningen ved å fjerne taket på ordningen. Det bør være uproblematisk for regjeringspartiene å støtte forslaget, særlig når de har gått til valg på det. Etter mer enn to år med AP/SP-styre har de ikke gjort seg kjent for å levere på egne valgløfter.

I Rederiforbundets konjunkturrapport for 2023 ble det slått fast at mer enn 4 av 5 rederier vurderer å erstatte norske sjøfolk med utenlandske, dersom nettolønnsordningen blir ytterligere svekket. Om ikke regjeringen evner å stanse svekkingen av ordningen, står vi i fare for å miste enormt med arbeidskraft og maritim kompetanse som er bygd opp langs kysten over mange år.

Maritim sektor er grunnfundamentet for en rekke lokalsamfunn. Havet har vært levebrødet i århundrer, og det må være et politisk mål at det samme skal gjelde i fremtiden. For å sikre maritim næring som en fremtidsnæring, er vi avhengig av å ha sterke norske kompetansemiljø og rekruttering til sektoren. Nå ligger forslaget om å styrke nettolønnsordningen på bordet i Stortinget, og det er opp til regjeringspartiene å vise om de tar maritim sektor på alvor eller ikke.

Back To Top