fbpx
skip to Main Content

Lag iskaffe selv – bedre enn ferdig-varianten

Få ting er mer leskende i sommervarmen enn en balansert frappé. Det kan fort bli kostbart om man skal unne seg en slik hver dag på kaffebar. Slik kan du lage en som er bedre enn den du får kjøpt i butikken.

 

Iskaffe er dyre saker å kjøpe på butikken, og spesielt om du går på kaffebar. Da er det greit å vite at alle kan lage iskaffe selv hjemme, og det er enkelt å få den like god som på din favoritt-kaffebar.
Før Starbucks etablerte seg utenfor Oslo, eksperimenterte jeg med en del iskaffe-oppskrifter hjemme, og det jeg har lært av all prøvinga og feilinga, er at «less is more». Du behøver ikke så mye av alt for å få god smak. La meg vise deg.

Frappé er iskaffe med knust is, og for å lage dette trenger du en kraftig blender. En blender som yter 800 Watt er bra nok, så lenge du ikke skal lage litervis om gangen. Frappé er enkelt å lage, og er gjort på fem minutter, så lenge du har en blender som kan knuse is, og de øvrige ingrediensene.

Ingredienser:

  • isbiter
  • pulverkaffe
  • melk av valgfri type
  • sukker eller søtningsmiddel
  • kakaopulver (valgfritt)
  • vaniljesukker (valgfritt)
  • krem (valgfritt)

Er du ikke typen som foretrekker kaffen svart, vil du kanskje ha en frappé mocca i stedet for en ren iskaffe.
Vil du lage en frappé mocca, blir resultatet best med O´boy eller Nesquick. Det er mulig å bruke rent kakaopulver, men da vil du også trenge sukker eller søtningsmiddel (se alternativ oppskrift nederst). Resultatet blir best med O´boy/ Nesquick.

Fremgangsmåte for to store glass:

  1. Hell 8 isbiter oppi blenderen.
  2. Tilfør ca. 4-5 desiliter melk. Til sammen blir dette nok til to store glass pga isen.
  3. Tilfør 1  eller 2 teskjeer pulverkaffe, ettersom hvor sterk kaffesmak du ønsker.
  4. Tilfør 2 toppede teskjeer med O´boy eller Nesquick.
  5. Tilfør en halv til strøken teskje vaniljesukker (valgfritt).
  6. Bruk puls-funksjonen på blenderen for å knuse is, til isen er knust.
  7. Sett blenderen på maks i vel ett minutt, for å gjøre iskaffen luftig og godt blandet.
  8. Hell oppi to halvliter-glass.
  9. Bruk krem fra sprayboks på toppen, om du må ha krem.
  10. Pynt gjerne med kanel, knuste nøtter, karamell- eller sjokoladesaus.
  11. Nyt i lange drag.

Alternativ oppskrift:

  1. Hell 8 isbiter oppi blenderen.
  2. Tilfør 4-5 dl melk. Til sammen blir dette nok til to store glass pga isen.
  3. Tilfør 1-2 ts pulverkaffe, etter hvor sterk du ønsker den.
  4. Tilfør maks 2 strøkne teskjeer med rent kakaopulver. Prøv først med én.
  5. Tilfør 2 toppede teskjeer sukker eller søtningsmiddel.
  6. Tilfør en halv teskje vaniljesukker (valgfritt).
  7. Bruk puls-funksjonen på blenderen for å knuse is, til isen er knust.
  8. Sett blenderen på maks styrke i ca. 2 minutter, for å få en jevn blanding og luftig konsistens.
  9. Bruk krem fra sprayboks på toppen, om du må ha krem.
  10. Pynt gjerne med kanel, knuste nøtter, karamell- eller sjokoladesaus.
  11. Nyt i lange drag.

Liker du en tjukk konsistens lik den norske iskaffen man finner i butikken, kan du bruke helmelk. Undertegnede foretrekker ekstra lett melk. Da blir den mindre mektig og ikke så tung i magen, slik at du kan nyte mer av herligheten.

Foretrekker du iskaffen uten sjokoladesmak, erstatt gjerne det søtede sjokoladepulveret med en ekstra strøken teskje sukker. Husk at mengde på både kaffe, sjokoladepulver/kakaopulver og sukker/søtning kan justeres for å finne nettopp din perfekte balanse, men begynn forsiktig. Less is more.

Klarer du ikke å drikke opp alt? Spar gjerne på restene i kjøleskapet, men husk å røre rundt i innholdet før du drikker det opp.

Back To Top