
Det er aldri for sent
I Arendal har det vært mulig å ta generell studiekompetanse via Folkeuniversitetet siden 1980-tallet. Nå vil Folkeuniversitetet Sørlandet også tilby utdanningen i Kristiansand.
Folkeuniversitetet er et studieforbund som tilbyr utdanning på flere forskjellige nivåer fra høyere utdanning til hobbykurs som for eksempel språkkurs.
– Elevene våre er fra 20 år og oppover. Den eldste eleven vi har hatt var 85 år gammel, men som regel er elevene fra 25 til 40 år, forteller studiekonsulent Joanna Sunnset ved Folkeuniversitetet Sørlandet.
Elever via NAV
Studiestedets elever har variert bakgrunn. Noen har begynt på en studiespesialiserende utdanning, men var lite motiverte den gangen de gikk på videregående skole. Andre ønsker å forbedre karakterene for å komme videre i utdanningsløpet. Tore Oland har vært karriereveileder siden 1985 og har blant annet jobbet ved Arendal videregående skole. Nå arbeider han som lærer på Folkeuniversitetet.
– I senere tid har det vært mange elever som har kommet via NAV-systemet. Disse får da støtte til utdanning via NAV på bakgrunn av en diagnose. Noen er utbrent, andre har muskelskader eller en fysisk eller psykisk diagnose. Det som er inspirerende er at mange av disse elevene i utgangspunktet kunne blitt uføretrygdet, men så ser mange av dem at de klarer studiespesialiserende på en glimrende måte, smiler Oland.
Tett oppfølging
Folkeuniversitetet er opptatt av å følge opp elevene. Eksempelvis vil hver enkelt elev ha en samtale i forkant av opptaket hvor en studiekonsulent vil gjennomgå elevens gjennomførte utdanning. Når
en elev melder seg opp ved Folkeuniversitetet har læreren en samtale med hver enkelt elev. Før samtalen må eleven ha oversikt over all utdanning de har tatt.
– Dessverre har det blitt sånn at opptakskravene har vært vesentlig høyere de siste årene enn tidligere. Det betyr at det ikke kun er manglende fag som vi anbefaler elevene å ta, men også fag hvor det er forbedringspotensial karaktermessig, sier Tore.
I henhold til 23/5 regelen om generell studiekompetanse må man ha fylt 23 år og ha minst fem års samlet erfaring fra arbeid og utdanning for å kunne få generell studiekompetanse ved å bestå de seks fellesfagene; norsk, engelsk, matematikk, naturfag, historie og samfunnsfag.
– I samtale med eleven går vi gjennom hele regelverket og sikrer at eleven oppfyller denne regelen. Vi passer også på å snakke med eleven om dens livssituasjon slik at eleven ikke belastes for mye. Ofte legger vi opp et toårig løp hvor en prioriterer to-tre fag det første året og tar de resterende fagene året etter, sier Tore.
Mentorprogram
Seksfagspakken blir primært tilbudt på kveldstid og som deltidsutdanning, og er godkjent i Lånekassen for lån og stipend etter gjeldende regler. Skoleåret begynner i slutten av september og avsluttes i begynnelsen av juni. Eksamen avlegges som privatist og arrangeres to ganger i året.
– To timer i uka er lærerne tilgjengelig for elevene hvor de da kan komme med problemer og lignende relatert til utdanningen. Dersom en elev blir borte fra undervisningen tar vi kontakt og følger de opp. I løpet av våren bistår vi elevene med å søke seg inn på høgskoler og universiteter, forteller Joanna.
– I begynnelsen av et skoleår i den tradisjonelle videregående skole består hver klasse av 30 elever. Normalt vil ti av disse avslutte studiene, men vi har nesten ikke frafall. Ni av ti elever gjennomfører kursene, sier Tore og understreker at en av de medvirkende årsakene til det lave frafallstallet er kontakten Folkeuniversitetet har med NAV.
– Elever som har behov for en mentor får det i de fagene hvor det er nødvendig. Mentortimene er helt avgjørende for at disse elevene klarer seg så bra som de gjør. I flere av de muntlige fagene har gjennomsnittskarakteren lagt på fem, sier han.
Gode tilbakemeldinger
– Vi får veldig gode tilbakemeldinger og har lærere med lang erfaring og som er gode på sitt fagfelt. Hvert kurs blir evaluert og dersom det er forbedringspotensial i forhold til kurset ser vi på dette før neste gang det samme kurset avholdes, sier Joanna.
Folkeuniversitetet arrangerer også norsk kurs og har forkurs til Bergenstesten, en test som tester norskferdigheter på nivå B2 og C1. Den skriftlige testen dekker norskkravet til Samordna opptak og norske høyskoler og universiteter. Den muntlige testen er beregnet for helsepersonell og andre som trenger dokumentasjon på muntlige norskferdigheter.
– Folkeuniversitetet kan tilby en kompleks utdanning for utenlandske elever og er også arrangør av Bergenstesten, forteller Joanna avslutningsvis.