skip to Main Content
Maren Løland, Kari Dale, Marita Vik, Jo Erik Kristiansen, Simen Zarif og Peter Endresen er elever ved den nye idretts- og friluftslinjen og stortrives.

Populære linjer med høy trivselsfaktor

– Å komme inn på den nye linjen idrettsfag var det beste som kunne skjedd. Viktig er det også at jeg trives svært godt med å bo på skolen.

Marita Vik er en av elevene som i fjor slo til da KVS-Bygland startet opp med idrettsfag som et av studieløpene. Hun forteller at forventningene hun hadde på forhånd er blitt innfridd.

– Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, og ikke bare ta det vanlige utdannelsesløpet som mange på min alder tar. De mulighetene som ble forespeilet på forhånd syntes jeg var meget bra. Nå som jeg har gått her over et halvt år, har jeg fått mer igjen enn det jeg trodde på forhånd, legger hun til.

Kari Dale og Marita Vik varmer opp før dagens første treningsøkt.

Førsteklasses miljø
– KVS-Bygland er en internatskole, og vi elevene bor sammen. Miljøet er førsteklasses, og jeg får et opplæringstilbud som passer som hånd i hanske, sier Marita Vik som vil studere idrettsfag videre når tiden ved KVS-Bygland er over.

– Vi er blitt en godt sammensveiset gjeng, og vi finner alltid på noe moro å gjøre sammen, og her får jeg trigget flere interesser, sier Marita, som i flere år har spilt fotball for hjemklubben Birkenes IL.

– Skolen fristet veldig. Jeg hadde hørt mye bra om skolemiljøet på forhånd, noe som betydde mye for meg, da dette ville være første gangen jeg skulle bo hjemmefra, sier Jo Erik Kristiansen som også går på det nye studieløpet idrettsfag.

Rike utfoldelsesmuligheter
Peter Endresen går også på idrettslinjen, og forteller at han alltid har drevet med en rekke idretter.

– Jeg har bakgrunn fra både fotball, kickboksing, håndball og grappling (bryting), og får rike muligheter til å utfolde meg her på skolen, sier Peter Endresen.

– I fjor vurderte jeg både Sam Eyde og KVS-Bygland, valgte KVS-Bygland, og må si jeg aldri har angret på valget. KVS-Bygland er langt bedre enn Sam Eyde, som størrelsesmessig jo nærmest er som en flyplass å regne. Her ved KVS-Bygland er vi rundt 90 elever, og har et elevmiljø som jeg tror få andre skoler kan matche, sier Kari Dale.

De samstemmer alle i at KVS-Bygland har lagt svært godt til rette for å imøtekomme individuelle behov.

Har truffet blink
Jon Gunnar Kjetså, inspektør ved KVS-Bygland sier mye er blitt gjort for å sikre at elevene ved KVS-Bygland kan trives godt. Deler av internatbygget og fellesarealene er nyoppussede, og det legges opp til flere samlinger og aktiviteter som alle elevene kan være med på.

Treningsmulighetene er gode, og elevene kan benytte den nye idrettshallen i Bygland.

– Vi var spente da vi tidlig i fjor begynte å markedsføre den nye idrettslinjen. Da vi startet opp i fjor høst, var det med et godt knippe elever. Det ser ut til at vi har truffet blink med skoletilbudet, sier Lars Tore Gakkestad som er leder for idretts- og friluftslinjen.

– Idrettslinjen er først og fremst for dem som liker friluftsliv og utendørsidretter og er glad i noen utfordringer. Vi tilbyr fordypning i breddeidrett og toppidrett. Innen breddeidrett vil man i tillegg til friluftsliv og uteaktiviteter ha emnekurs i flere ballspill, vannsport og skiidretter, sier Kjetså.

Ønsker enda flere elever
– Vi ønsker flere elever til linjen, sier Kjetså, som i lengre tid har reist rundt til en rekke ungdomsskoler i Agderfylkene, Rogaland, Hordaland, Telemark og Møre for å promotere de tilbudene som skolen kan gi.

– Det er viktig at 15-åringene får informasjon der de er og hvor de ferdes, sier Kjetså, som kan fortelle om stor interesse for tilbudet som KVS-Bygland kan gi.

– Vi samarbeider nært med Bygland kommune og Bygland Idrettslag og får benytte den nye idrettshallen som stod ferdig i fjor. Det er viktig å ha gode aktører med på laget for å gi et så godt tilbud til elevene som mulig, sier Gakkestad.

Samarbeid med Bygland kommune
– Samarbeidet med Bygland kommune innebærer også at vi har tilgang til 40.000 mål utmark, hvor elevene fritt kan jakte og fiske. Vi har også egen hytter i området som kan benyttes for overnatting dersom ekspedisjonene i friluft trekker ut i tid, sier han.

I tillegg til idretts- og friluftslinjen tilbyr KVS-Bygland utdannelsesløp så vel innen byggfag og anleggsteknikk, samt naturbruk. I faget naturbruk får de som har siktet seg inn på å bli naturforvalter, bonde, skogsarbeider eller hestefaglært, en variert utdannelse. Det er mulig å velge fordypning i enten hest, jakt og fiske.

– Det er viktig å ta vare på tradisjonene som Bygland har vært kjent for, og følge opp med gode utdannelsesløp, sier Jon Gunnar Kjetså. KVS-Bygland var i mange år kjent som skogskolen i Bygland.

Nytt tilbud
Etter det første året på VG1, er mulighetene mange på VG2, hvor skolen blant annet tilbyr hest- og hovslagerfag og skogbruk. Nytt fra og med høsten 2017, er at skolen tilbyr VG3 studieforberedende innen naturbruk. Det vil si at elevene som går på naturbruk på skolen kan få studiekompetanse og da være klar for høgskole og universitet. Dette er nytt.

Skolen har lagt stor vekt på å tilby både teori og praksis. Dette går hånd i hånd. Timer i klasserommet kombineres med utflukter i fjellet.  I andre praktiske fag får elevene anledning til å «mekke» på maskiner. Man får kjøre traktor og lærer også å håndtere andre maskiner og redskaper.

– Vi er mer ute enn det som er vanlig på denne typen skoler. På skogbruk blir det gitt opplæring i felling av trær med motorsag og opplæring på traktor med vinsj og lassbærer, sier Kjetså.

Etter dette året er det mulig å gå videre som lærling i skogbruket.

Back To Top