skip to Main Content
Foto: Colourbox

Skal vi virkelig kaste 355000 tonn spiselig mat?

Frankrike har nå vedtatt en lov som forbyr de store matvare­kjedene og supermarkedene å kaste mat som fortsatt kan spises.

De blir pålagt å donere maten til de fattige gjennom veldedige organisasjoner eller at den blir brukt som dyrefor.

Hvor er vi i Norge?
Hvert år kastes det ca 355 000 tonn spiselig mat i Norge i mat­industrien, dagligvarehandelen og hos forbruker. I tillegg oppstår det også matsvinn i primærleddet samt i virksomheter innenfor overnattings- og serveringsbransjen. Det er foreløpig ikke kjent hvor mye mat som kastes i disse leddene.

Hele 78 % av oss forbrukere sier vi kjenner godt til og forstår forskjellen mellom de to systemene for datomerking vi har i dag. Det er 30 % som oppgir at de alltid kaster mat som har gått ut på dato. Konsekvent.

Det er positivt at andelen som oppgir å alltid kaste mat som har gått ut på dato, har sunket med 8,7 prosent i perioden 2010 til 2015.

Det er grusomt at nettopp matsvinn er en av de største utfordringene vi står ovenfor både for miljø, fordeling og økonomi globalt. Hver enkelt av oss taper i tillegg mye tid, penger og god mat på å direkte fore søppelkassen vår.

Visste du at utrolige 1/3 av all mat som produseres i verden blir kastet? Eller at matsvinn står for ca. 8% av alle menneskeskapte klimagassutslipp?

Det vil SV gjøre noe med! Kan Arendal kommune sette seg som mål å kaste 30 prosent mindre mat innen 2025? Kan vi i 2017/18 sette fokus på hvordan småbarnsfamilier, skoler, barnehager, kommunen selv, butikker og andre lokale arenaer kan ta bedre vare på maten vår? Det krever at matsvinnet vi har i dag, kartlegges. Enkelte butikker har i det siste hatt gratisområder, der man kan hente den maten som ville blitt kastet etter stengetid. Vil vi ta grep for å få til en større nedgang i matsvinn?

SV ønsker å:

  1. Innføre en matkastelov for dagligvarebransjen og matprodusentene.

En slik lov bør omfatte så mange matvarer som mulig, samtidig som den på best mulig måte ivaretar hensyn til matsikkerhet og bedriftenes behov for inntjening.

  1. Innføre en avgift på matsvinn fra dagligvarebransjen og matprodusentene.

Det må lønne seg å redusere matsvinn som av ulike årsaker ikke kan omfattes av en matkastelov.

Amina Bitar,
SV Arendal

Back To Top