fbpx
skip to Main Content

Velkommen til Kristiansand

Sommeren er endelig her og er absolutt godt i gang. Så langt har vi vært heldige med været også. Selvom familiens årlige tur til Syden kanskje ikke kommer til å skje, er det ingen grunn til sette seg ned å grine.

 

Med en rekke kansellerte utenlandsreiser grunnet Corona, har vel de fleste innsett at det blir norgesferie i år. Erna har talt, og da blir det vel sånn. Hva er vel bedre da enn å planlegge en skikkelig sommerferie på Norges vakreste sted, det blide Sørland? Omgi deg med blaude konsonanter. Her har vi alt og litt til.

Sitter du med ei avis i hånda nå og leser dette, er det høyst sannsynlig at du er nettopp her på Sørlandet. Kanskje er du også i Kristiansand. Jeg kan fortelle deg at du er på rett sted. Turen bort hit med hele familien pakket i bilen, unger som maser om is og “når er vi fremme?”, gjorde kanskje at du tok deg selv i å tvile på om dette var en god idé flere ganger, men i det du kom deg ut av bilen, pustet inn lukten av sjø og satte beina på hellig sørlandsk jord, er jeg ganske sikker på at du tenkte at en tur til Kristiansand er den beste ideen du har hatt. Norges syden er klare til å ta dere i mot. Vi skal gjøre hva vi kan for at dere kan nyte en rolig sommer med svaberg, is, dyrepark, camping eller hva dere enn har planlagt. Her følger noen forslag til ting du ikke burde gå glipp av, hva som er typisk for kristiansandere, samt noen ord og uttrykk du burde kunne.

Velkommen skal du være.

Typisk Kristiansandere

I følge Ikkepedia.org (som er en veldig pålitelig kilde, blunk blunk) er sørlendinger en minoritet som bor i Norge, de fleste på Sørlandet. De er kjent for å bruke lang tid på å gjøre ting, for å drikke øl og å gå i kirken. Dette stemmer ganske bra for Kristiansand, som populært blir kalt Sørlandets hovedstad. I Kristiansand spiser vi utelukkende Hennig-Olsen is. Prøver du deg på en Diplom-is er det som å banne i kjerka. Det vil du ikke gjøre her. Du har kanskje hørt at vi fra Sørlandet ikke banner. Det er en sannhet med modifikasjoner, da vi har laget våre egne “banneord” og karftuttrykk vi bruker når vi ikke er helt fornøyd.

Vi har mange slike ord og uttrykk, men dette er nok de du vil høre mest.

“Å ædde mæ dæ?”
“Helsikke”
“Herreli”
“Rauhål”
“Sava”

Camping

Camping er populært på Sørlandet. Er du ekstra sporty og eventyrlysten er det mange fine steder du kan fri-campe. Frister det lite å leke 71 grader nord sammen med hele familien i et telt i skogen, trenger du kanskje mer komfort.

Da er kanskje en campingplass å foretrekke. For, la oss være ærlige, ingenting ødelegger stemninga mer enn når man ikke kan få ladet mobiltelefonen sin. Er dere i tillegg som skikkelige byfolk å regne, vil jeg tro det frister lite å sitte gjemt bak et furutre og gjøre sitt fornødne.

I Kristiansand er det en rekke nydelige campingplasser å ta for seg.
Jeg var nylig selv på camping og havnet midt i et fuglereservat. Det var koselig, men samtidig ganske bråkete. Det er verdt å nevne at campingplassen ikke var her på Sørlandet. Det kan ha vært derfor det gikk så galt.

Dyreparken

Ønsker du å få oppleve dyr på nært hold uten å faktisk måtte ut i skogen? Ja, da er Dyreparken et bedre alternativ for deg og din familie. Dyreparken er kanskje Sørlandets absolutt mest kjente turistattraksjon og det er ikke uten grunn. Her kan du utforske dyrelivet i nordisk villmark, ta en svipptur til “Afrika” og se på tigerne boltre seg i norsk natur. I dyreparken er det et par regler som gjelder. Du må si hei til Julius og du må gå innom Kaptein Sabeltanns verden. Trenger du litt pause fra familien er et tips å late som at du gikk deg vill i Kaptein Sabeltanns spøkelseshus.

Fiskebrygga

Er du i Kristiansand og ferierer er det faktisk ikke lov å ikke besøke Fiskebrygga. Dette er et sted som alle Kristiansandere er veldig stolte av. Vi kommer til å holde deg igjen i byen helt til du har tatt turen ned hit. Du kan faktisk ikke si at du har vært i Kristiansand uten å ha spist “rægår” og har drukket lokal øl (CB) på Fiskebrygga.
Kristiansandere kan kanskje virke litt blyge og forsiktige ved første øyekast. Vil du oppleve Kristiansand og deres folkeslag på nært hold er det på fiskebrygga du kommer tettest på. Ikke bli skremt om noen sier “Javeeeeel” til deg. Det er ikke for å skremme deg. Det er faktisk bare slik vi hilser på hverandre her nede. Omgi deg med kulturen og svar “Javeeeel, se det!” tilbake. Ingen vil tro at du kommer utenbys fra.

Ravnedalen

Ravnedalen er for mange den absolutt fineste parken i Kristiansand. Den ligger i bydelen Grim. Ravnedalen er også et godt utgangspunkt om du vil ta en tur i Baneheia, som har badevann og mange fine turstier. Skal du gå i turstiene, er ikke dette stedet for å pynte seg så veldig. Ha gode sko og IKKE høye hæler. Gjør du det så kommer vi til å se rart på deg og vi kommer til å tenke inni oss “Å ædde mæ dæ?”, selv om vi aldri vil tør å si det høyt.

Bystranda

Er det skikkelig smeigevær, som vi sier i Kristiansand og som betyr “fint vær”, bør du ta turen til bystranda for å sole deg med resten av oss. Her kan du ha “tean i tanga” og leve som en kristiansander for en dag. Bystranda i Kristiansand, ved siden av fiskebrygga, er også et kjent “landemerke” i byen. Det er nettopp her den populære strandfestivalen Palmesus pleier å holdes. I år er den avlyst som så mye annet, grunnet Corona. Til gjengjeld gjør jo det at du kan nyte stranda uten berusede folk med festivalbånd. Det er heller ingen fare for at hele feriebudsjettet ryker her, da bystranda er helt gratis. Skulle du derimot ønske å svømme i et basseng og ta sklier, ligger Aquarama i umiddelbar nærhet.

Det var jo som jeg sa, Kristiansand har alt!

Back To Top