fbpx
skip to Main Content

– Hvem er vi?

Dette er et meningsinnlegg. Sørlandsavisen deler ikke nødvendigvis avsenders synspunkter i saken. Innlegget er kun korrekturlest og ellers gjengitt i sin helhet.

Dette innlegget skal ikke handle om hvilke personvern og overvåkings utfordringer det nye vaksinepasset gir oss, eller hvilken fremtid en slik bio-digital detaljkontroll over mennesker vil føre til, utenom å si at vaksiner garantert ikke vil være eneste kriteria for grønt pass i fremtiden.

 

Dette innlegg vil handle om hvem vi er.

Det vil handle om Norge som nå forbereder seg til å innføre vaksinepass.

Det handler om at vi har en plikt til å tenke nøye gjennom hvem vi er som enkeltmennesker, hvem vi er som et folk, og hva slags land vi ønsker å være. 

Et vaksinepass er et soleklart brudd på menneskerettighetene, og den norske grunnlov.

Noen mener at menneskerettighetene må vike for felleskapet og folkehelsen, men glemmer at uvaksinerte er en del av felleskapet, og av folkehelsen.

 

De uvaksinerte er flere enn de som ikke vil ta vaksinen. De er også de som ikke kan ta vaksinen, de som har tatt en vaksine og har fått alvorlige bivirkninger og de som har tatt en eller to vaksiner men som ikke vil ta flere. Alle disse er vårt felleskap, men blir ekskludert hvis vi velger å segregere dem.

Det blir «oss» og «dem». Er det virkelig et slikt samfunn vi ønsker?

 

Er menneskerettighetene bare for gode tider? 

Eller ble rettighetene skapt fordi vi levde gjennom grusomme tider vi ikke vil gjenta?

Kan det være at menneskerettighetene i seg selv er felleskapets beste?

Apartheid er et afrikaans ord som betyr adskillelse. I Sør-Afrika hadde de en rasebasert segresjon, som var grusom. Nå innfører Europa og Norge medisinsk apartheid. En segresjon basert på lydighet, som vil bli like grusom. Fordi, hver gang vi deler felleskapet opp i to grupper, hvor den ene har mer verdi og rettigheter enn den andre, så følger tragedie.

Enkelte nordmenns holdninger til medmennesker og deres mangelfulle historiekunnskap skremmer meg mer enn noen virus eller sykdom. For første gang i mitt liv frykter jeg at jeg må kanskje flykte fra mitt eget land.

Vis mot, kjemp for felleskapet, og si nei til vaksinepass.

Si nei til frykt.

 

Glenn Bergstø
Back To Top