fbpx
skip to Main Content
Tempo Fighter ble produsert i 900 eksemplarer totalt.

AgderVeteran

Mang en unggutts store drøm

På 60- og 70-tallet ville mang en unggutt anskaffe seg en Tempo. Mopeden som ble produsert hos Øglend i Stavanger ble utrolig populær. I dag er det gjerne voksne menn som er ihuga Tempo-entusiaster. Jan Hansen er en av dem, en Tempo Fighter.

 

Tempo var et sant eventyr. Øglend produserte mange, men i tråd med at andre produsenter av mopeder og motorsykler gjorde sitt solide inntog, ble salget mindre. Ungdommen vil ha japanske mopeder og sykler med turteller og det hele. Øglend tok et retningsvalg, og solgte alt sitt til Varnegrupper i 1988. Da overtok Varner produksjonen som etter hvert ble flyttet til Portugal.

Salget forsvant mer eller mindre helt. Over hele Norge var det imidlertid mange som hadde eid en Tempo, og mange hadde mopeden stående. Da Norsk Tempoklubb ble etablert for å skape et aktivt miljø omkring bevaring og bruk av norskproduserte totaktsmopeder og motorsykler, fikk interessen et solid oppsving.

– I dag er Norsk Tempoklubb den største merkeklubben i landet, sier Hansen. Hansens egen Tempo fant han i Stjørdal.
– Da var det bare en ramme og en masse demonterte deler. Jeg fikk sendt ned det hele og gikk i gang, smiler Hansen.Stort sett alt av deler fulgte med, så som skjermer og tank. Likevel: Salen måtte fikses. Motoren var ødelagt.

– Så det var å bygge mopeden opp fra bunnen av, sier han.
– Jeg brukte en vinter og vel så det på å få satt den i god stand, så noen hundre timer gikk nok med, humrer han.Ettersom Tempo var en så populær moped, var det ikke umulig å få tak i deler. Hansen forteller at Kjell Berg på Stathelle i sin tid var forutseende og kjøpte det han fikk tak i av delelager, både fra andre forhandlere og fra maskinutstyrsleverandøren Situn da Øglend valgte å gi seg. Berg selv var også flink til å reprodusere deler.
– Fortsatt er det mulig å få tak i deler hos Kjell Berg, forklarer Jan Hansen.
– I tillegg fant jeg noen deler på e-bay, så jeg kom i mål, legger han til.
Hansens Tempo fremstår som uvanlig flott – og velholdt.
– Det skyldes nok også at mopeden har hatt en eier. Han jeg kjøpte den av har tatt godt vare på den. Det var ingen riper i lakken, og det eneste som i dag ikke er originalt, er bremseskivene, sier Jan Hansen.

Fakta:
Tempo Fighter ble produsert fra 1969 til og med 1972, og ble laget i to versjoner, modell 220 på 100 kubikk og 230 på 125 kubikk. Tempo Fighter ble produsert i 900 eksemplarer totalt, og ble kun levert med blå farge, og Fighter var den siste motorsykkelen som Jonas Øglend AS produserte.

 

Det aller, aller meste på Hansens Tempo Fighter er originalt, så som speedometeret.

Back To Top