Awahle fikk lærekontrakt: – Dette er stort
– Dette betyr all verden, og er noe av det største som kunne ha skjedd. Awahle Hussein Ali skinner om kapp med sola, etter å ha fått lærekontrakt hos Sykkelguttaene i Kristiansand, og med solide utsikter til fast jobb etter endt læretid.
– Jeg har vært utplassert i tre måneder hos flere bedrifter tidligere uten å få fast jobb etterpå. Det var først da jeg kom i kontakt med Fagopplæring Sør at det ble fart på sakene, forteller Awahle Hussein Ali. Mone Stusvig i Fagopplæring Sør tok kontakt med rekrutteringsavdelingen hos NAV Kristiansand og opplyste om at Sykkelguttane hadde ledig læreplass. Awahle hadde da tatt noen fag for å få en formell utdannelse, men manglet noen fag. Det ble lagt et løp for at han kunne få tatt fagene han manglet for å kunne arbeide seg frem mot et fagbrev i salgsfaget.
Har fast jobb i sikte
Rekrutteringsavdelingen var positiv. Awahle fikk læreplass hos Sykkelguttane, og er nå på god vei til å få tatt de fagene han manglet, samtidig som han altså har en fast jobb i sikte hos Sykkelguttane etter endt skole- og praksisløp.
– Det gjør noe med en når en ser hvor mye det har betydd for Ali å kunne gå på jobb hver dag. Han har begynt å tjene sine egne penger, fått råd til egen leilighet og der han tidligere var stille og genert, har han rettet ryggen og fått et smil rundt munnen, sier Børge Hoem som driver Sykkelguttane.
Awahle Hussein Ali er ikke den eneste Hoem har i lære.
Må ta ansvar
– Det er bare så viktig å ta ansvar og å kunne gjøre en innsats når en selv har mulighet for det, forteller Hoem.
– Alle fortjener en sjanse, sier Hoem der han står sammen med Ali og to andre som har tatt det samme løpet som Ali nå er i god gang med å sluttføre.
– Tilbake har vi fått arbeidstakere som stiller trofast opp, og som gjør en solid innsats på jobb, både internt i miljøet og ikke minst i møte med kundene, sier Hoem.
– Det har vært viktig for oss, fordi vi er en bedrift i vekst, og har hatt behov over tid for å utvide staben. Dette hadde vi ikke klart uten lærlingene, sier Hoem.
Økt omsetning
Han etablerte Sykkelguttane i 2017 hvor utgangspunktet var å selge nye sykler, tradisjonelle så vel som elektriske, og å utføre service og reparasjoner på disse fra butikkutsalget i Gyldenløvesgate. I sitt første driftsår bikket han 1,4 millioner kroner i omsetning, økte til 6,1 i 2018, og videre til 7,5 i 2019. I 2020 økte omsetningen ytterligere etter blant annet å ha etablert sitt utsalg nummer to i Hånes senter.
Hoem har samarbeidet lenge med Mone Stusvig i Fagopplæring Sør. Sammen sendte de en søknad til fylkeskommunen om at Sykkelguttane kunne bli godkjent lærebedrift allerede i 2018. Kravet for å bli en godkjent lærebedrift er at innehaver enten har fagbrev selv eller har minimum seks års erfaring i salgsfaget. Bedriften må også ha en god nok bredde i driften slik at lærlingen kan få opplæring i alle feltene som inngår i læreplanen.
– Jeg trives
– Vår jobb innebærer at vi påtar oss ansvaret for gjennomføringen og oppfølgingen. Tilskuddet følger kandidaten, noe som innebærer at bedriften mottar tilskudd fra fylkeskommunen for å drive opplæring. Med noen få måneders mellomrom setter arbeidsgiver, kandidaten og Fagopplæring Sør seg ned for å gå gjennom alle læreplaner for å se om kandidaten får den nødvendige opplæringen i forhold til disse. Det gjøres endringer og tilpasninger ved behov.
– Jeg trives, og får holde på med noe jeg liker. Miljøet her er godt, og jeg har fått god oppbakking fra Fagopplæring Sør, og skal ta på sikt ta fagprøven. Består jeg den, har jeg fått fagbrevet i salg og service. Jeg gleder meg, sier Awahle Hussein Ali med et stort, stort smil.
Fagopplæring Sør har mange kandidater som Ali.
– Vi jobber tverrfaglig, og dekker mange av utdannelsesløpene, forklarer Mone Stusvig.
Har ansvaret for 220 lærlinger
Fagopplæring Sør har cirka 220 lærlinger gjennom hele året, og mellom 160 og 170 til enhver tid. I tillegg har Fagopplæring Sør også flere tilfeller hvor man samarbeider med bedrifter slik at kandidatene kan få gode praksisplasser. Dette kan være arbeidstakere ved bedriften som ønsker å utvide sin fagkompetanse med et nytt fagbrev.
– Vi har til sammen cirka 80 praksiskandidater i tillegg til lærlingene, forteller daglig leder i Fagopplæring Sør, Odd-Inge Johannessen.
Økt livskvalitet
– Alternativet for mange av lærlingene er at de ville gått i et gjentagende tremåneders praksisengasjement hos bedrift etter bedrift. Mange av dem vi har i vår fold har gått slik over tid. Gjennom det løpet vi kan legge sammen med NAV, kandidaten og bedriften selv, ender kandidaten ut med fast jobb, hva det har å si for økt livskvalitet, sier Johannessen.
– Vi mangler i grunnen flere kandidater som kan ta et løp med utdanning og læreplass, sier Johannessen og oppfordrer langt flere bedrifter og foretak til å gjøre det samme som Børge Hoem i Sykkelguttane har gjort.
– Målet må være å få flest mulig igjennom et godt utdannelsesløp som gjør at kandidaten har en god fagkompetanse i bunn, og en fast jobb å gå til. Åtti prosent av kandidatene vi bistår ender opp med å få fast jobb, over 95 prosent v dem ender ut med godkjent fagbrev, sier Odd-Inge Johannessen.