fbpx
skip to Main Content

Ting jeg skulle ønske noen fortalte meg

Et lynkurs i voksenlivet:

Da jeg var barn, gledet jeg meg ufattelig til å bli voksen. Nå som jeg er voksen, skulle jeg ønske jeg var barn litt lengre. Jeg trodde det å være voksen skulle bli dritgøy. Nå vet jeg sannheten.

Som barn visste jeg at man måtte jobbe når man ble voksen. Jeg hadde en forståelse av at dette ikke alltid var like gøy. Jeg trodde at dette bare gikk av seg selv. Jeg tenkte at voksne ikke “kunne kjenne” at de var på jobb. De bare våknet klokka seks med en masse energi, godt humør, gikk på jobb og plutselig var de hjemme uten at de hadde merket så mye til den lange arbeidsdagen. Kjedsomhet var ikke noe voksne kunne føle på, trodde jeg.

Jeg var sikker på at en dag så våknet man plutselig opp og var voksen. Da gikk alt av seg selv.
Hjelp, så dum jeg var. Heldigvis er det ikke slik at du blir voksen på et døgn. Det er en lang vei og jeg er ikke sikker på at jeg er fremme enda. Ei heller om jeg ønsker det.

Selv om jeg ikke kan gå tilbake i tid og gi meg selv råd og veiledning, kan jeg jo skrive de her i håp om at noen andre tenker seg om to ganger før de putter Zalo i oppvaskmaskinen når det er tomt for oppvasktabletter. Det er mitt første råd. Ikke gjør det.
Det er faktisk det dummeste du gjør. Undertegnende har prøvd.

Som voksen kommer du alltid til å være litt trøtt, veldig trøtt eller totalt utmattet. Dette gjelder ikke i helger eller på andre fridager. Da våkner du klokka syv og er lys våken. Hvorfor dette skjer, er det ingen som vet.

Aldri fred
Det er aldri fred å få. Når du endelig har fått unna en voldsom arbeidsbyrde og slenger deg i sofaen for serie-maraton, kan du være sikker på at oppvasken står på benken og skuler bort på deg. Dette for å minne deg på at du har enda flere oppgaver å gjøre og at det som voksen ikke er lov å slappe av.

Du har alltid litt vondt en plass. Dette pleier å begynne i ryggen og knæra. Du lærer derfor etterhvert at du må ofre fashionistaen i deg til fordel for behagelige sko og knestrømper. Dette er også svaret på hvorfor mange voksne både går likt, kler seg likt og ser helt like ut etterhvert. Du har mange lister. Handlelister. Lister på ting du burde kjøpt, hatt og gjort. Selv om du har både almanakk, liste på kjøleskapet og i kalenderen på mobilen er det alltid et eller annet du glemmer.

Ting er dyrt. Ting du tidligere tok for gitt, må du som voksen nå betale for selv. Det kjedeligste er strømregningen. Lyspærer er også veldig kjedelig å bruke penger på. Mat koster penger og du bruker store deler av tiden din på å fortelle deg selv at «du har mat hjemme».

Sambuca er helt forferdelig. Jeg skal ikke gå i detaljer, men jeg har hatt en dårlig opplevelse. Jeg tror at de fleste vonde opplevelser skal lære deg noe, men Sambuca lærte meg ikke noe annet enn at det er vondt. Enda vondere dagen derpå.

Ha alltid med deg Imodium når du reiser. Ikke spør, ikke tenk, bare gjør det. Takk meg siden.
Jeg kunne nok ha ramset opp langt inn i evigheten her, men til slutt skal du få kanskje det aller beste rådet jeg kan gi:
Det vil alltid være noen som syns du er litt teit, uansett hva du gjør. Det er derfor ingen vits i å bruke tid på å tenke så mye over hva andre måtte synse og mene om deg. Ikke la disse tankene holde deg tilbake når du har aller mest lyst til å hoppe ut i det og følge drømmene dine.

Back To Top