fbpx
skip to Main Content
Ut på tur i Søgne: Bokstaver som måler 2,40 meter i høyden etterlater ingen tvil om at vi befinner oss i Søgne.

Topptur til Søgneskiltet

Ukens vandring:

Har du lagt merke til skiltet høyt oppe i fjellet over Tangvall som forteller at nå er du i Søgne? Det er bygda sitt svar på det mer kjente skiltet i filmbyen Hollywood i USA.

Står du på Tangvall og ser opp til skiltet «SØGNE» kan du forledes til å tro at det er bare de sprekeste og de uten høydeskrekk som kan ta turen opp. Slik er det imidlertid ikke. Ukens tur er blant Søgnes mest populære turmål etter at noen lokale entusiaster satt opp det første skiltet for 10 år siden. Et mer værbestandig skilt ble løftet på plass med helikopter noen år etter. Turen er kort, 1,5 eller 2,1 kilometer en vei, avhengig av løypevalg. Men en del høydemeter er det selvsagt som skal overvinnes.

For de som søker ekstra spenning og utfordringer, er det også anlagt en Via Ferrata i fjellveggen med bolter og vaier. Men her er det ikke fritt frem å begi seg i vei, dette alternativet er kun for organiserte grupper.

Veivalg
For å komme til utgangspunktet kjøres til Tangvall. Bak Esso stasjonen er det god plass til å parkere. Det er også mulig å kjøre under E39 og parkere ved fotballbanen hvor løypa begynner. «Søgneskiltet» står det på veiviseren som peker til den merka løypa som først går på en tømmervei. Om ikke lenge får man første valget; kort og bratt løype til venstre, litt lengre løype, men mindre bratt, rett frem. I den bratte er det lagt ut tau til å holde seg i for å gjøre det lettere å ta seg opp. Det høres kanskje litt skummelt ut, men om du ikke er veldig plaget med høydeskrekk, er det overkommelig. For å lage en rundtur kan man jo velge å gå ene veien opp og den andre ned.

Oppe i høyden går stien nærmest på en rygg, og det er forholdsvis lett å ta seg frem. Etter få minutter er vi fremme ved utsiktspunktet og Søgne-skiltet. Vi er på Rannesheia og vi befinner oss 115 meter over havet. Utsikten over Tangvall og Søgne og langt ut i havet er svimlende og det er bratt ned, så utvis stor forsiktighet når du beveger deg her oppe.

Tilrettelagt
Alt ligger til rette for å ta seg en velfortjent pause etter å ha strevet i motbakkene. Bord og benker er på plass, og om været skulle være i slett lune, er det mulig å søke ly i gapahuken som er satt opp. Men dette er jo først og fremst en tur man tar når sola skinner og lufta er klar. Turen beskrevet er altså kort, men det er mange muligheter for å utvide ved å gå videre nordover på det omfattende løypenettet. Det er et nokså finmasket nett av merka løyper i Søgne, og vi vil i tiden fremover komme med flere turforslag i bygda. Turkart «Linnåsen» som er utgitt av Søgne og Songdalen orienteringsklubb er et nyttig hjelpemiddel når turer skal planlegges. Det er å få kjøpt blant annet i DNT sin butikk i Kristiansand.

Lunsj med utsikt: Ivar, Øyvind og Thor Øystein nyter både nista og utsikten over Tangvall og langt til havs.
Nesten som Hollywood: Slik er det mange som ser Søgne-skiltet fra Tangvall.
Valgets kval: Få hundre meter etter start kan man velge kort og bratt løype til venstre, litt lenger og mindre bratt rett frem.
Ly for vær og vind: Skulle været vise seg å være i slett lune, er det god plass og ly i gapahuken.

 

Sorry. No data so far.

Back To Top