Skille mellom jobb og fritid skilles ut:
Hver fjerde nordmann planlegger å jobbe hjemmefra
En ny undersøkelse fra Ciena viser at flere enn hver fjerde nordmann, 26 prosent, planlegger å jobbe hjemmefra hele eller deler av tiden når pandemien er over.
Undersøkelsen viser også at noen, nærmere bestemt 7 prosent, gjerne vil jobbe hjemmefra etter pandemien, men at arbeidsgiveren deres sier nei. Hvis ansatte skal jobbe hjemmefra på lang sikt, betyr det at arbeidsgivere må sørge for riktig teknologi og infrastruktur, for eksempel pålitelig og rask nettilgang.
Enklere for mange
Undersøkelsen fra nettverksspesialisten Ciena viser at 14 prosent av nordmenn planlegger å jobbe delvis hjemmefra etter pandemien, og at 12 prosent planlegger å jobbe hjemmefra hele tiden. Det er imidlertid store forskjeller mellom ulike aldersgrupper. Blant 25–34-åringene er det 36 prosent som ønsker å jobbe hjemmefra hele eller deler av tiden.
– Mange unge voksne og middelaldrende nordmenn opplevde også før pandemien utfordringer med å kombinere jobb, familie og fritid, forteller Anders Grand, som er direktør for Nord-, Øst- og Sentral-Europa i Ciena.
– Fjernjobbing under pandemien har gitt oss en mulighet til å ta tilbake litt av tiden, og mange har fått øynene opp for hvordan digitalisering og fjernjobbing kan gjøre hverdagen enklere.
Skille mellom jobb og fritid skilles ut
Data fra Ciena viser også at norske hjemmenett belastes både av arbeid hjemmefra og av økt bruk av strømmetjenester og smartteknologi i hjemmet. Dette viser at skillet mellom privatliv og jobb er i ferd med å viskes ut. Det er avgjørende at vi i fremtiden har teknologi og internett som tilrettelegger for dette.
– Denne undersøkelsen viser at det ikke finnes én løsning som passer for alle, i overgangen til arbeidslivet etter covid-19-pandemien. Arbeidsgivere må sørge for at uansett hvor de ansatte velger å jobbe, har de like god nettilgang som de ville ha hatt på arbeidsplassen, fortsetter Anders Grand. – Arbeidsgivere må samarbeide tettere med nettverksleverandører om å levere mer pålitelig og raskere nettilgang til ansatte som jobber hjemmefra på lang sikt.
Ikke alle får lov
Selv om det er flest unge voksne og middelaldrende nordmenn som ønsker å jobbe hjemmefra i en eller annen form etter pandemien, er det også disse gruppene som oftest får nei fra arbeidsgiveren sin når de ber om lov til det. Blant de som svarte, ønsket 7 prosent å jobbe hjemmefra, men fikk ikke lov av arbeidsgiveren sin. Hvis vi ser på bestemte aldersgrupper, var 13 prosent av disse 25–34 år.
– Spørsmål om hvordan og hvor man skal jobbe på lang sikt, vil snart bli tatt opp i mange selskaper, sier Anders Grand. – Resultatene fra undersøkelsen vår gir en pekepinn på hva nordmenn ønsker hvis de får bestemme selv, og hva som er viktig å fokusere på for arbeidsgivere som vil tiltrekke seg og beholde medarbeidere. Det som undersøkelsen tydelig viser, er at vi blir mer og mer avhengige av bredbånd, og at vi trenger robust og pålitelig nettilgang hvis vi skal fremme og omfavne den nye digitale verdenen – fra jobbing hjemmefra, via sosiale medier til gaming på nett.