fbpx
skip to Main Content

Musikknytt

Vi har tatt en lytt på noen av de seneste utgivelsene, med et ekstra fokus på lokale artister og band, og gjort oss en mening om musikken.

 

I Sing My Body Electric

Blood is Thicker than Sun
KUNSTROCK – ALBUM
Lansert: 25. april
Utgiver: ISMBE

ISMBE består av Sørlandets mest berømte punker, Rune Tengs fra Flying Crap, og en av Kristiansands mer kontroversielle kunstnere, Terje Dragseth. Dette er ikke punk, men du kan si musikken har et dels pønka og industrielt uttrykk.

På dette albumet, innspilt i Odderøya Recording Studio, aner vi inspirasjon fra outrerte popgrupper som Talking Heads, Roxy Music og B52´s såvel som tidlig David Bowie. Musikken består hovedsaklig av Dragseths dikt hvor han fort blir altfor repetetiv med setninger som ikke nødvendigvis gir så mye mening for alle lyttere, mens Tengs bidrar til et smått rocka og rufsete bakteppe.

Sangene på skiva er ikke på langt nær like melodiøse og friksjonsfri som overnevnte artister og grupper er kjent for. De egner seg bedre til å provosere, mest på grunn av deres tendens til å ignorere musikalske konvensjoner og pop-formularer. Det er vanskelig å tenke seg at det ligger mye øving bak prosjektet, mye på grunn av at Dragseths stil låter improvisert, men det er kanskje en del av poenget.

NB! Albumet finnes ikke på Spotify eller andre plattformer enn Bandcamp.

Mats Engkvist & Anette Aasgaard

Engkvist & Aasgaard
VISEROCK – EP
Lansert: 1. mai
Utgiver: Mats Engkvist

Dette er Risørs mest happening radarpar (det skal ikke mye til) med flere singler utgitt sammen, som har kulminert i denne EP-utgivelsen (eller skal vi kalle det en maxi-single?), med kun tre låter. Utgivelsen rommer kun to nye låter, «Kommer inte hem» og «Du ser», samt en remaster av den tidligere utgitte singelen, «Hav & land».

Dette er viserock på sitt beste, uten altfor påtrengende bruk av el-gitar, og beskjeden bruk av tangenter. Stilen er typisk svensk, og det fremheves av at Mats synger på svensk som er hans morsmål, mens helnorske Anette stemmer i på svensk der det trengs.

Selv om «Hav & land» alt har fått sin tilmålte dose radiotid, er åpningskuttet «Kommer inte hem» mer egnet for radioformatet med sitt høye tempo og fengende vers og refreng. «Du ser» er mer egnet for refleksjon og avslapning.
«Hav & land» handler om å finne likesinnede og finne sin plass blant dem, og setter stemningen fra første strofe med den melodiøse lede-gitaren på introen. Det er til å bli rørt av, før en har hørt et eneste ord.

Belizio med Tomzn

Høy hastighet
RAP – SINGLE
Lansert 18. juni
Utgiver: KRS Records

Belizio er Kristiansands største rappere for tida, og er i ferd med å bli en av landets mest kjente, mye på grunn av internett-hit´en hans, «Som Pappa», utgitt i 2019, men også fordi han siden den gang har pumpet ut flere kule låter, og fordi han har en troverdig bakgrunn, som han vanligvis reflekterer over i tekstene.

«Høy hastighet» skiller seg ut ved at den har mer sang enn rapping. Tomzn bidrar med koring i et høyere register. Det er en smått funky old school beat hvor teksten handler om å følge drømmen og lære av feilene sine. OK, det siste er kanskje litt uklart, og det er det mystiske med Belizio; Driver han egentlig med forherligelse av den kriminelle løpebanen, eller er han for endring til det mer positive?

Sweet Companion

Rosie Fairy Heart
NEO FOLK – SINGLE
Lansert 4. juni
Utgiver: Sweet Companion

Rosie Fairy Heart er en keltisk lydende folkevise, med gitarer og fiolin (og cello?), men bare mørkere og med en el-gitar som bringer stemningen mer i retning av rock, hvilket plasserer sangen i den mer alternative kategorien neo folk.
Musikken har et spennende driv og bidrar til et mektig, episk lydbilde, komplett med fløytesolo, og som hadde gjort seg som filmmusikk.

Likevel kunne produksjonen vært bedre fordi vokalen blir litt vanskelig å tyde. Ja man får med seg noen ord her og der, men ikke nok til å få oversikten over handlingen.
Når det er sagt, kan nettopp denne sangen bidra til å kaste Sweet Companion inn i en spennende ny retning, karrieremessig, på grunn av dens originalitet.

Back To Top