fbpx
skip to Main Content

På vei mot 100 prosent elbil hadde det ikke vært for leasing

September var nok en jubelmåned for salg av elbiler i det norske markedet. Totalt ble andelen elbiler i nybilsalget på hele 77,5 prosent.

 

Hele 91 prosent av privatpersoner som kjøpte ny bil, valgte elbil.
– Dette er igjen ny rekord og fantastiske tall, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening. Vi er på god vei mot 2025-målet om 100 prosent nullutslippsbiler, hadde det ikke vært for leasing-markedet. Det bør partiene som nå forhandler om regjeringsmakt merke seg.

Elbilvirkemidlene fungerer for dårlig i leasing

Elbil gjør det ikke like bra i leasing- og firmamarkedet, som utgjør nesten halve nybilsalget så langt i år. Kun 51 prosent av bilene i dette markedet i september var elbiler, og så langt i år er elbilandelen for leasing på bare 41 prosent. Nybilstatistikken viser derfor tydelig at folk som kjøper ny bil for å eie den selv, velger elektrisk, mens bedriftene ofte velger diesel eller bensin.
– Folk flest kjøper biler brukt, og da må vi sørge for at de biler som etter tre-fire år selges som bruktbiler, er klimavennlige, sier Christina Bu. – For at elbil skal bli for alle, er det viktig nå at alle nye biler er elbiler.

Momsfritaket er det viktigste grunn til at elbilen vinner konkurransen i nybilmarkedet, men dette virker dårligere i leasingmarkedet. Christina Bu har en oppfordring inn i regjeringsforhandlingene:
– Partiene som nå forhandler om ny regjering må sørge for at vi når målet om at alle biler skal være nullutslippsbiler i 2025. Da må de gjøre noe med leasing. Biler med utslipp har svært gunstige skatteregler i leasing, og dette gjør elbilpolitikken mindre effektiv. Før man vurderer innfasing av en lav momssats på elbil, må de sikre at elbilen vinne konkurransen også i leasing, sier hun

Tesla topper med både Model Y og Model 3

Forrige måned suste den Teslas nye Model Y inn som mestselgende bil, og den holder førsteplassen også i september. Neste på lista er Model 3. Den eneste ikke-elektriske på topp 5 er Toyotas Rav4 som ligger på tredjeplass.

Elektrisk stemning i Distrikts-Norge

Tallene fra typiske distriktsfylker er svært oppløftende. Ser man på Møre og Romsdal, er det nesten så en må dobbeltsjekke. Ser man bort fra leasing, valgte over 90 prosent av private bilkjøpere elbil. Også Sogn og Fjordane har over 87 prosent elbilandel når man ser på dem som kjøper, og ikke leaser bil.
– Dette bekrefter trenden om at bygda også omfavner biler som går på strøm nå som de store gode bilene med lang rekkevidde er tilgjengelig på markedet.

 

Back To Top