fbpx
skip to Main Content

Seiglivede el-bilmyter lever i beste velgående

Overraskende mange tror elbilen er dårligere enn tradisjonelle biler på vinterføre, viser en undersøkelse NAF har gjort. Det samme gjelder at elbilene ikke blir skikkelig varme i kupéen om vinteren, at de ikke vil starte når det er kaldere enn 15 minusgrader og at elbiler ikke kan brukes i kolonnekjøring.

 

En av tre oppgir at elbilen har dårligere kjøreegenskaper enn diesel- og bensinbiler. Skepsisen er størst blant de som i dag kjører bensin- eller dieselbil. Selv om el-bilistene selv har mest troen på at el-bilen er like god på vinterføre, svarer faktisk 14 prosent av el-bilistene at den har dårligere kjøreegenskaper enn tradisjonelle biler.
– Det er ingenting ved el-bilen som gjør at den er dårligere på vinterføre. Faktisk kan det at de har et tungt batteri nederst i bilen gjøre at el-bilene kommer seg bedre frem enn bensin- og dieselbiler på glatta, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonssrådgiver i NAF.

Det er riktignok én ting el-bilistene skal være oppmerksomme på om vinteren og det er det som heter regenerering.
– Elbilene bremser av seg selv for å spare og produsere litt strøm. Faren på vinterføre er at om du har maksimal regenerering på bilen, kan du begynne å skli når du slipper gassen inn mot en sving. Derfor er det lurt å skru av regenereringen når du kjører på glatte vinterveier, advarer Sødal.

Kupéen blir varm i el-bilene

En annen myte som lever godt er at en elbil aldri blir skikkelig varm i kupéen om vinteren. Hele 27 prosent oppgir at de tror det, og 11 prosent som eier el-bil tror dette.
– Dette er også en myte. Faktisk blir en el-bil raskere varm i kupéen enn en bensin- eller dieselbil. I en el-bil varmer det så å si med én gang, mens motoren må bli varm i en fossilbil før varmeapparatet gir varme, sier NAF-rådgiveren.

Det er heller ikke sånn at du må skru ned varmen i en el-bil for å spare strøm. De nyere el-bilene med større batteripakker takler helt fint at du har det varmt og godt inne i kupéen.
– Uansett er det lurt å forvarme bilen om du har mulighet til det uavhengig av om du her en el-bil eller dieselbil. Da er kupéen varm når du setter deg inn, rutene isfrie og strømforbruket til bilen blir lavere, rådgir Nils Sødal.

Starter i streng vinterkulde

Drøye to av ti i undersøkelsen mener at el-bilene ikke starter når det er kaldere enn minus 15. Skepsisen er størst blant de som har en bensin- eller dieselbil i dag. Blant dem svarer nesten tre av ti at el-bilen ikke vil starte i kulda.
– Faktum er at en el-bil starter lettere i kulda enn en bensin- eller dieselbil. Det er langt enklere å starte en el-motor enn en forbrenningsmotor, men som alle biler er også el-bilen avhengig av at du har et startbatteri som er i god form, sier Sødal.

Mer komfortabelt i kolonnekjøring

Den siste myten er at el-biler ikke kan brukes i kolonnekjøring. Drøyt to av ti svarer at el-bilene ikke kan brukes til dette, og blant dem som allerede har el-bil er det hele 17 prosent som mener dette.
– El-bilene er bedre å bruke i kolonnekjøring enn bensin- og dieselbiler. Der de med fossilbil må skru av motoren for ikke å risikere kullosforgiftning når snøen fokker rundt bilen eller kolonnen står i en tunnel, kan el-bilistene ha bilen på og sitte i en god og varm bilkupé, slår Nils Sødal fast.

Forutsetningen er at du har tatt en tur innom siste hurtiglader før du kommer opp til fjellet der det er kolonnekjøring.
– Godt med drivstoff må alle biler ha når det er kolonnekjøring. Det blir en god del venting, så alle må tanke opp før de kommer opp på fjellet uavhengig av hva bilen går på.

Redusert rekkevidde er derimot ingen myte

Det er mye snakk om at el-biler får kortere kjørelengde om vinteren og det stemmer.
– Vi antar at mange har svart som de har gjort i undersøkelsen fordi de har hørt om rekkeviddetapet til el-biler om vinteren, mener Nils Sødal.

Faktum er et du må regne med at du kommer rundt 25 prosent kortere med el-bilen om vinteren kontra sommeren. Er det skikkelig kaldt, kan den gå kortere.
– Bilkjøperne får for dårlig informasjon om vinterrekkevidden. Derfor mener vi det må komme på plass en bransjestandard for hvordan rekkevidde omtales av bilselgerne. Inntil man får på plass en standardisert test av vinterrekkevidde, kan NAFs omfattende el-biltester gi en pekepinn på hvor langt de enkelte bilmodellene kommer på vinteren.

Undersøkelsen er gjort av Norstat for NAF.

Back To Top