fbpx
skip to Main Content

Grønn Fredag, ikke «Black Friday»

Fredag 26. november inviterer DNT ung igjen til Grønn Fredag som en motreaksjon til kjøpefesten «Black Friday». – Vi må alle senke forbruket og tenke nytt, sier lederen av DNT ung.

 

Neste uke vil mange merke at salgsfenomenet «Black Friday» og etter hvert «Black Week» har blitt utbredt i Norge. DNT ung tilbyr et alternativ til den kommende kjøpefesten, med arrangementer mange steder i landet.
– Det er et dilemma at vi som elsker naturen og friluftsliv også er blant dem som forbruker for mye. Mange vil ha nye ski til sesongen, oppdaterte kolleksjoner av klær eller er ikke bevisste nok hvor stort forbruk vi har. Miljøbelastningen blir for stor, sier Anna Nes, leder av DNT ung.

– Natur- og klimakrisene medfører at vi alle nå må senke forbruket og tenke nytt. Vi kan alle ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket. Grønn fredag gir alle en gyllen sjanse til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Nes.

Nasjonal byttedag

Hun og DNT ung er lei av kjøpehysteriet og oppfordrer folk til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv. Derfor er de glade for å kunne invitere til fysiske arrangementer igjen.
Grønn fredag er en nasjonal byttedag som skal bevisstgjøre folk om klimaavtrykket som settes ved å hele tiden kjøpe nytt, og i stedet oppfordre til langtidsbruk av klær og utstyr. Grønn fredag er for alle og man kan delta uten å ha med noe, og likevel sikre seg friluftskupp til vintersesongen.

Muligheter for å fikse ting

I tillegg til bytte og salg av brukt turutstyr handler Grønn fredag også mye om å reparere det man har av utstyr og klær. Mange av Grønn fredag-arrangementene vil gi mulighet til å reparere utstyr man allerede har.
– Med godt vedlikehold og reparasjon av friluftsutstyr vil tingene dine vare lenger, og miljøavtrykket blir mindre, hvilket er jo ganske tilfredsstillende å kunne beholde favoritt-plaggene enda noen sesonger, sier Anna Nes.

Reparasjon og gjenbruk er sentralt på Grønn fredag. FOTO: Eivind Haugstad Kleiven

Hun oppfordrer alle til å også stille seg spørsmål ved om man trenger å eie alt utstyr selv.
– I stedet for å slå til på et Black Friday-tilbud for et par skøyter du skal bruke to ganger, kanskje du skal spørre en venn om å få låne eller sjekke nærmeste utlån- eller utleiested?

Selge, bytte eller gi bort

DNT Sør inviterer også til Grønn Fredag hvor du kan selge, bytte eller gi bort utstyr til noen andre som trenger det. Det vil bli ett gratis bord, og det som ikke blir gitt bort, leveres til noen som har bruk for det.
Vil du selge utstyret ditt, må du feste en solid lapp på utstyret som sitter god fast, med pris og telefonnummer, slik at kjøperen kan vippse deg penger. Prisen bestemmer du selv, og kan velge om du ønsker å være der på kvelden om en kjøper for eksempel skulle lure på noe vedrørende ditt produkt.

Du kan levere inn ditt utstyr til DNT Sørs tursenter fra fram til Grønn fredag 26. november. DNT ber om at tøyet og utstyret er rent og i god stand.
– Utstyr som ikke blir solgt må hentes innen onsdag 1. desember. Resterende overskudd leveres til noen som har bruk for det.
Du er velkommen innom selv om du ikke har levert inn noe, det er masse flott som kan kjøpes og du kan få en kopp med noe varmt å drikke. Det blir en trekning blant alle som er innom på kvelden, så husk å noter ned navnet ditt når du er innom, annonserer DNT Sør.

Miljøvettreglene

Sammen med POW Norge har DNT ung utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv. Den tredje miljøvettregelen tar for seg nettopp gjenbruk:

#3 Fiks alt, alltid

Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. Ta kontakt med produsenten, så kan det til og med hende de hjelper deg helt gratis. Tar du vare på jakka di lenge nok, er den retro før du vet ordet av det, og dermed verd penger.

Back To Top