fbpx
skip to Main Content

Halve Norge vil forby Black Friday

Fersk meningsmåling varsler ny besøksrekord i butikkene på Black Friday. Samtidig vil nesten annenhver nordmann over 18 år støtte et lovforslag om å forby salgsjippoet – av klimahensyn, og fordi det promoterer overforbruk.

 

En fersk, landsomfattende undersøkelse, som Opinion har gjennomført for pris- og produkttjenesten Prisjakt, avslører stor motstand mot årets største salgsdag i befolkningen. Samtidig varsles rekordbesøk den kommende uke, både på nett og i vanlige butikker og kjøpesentre:

– Vi gjennomfører denne undersøkelsen for sjette året på rad. Aldri tidligere har flere nordmenn svart at de kommer til å benytte seg av tilbudene under Black Week og på Black Friday. Samtidig vokser slitasjen og motstanden i befolkningen og blant de som driver butikk, sier daglig leder Are Vittersø i Prisjakt.

  • 40 prosent, som tilsvarer 1.8 millioner voksne over 18 år, svarer at de skal handle på Black Friday. Det er 10 prosent flere enn i 2019, og fem prosent flere enn i fjor.
  • Samtidig avdekker undersøkelsen at mange av oss begynner å bli mektig lei av dette kampanje-kjøret: Nesten annenhver deltager i undersøkelsen (46 prosent) ville støttet et lovforslag som forbyr Black Friday.
  • To av tre (66 prosent) mener det er for mye reklame forbundet med denne shopping-uken, og halvparten (50 prosent) mener det er en god idé at politikere og myndigheter tar et aktivt grep og lovregulerer slike store salgskampanjer.

– Selv om oppslutningen om Black Week er veldig høy, og at vi paradoksalt nok går mot nok en rekord i år fordi pandemi-restriksjonene er borte fra de fysiske butikkene, viser undersøkelsen vår med all tydelighet at mange begynner å bli mektig lei. Det handler aller mest om økt klima-, miljøbevissthet og overforbruk, men også om økende reklame-tretthet, sier Vittersø.

Handler uten budsjett

I undersøkelsen forteller halvparten av de spurte at de ikke har noe budsjett for denne handleuken. Blant den andre halvparten, de som planlegger bedre, ligger gjennomsnittlig shopping-budsjett under Black Week på 4000 kroner. Hver femte respondent svarer at de skal bruke mellom 1000 og 2999 kroner.

– Kanskje ikke så overraskende; flere kvinner enn menn går ut på shopping uten et budsjett. Resultatene viser også at menn generelt har større budsjett enn kvinnene. En signifikant større andel menn planlegger for eksempel å bruke mer enn 5 000 kroner, sier Vittersø.

Comeback for fysisk handel

Pandemien har gitt et salgsløft for nettbutikkene. På Black Friday i fjor økte netthandelen med 42 prosent sammenlignet med året før. Prisjakts undersøkelse varsler imidlertid et solid comeback for den fysiske handelen den kommende uken: Andelen som oppgir at de skal handle både i fysisk butikk og på nett, nemlig 50 prosent, er doblet fra 2020.

– Mye av svaret finner vi antagelig i «Norsk Koronamonitor», som siden mars 2020 jevnlig har intervjuet nordmenn om pandemien. Her svarer hele 82 prosent føler at det nå er trygt å handle på kjøpesentre, med tanke på koronasmitte. Utryggheten er borte, og alt er klart for et skikkelig comeback for den fysisk tilstedeværende handelsstanden, sier Vittersø.

For øvrig svarer én av fire (24 prosent) at de kun skal handle på nett, mens 14 prosent kun vil oppsøke fysiske butikker under Black Week.

Butikkene er enige

I en separat Prisjakt-undersøkelse blant norske og svenske nettbutikker, sier hele 61 prosent av de som svarte at de er enige i at et forbud er en god idé, mens over halvparten (51 prosent) mener Black Friday er i ferd med å utspille sin rolle. 78 prosent blant den nettbaserte handelsstanden gir uttrykk for at de føler seg presset til å delta på kjøpefesten i neste uke.

 

Back To Top