fbpx
skip to Main Content
Hotelldirektør Kristofer Eastwood og Clarion Ernst Hotel har fortsatt den samme tradisjonen i flere år, og også i år er «det ensomme» juletreet på plass på hotellet.

Hjelper mange – pågangen er stor

– Pågangen er stor. Det er mange som trenger en håndsrekning. Takket være rause givere og gode samarbeidspartnere kan vi hjelpe mange. Det sier Henning Reme, markedssjef i Blå Kors Kristiansand.

Av Ivar Eidsaa

Vi lever i en dyr tid. Strømprisene er høye. Prisene på mat og drivstoff har steget kraftig. Renta er på vei opp. Mange sliter med å klare de økte utgiftene. Enkeltpersoner og familier som har det trangt fra før, har store utfordringer med å klare å holde hodet over vannet økonomisk.

Behovene større enn noen gang
Behovet for hjelp er stort, og antall mennesker og familier som trenger en håndsrekning fra Blå Kors Kristiansand er større enn noen gang, ifølge Henning Reme.

– Takket være bedrifter, givere og andre samarbeidspartnere, kan vi i år hjelpe enda flere enn tidligere. Mange vil bidra, og hver og en fortjener en stor takk. Det er rørende å se den givergleden som legges til grunn, fremholder Reme.

Arve Bjerke som leder Blå Kors Kristiansands vedsentral forteller om svært hektiske dager, hvor Blå Kors har delt ut betydelige mengder ved til dem som ikke har råd til å fyre utelukkende med strøm for å holde varmen hjemme.

Tomt for ved
– Vi har delt ut ved til deltakere på Blå Kors barnas stasjon, Blå Kors steg for steg og flere andre. Vi fikk inn store mengder ved i november og i starten av desember, og nå er vedlageret tomt, fremholder Arve Bjerke.

Økte matvarepriser gjør at mange sliter med å handle inn mat til julehøytiden. Arve Bjerke forteller at 600 matkasser er blitt pakket og skal distribueres ut.

– I tillegg har vi fått henvendelser fra bedrifter som har handlet inn mat og pakket sine egne matkasser, og spurt oss om vi kan distribuere matkassene for dem. Det kan vi, behovene er store også på dette området, så matkassene vil «få ben å gå på», sier Bjerke.

Har ekspandert kraftig
Det som for noen få år siden startet med en ide om å samle inn julegaver for å kunne gi til dem som har ikke har mulighet til å handle inn gaver til sine til jul, har nå ekspandert kraftig.

Det startet med Clarion Ernst Hotel som lanserte prosjektet «Ensomt juletre» hvor hotellets gjester og byens befolkning ble invitert til å legge en gave under juletreet som stod i resepsjonsområdet.

Gjester og innbyggere sluttet godt opp, og flere hundre gaver ble samlet inn. Clarion Ernst Hotel har fortsatt den samme tradisjonen siden, og også i år er «det ensomme» juletreet på plass.

Mange har tatt etter. Både Sørlandssenteret, butikker i Avenyen i Sørlandsparken, Sandens kjøpesenter og Amfi Vågsbygd, er bare noen få eksempler på andre som har sine juletrær stående hvor publikum kan komme og legge ned julegaver.

Publikum kan levere gaver til over 40 julegavetrær som er utplassert fra Lyngdal i vest til Notodden i øst.

Over 40 julegavetrær
– I år er slike trær å finne på over 40 lokasjoner fra Lyngdal i vest til Notodden i øst. Gumpen-gruppen alene har plassert ut juletrær hos alle sine forhandlere, ca 15 i tallet, opplyser Henning Reme.

Blå Kors Kristiansand har for egne midler handlet inn 300 sett med ullundertøy som blir distribuert til barnefamiliene. Restauranten Egon på Sørlandssenteret inviterer barnefamilier og eldre som ønsker selskap, til gode opplevelser i egne lokaler.

Gavene samler Blå Kors Kristiansand inn og distribuerer ut til dem som trenger det. I fjor ble det over 2.000 julegaver, i år vil trolig dette tallet være mye høyere, fordi enda flere juletrær er plassert ut i år, i tillegg til at givergleden ute hos publikum har økt i tråd med de mange oppslagene i media om familier og enkeltpersoner som sliter som følge av den dyre tiden vi nå har.

Stor giverglede
– Det er sterkt å se givergleden som er der ute. Mange har fått øynene opp for at alle ikke har det like greit inn mot julehøytiden. Det gjør noe med givergleden, og er en enorm inspirasjon til våre ansatte og Tidgivere (frivillige) som nå har svært travle dager, sier Reme.

Givergleden gir seg mange utslag. Ett eksempel er Clarion Ernst Hotell som inviterer 250 brukere ved Blå Kors barnas stasjon til julebord for 250 personer. Tveit Union Musikkorps holder gratiskonsert når Blå Kors Kristiansand inviterer de over 400 Tidgiverne som er med, til en sammenkomst før jul.

– Hver dag frem til og med lille julaften serverer vi tårnsuppe når Tore Ljøkjell spiller julemusikk fra tårnet i Domkirken, forklarer Camilla Rasch, virksomhetsleder for Blå Kors gatenært.

– Vi har fått til et flott samarbeid på tvers av organisasjonene i byen som har egne lavterskeltilbud om å servere suppe til dem som trenger det, sier Rasch. Tilbudet som Shalam, Hjelp oss å hjelpe, Kirkens Bymisjon og Sammensenteret, er sammen om, har fått navnet Gatas røst.

Arrangementer hver dag i julen
Eget kveldsmattilbud, tur med Blå Kors steg for steg til gapahuk-tur med grilling og kos, og et eget arrangement for eldre på nyttårsaften, er andre eksempler.

– Hver dag fra lille julaften til og med 2. juledag inviterer Gatas røst til ulike arrangement, hvor vi blant annet skal spille spill en dag, og en annen hvor vi skal på kino. Det blir to-tre tilbud hver dag slik at ingen trenger å sitte alene, men kan være med på en aktivitet med en god og trygg ramme, sier Rasch.

– På nyttårsaften inviterer vi til stor fest. For mange av de vi snakker om og som er i miljøet, er nyttårsaften en kveld hvor mange sitter alene og legger seg tidlig. Ved å tilby samhold og fellesskap med mat og noen å feire sammen med, kan vi invitere til en fest som mange av disse har etterlyst, sier Camilla Rasch.

Hotelldirektør Kristofer Eastwood og Clarion Ernst Hotel har fortsatt den samme tradisjonen i flere år, og også i år er «det ensomme» juletreet på plass på hotellet.

Back To Top