fbpx
skip to Main Content

Menneskets beste venn

Menneskets beste venn, og kanskje veien til bedre psykisk helse

 

Kan en hund gi deg bedre psykisk helse? Forskning sier ja, men hvorfor er det slik, og hvilke positive helsebringende egenskaper er det for kroppen når man har en hund?

Valpefeber

Under korona-pandemien har flere enn de fleste opplevd ensomme dager på hjemmekontor. Vi vet at mange har slitt med egen psykisk helse i denne perioden. Mangel på sosial kontakt har for mange vært vanskelig. Mange har nok tenkt hvor koselig det ville være med en hund og skaffet seg nettopp dette under pandemien.
Tallene viser at det har vært valpefeber under korona-pandemien. Flere enn tidligere har fått seg hund. Mange har stått på venteliste og fler står der fortsatt.
Det er også viktig å nevne at omplasseringen av dyr har økt betraktelig den siste tiden. Det kan nok være fordi det er en del som merker at det faktisk er mye jobb med en hund nå som de er tilbake til jobb og hverdag.

Det er mange gode grunner til å skaffe seg en hund. Ikke minst så er det mange gode grunner til hvorfor du bør beholde hunden du skaffet deg under pandemien. Det er nemlig ikke uten grunn at hunden blir kalt «Menneskets beste venn».

Forskning

En hund er et fullverdig familiemedlem og er en daglig kilde til kos, turer og avslapping. I tillegg til dette så ligger det mye forskning på nettopp hvorfor disse firbente krabatene er så bra for helsen din.
En nettbasert undersøkelse utført i Storbritannia i 2020, viser at nesten 90% av av de med dyr kunne gi dyret æren for mindre negative psykologiske effekter under Kovid-lockdown. (Kilde Wikipedia).

Forskning viser at å omgås dyr blant annet bidrar til lavere blodtrykk, lavere stresshormonnivå og mindre psykiske lidelser.
Når du koser med en hund, bidrar det til økt serotonin og oksytocin. Dette er lykkehormonene i kroppen. Mange med hund opplever at de får mindre angst og depresjon. Det er kanskje ikke så rart når vi vet at serotonin er avgjørende for stemningsleie. Oksytocin øker følelsen av avslapning, samtidig som det reduserer stress og angst.

Dyr, og spesielt hund har en god terapeutisk effekt på oss mennesker. Når vi koser med en hund skiller vi ut stoffer som gjør oss glade og tilfredsstille. Å eie en hund gir oss også ansvarsfølelse. En hund må ha daglige turer, som igjen vil inspirere til fysisk aktivitet. For oss som har gått til psykolog, vet vi veldig godt hvor viktig en labbetur kan være for helsen vår.

Terapihund

Forskningen over er nettopp grunnen til at «Emotional Support Dogs» lenge har vært brukt i blant annet USA. Dette er ikke noe vi i Norge gir støtte til enda, men det kan jo være et håp i fremtiden. Terapihunder er kjæledyr og ikke service-hunder. Mens service-hunder er trent til å hjelpe mennesker med for eksempel fysiske utfordringer, har ikke terapihunder noen form for trening. Terapihunder kan heller ikke tas med overalt, slik en service-hund kan. Poenget med en terapihund er rett og slett å øke livskvaliteten til mennesker med problemer som PTSD, depresjon, angst ol.

Besøksvenn med hund

En ting vi har i Norge er besøksvenn med hund. Det er Røde Kors som tilbyr besøksvenn med hund. Dette er ment for å skape trivsel og glede på institusjoner eller hjemme. Over hele landet er det ca 600 besøksvenner med hund, også i Kristiansand.
De frivillige besøksvennene er til stede på sykehjem, omsorgssentre, hjemme hos personer, og andre steder det er spesielt behov for kontakt, lek og nærhet. De frivillige besøksvennene og hundene deres får en spesiell opplæring for besøkshunder, i tillegg til den ordinære opplæringen alle Røde Kors Besøksvenner får. (Info: Røde Kors).

Selv har jeg adoptert en voksen hund, noe som nok er mye mindre jobb enn å skaffe seg en valp. Ja, det er litt jobb, bjeffing og turer som må tas selv om det pøs-regner. Til tross for litt arbeid har en liten hund i hvert fall gjort mirakler for min mentale helse. Det er alltid noen som er glad når du kommer hjem, selv etter en kort tur på butikken, og det er alltid noen som gir deg uendelige mengder med kos.

Back To Top