fbpx
skip to Main Content
TRIKKESKINNER: Løypene på Øynaheia holder høy klasse. Terrenget er småkupert og domineres av furuskog.

Ut på tur

Favorittplass for de skiglade

Øynaheia er blitt et kjært turmål for alle som har sans for rekreasjon og trening med ski på beina. Det er ikke uten grunn.

 

Området, som ligger omtrent tre mil inn fra kysten i kommunene Birkenes og Froland, er relativt snøsikkert der det ligger om lag 300 meter over havet. Ofte er det brukbare forhold fra slutten av november til langt ut i mars. Minst like viktig som gode snøforhold er innsatsen til Herefoss idrettslag som har ansvaret for løypekjøringen mange mener er helt i toppklasse her sør. Det er lagt til rette for både klassisk og skøyting i den brede traseen som danner en rundløype på 16,5 kilometer. Det fins flere alternative løypelengder (se kart) slik at det er tilbud til både familier og de som er ute for å trene. På fine søndager kan det være stor trafikk i løypene, og på Topland, helt i syd, hvor det er det lagt til rette med skileik-område, kan det være tett i tett med folk som koser seg i vinteridyllen. (Artikkelen fortsetter under bildet).

SAMLINGSPLASS: På vei ned fra Kantafjellet kommer vi til skileikområdet på Topland som er en favorittplass for barnefamilier på fine utfartsdager.

Samler skientusiaster fra øst og vest

Med utgangspunkt i Kristiansand kjøres RV 41 til Birkeland og videre til Herefoss hvor man tar av til Øynaheia (skiltet). Etter om lag fem kilometer kommer du til en stor P-plass som rommer mange hundre biler. Det kan likevel bli trangt om plassen på de fineste utfartsdagene. Øynaheia er gjerne førstevalget også for skiglade fra Arendal og Grimstad som kjører opp fra motsatt side. Øynastua er åpen for servering i helgene i skisesongen. Parkeringsbilletten til 30 kroner inkluderer en kopp varm drikke i kafeen. (Artikkelen fortsetter under bildet).

STARTPUNKT: Ved Øynaheia er det slått opp kart over området med de ulike løypealternativene inntegnet.

Startpunktet er rett nedenfor kafeen. Her er det to løyper. Ta den til venstre. Da følger du gangretningen med klokka, noe som er viktig når trafikken er stor i løypene. Etter en kilometer kommer du til første krysset. Løypa til høyre er den korteste på 2,5 kilometer tilbake til start. Vi fortsetter videre til neste stikryss, Monslåtten. Her er det også mulig å ta til høyre for å gå den mellomlange løypa på 7,5 kilometer. For å velge dette alternativet er det en forutsetning at isen er sikker på Espestølvannet. Vi fortsetter løypa til venstre sydover mot Topland. Neste kryss gir mulighet til å korte ned runden med om lag 1,5 kilometer ved å ta til høyre, men vi ønsker å få med oss hele runden på 16.5 kilometer. (Artikkelen fortsetter under blå himmel).

HØYDEPUNKTET: Kantafjellet byr på viddefølelse og vid utsikt. Herfra og ned til skileikområdet på Topland går det unna på et par minutter i en lang og slak utforkjøring. Det er bare å glede seg…

Viddefølelse og utsikt

Snart står vi på Kantafjellet med viddefølelse og flott utsikt, og dessuten en nydelig slak utforkjøring ned mot skileikområdet på Topland. Det er P-plass også her. Dersom vil dra nytte av skileikområdet, velger å kjøre hit for å få enkel tilgang til den familievennlige plassen som nylig er blitt beriket med en flott gapahuk. Siste bakken opp til P-plassen på Topland er imidlertid bratt og det kan være en utfordring å komme helt opp når det er glatt føre.  Bil med firehjulstrekk kan være kjekt å ha her.

IDYLL: Ljoskjenn er en av de mange idyllene langs løypa. Her er det tett mellom naturens mange innbydende rasteplasser mellom furutrærne.

Runden går videre gjennom småkupert terreng tilbake til Øynastua. Langs løypa er det mange flotte muligheter for å slå seg ned for en rast. Glissen furuskog dominerer, og ikke sjelden er det mulig å finne barmark mellom trærne til bekvem sitteplass.

START OG MÅL: Øynastua troner på toppen og er åpen for servering i helgene i sesongen.

Årets sesong så langt har vært god med hensyn til snøforhold. Undertegnede gikk sin første tur 19. desember og siden har det blitt mange turer.  Med en kompakt såle i løypetraseen er det håp om at det kan bli bra forhold langt ut i mars måned. Neste uke er det skolens vinterferie, så da blir det nok mange glade skientusiaster å treffe i løypene også på hverdagene.

Så, hva venter du på? Kom deg ut på ski!

VEIVISER: Skilting i løypekryssene gjør det enkelt å finne frem.
Turforslaget vårt tar utgangspunkt i Øynastua i nord. Det er også mulig å kjøre til Topland i sør og starte derfra. Vær obs! Bakken opp hit er bratt og kan være en utfordring ved glatt føre.

Sorry. No data so far.

Back To Top