Kronikk
Avhengig av skjønnhetsfilter
I den virtuelle verden har plutselig alle fått tilgang til sin egen plastiske kirurg, gjennom noen få sveip på mobilen. I 2020 berørte jeg temaet «bruk av filter på sosiale medier». Jeg hadde et håp om at bruken av såkalte skjønnhetesfilter skulle dø ut, men min erfaring er at de blir mer brukt en noen gang før.
Stadig kan jeg se flere ta i bruk skjønnhetsfilter i både feed og story på Instagram. Dette gjelder både for den vanlige mann (som oftest kvinne) i gata, samt kjendiser og influensere med mange følgere.
Det er provoserende at flere av disse filtrene har navn som «Natural beauty» og «Natural glow». Det finnes nemlig ikke noe naturlig med disse filtrene overhodet. Plutselig ser «alle» på Instagram helt like ut. De har ingen porer i ansiktet, eller smilerynker. «Alle» har helt like øyevipper og lik form på leppene. Beveger de hodet litt fort kan man se tydelig at filteret henger igjen og har «hoppet av» det ene øyet. Plutselig sitter konturene av et tredje øye i panneluggen før det hopper tilbake på plass, som om ingenting har skjedd.
«Natural beauty»
Til tross for den synlige glippen, renner det inn med kommentarer om hvor vakre de er. Er det blitt sosialt akseptert at man skal se annerledes ut i sosiale medier? Ettersom jeg ikke vil henge ut noen, kan jeg ikke gi noen eksempler. Jeg betviler ikke at disse menneskene er vakre, men er de vakre med filter? Nei. Er det vakkert når «alle» har helt lik konstruksjon og trekk i ansiktet? Nei, det syns jeg ikke.
Det fins kjendiser der ute som har operert hele ansiktet sitt på en klinikk i Tyrkia og som fortsatt har skjønnhetsfilter på hver bidige story og bilde. Man kan jo begynne å lure på om det finnes en slags avhengighet eller forvrengt virkelighetsoppfatning som følger med bruken av disse filtrene. Lengre nede kan du lese at det faktisk er helt riktig.
Min personlige mening er at bruken av skjønnhetsfiltre og visse bilderedigerings-app´er er en katastrofe for selvtilliten og at effekten dette har på vår mentale helse ikke burde bli ignorert. Jeg mener dette er skadelig både for de som er avhengig av å bruke skjønnhetsfilter, men også for de som ikke bruker dem, men som til stadig er vitne til bruken i sosiale medier. Når man hele tiden blir eksponert for disse skjønnhetsfiltrene lures til slutt hjernen til å tro at det er slik man skal se ut. Det er til slutt det nye normale.
Tidligere hadde vi oftere kjendiser som skjønnhetsidealer. Når skjønnhetsidealet er filtrert, blir det til slutt helt uoppnåelig.
Forskning
Du trenger ikke ta mitt ord på hvor skadelig det er. Du kan spørre en tenåringsjente, ellers finnes det forskning.
Skjønnhetsfiltre og bilderedigerings-apper er avhengighetsskapende. Det har til og med fått sin egen uoffisielle diagnose; Selfie dysmofoforbi eller Snapchat dysmofoforbi. Kanskje bør du lese deg opp på dette om du bruker overdrevent med tid på selfies og redigerer dem til det ugjenkjennelige etterpå.
Dysmorfofobi er en personlig opplevelse av at kroppen har forandret seg, uten at det kan påvises av andre. Opplevelsen gir betydelige bekymringer som ofte er knyttet til eget utseende, altså en lidelse der man blir svært opphengt i noe man oppfatter som feil ved sitt eget utseende. Kilde: Store Norske Leksikon.
Med andre ord er meningen at skjønnhetsfiltre skal få deg til å se og føle deg bedre ut, men i virkeligheten får de deg til å føle deg verre.
Hva er problematisk med skjønnhetsfiltre?
Er det skadelig for selvbildet? Jeg tror så absolutt det. I 2018 rapporterte 55% av plastiske kirurger at pasientene deres ønsket å endre på utseende på grunn av bilderedigeringsapper og skjønnhetsfilter. (Kilde: Forbes.com). Kundene ville rett og slett se bedre ut på selfier.
Skjønnhetsfiltrene kommer nok ikke til å forsvinne med det første. Derfor håper jeg at man kan lære seg å spotte forskjellen på et naturlig foto og et bilde som er dradd 100 ganger gjennom en redigeringsapp og som det er brukt skjønnhetsfilter på. Etter hvert som teknologien blir bedre og bedre, blir også redigeringsappene bedre og dermed kanskje etter hvert vanskeligere å se at er fake.
Jeg håper det kan bli mer flaut å bruke filter og at det naturlige vil trende mer. Jeg tror det er viktig å være kritisk til hvem og hvilke kontoer man følger i sosiale medier. Bruker man mye tid på Instagram, for eksempel, er det lurt å tenke over hva slags bilder og inntrykk man blir servert hver dag. Det er absolutt en god ide å ta en gjennomgang av kontoer man følger for å av-følge de kontoene som ikke gir deg en god følelse.
En fun fact i det hele er at til tross for at presset om den perfekte selfie er stor, viser det seg faktisk at hele 82% heller ønsker å se andre typer bilder i sosiale medier og færre selfies. Kilde: sciencedaily.com.