fbpx
skip to Main Content

Leder

Hvorfor Putin ikke respekterer NATO

Dette er ikke et forsøk på å forsvare Putins valg om krig. Dette er et forsøk på å forstå valget hans, slik at vi kan lære.

 

Putin kjøper nemlig ikke ideen om at NATO er en militær forsvarsallianse, men ser på NATO som en aggressiv, politisk og kulturell interesseorganisasjon som bryter sine egne regler og lovnader dersom det gagner dem. Det er enkelte ting som argumenterer for dette.

NATOs offisielle mandat hevder at NATO ikke skal søke konfrontasjon, blande seg inn i andre lands anliggender eller true Russland på noen måte. Likevel bombet NATO Kosovo i 1999 under påskuddet om at det var en humanitær intervensjon. I 2011 gikk NATO inn i Libya for å fjerne Gaddafi, selv om Libya hadde begynt på et samarbeid med vestlige land om nedskalering av atomvåpen. Samtidig nærmet NATO seg russernes grenser mer og mer. På samme måte ser Putin på NATO-landenes støtte til Ukraina som et svik, ettersom Ukraina ikke er et NATO-land.

I følge Putin har NATO, EU og spesielt USA forsøkt å vestifisere Ukraina ved å forsøke å kapre landet som medlem i NATO og EU. Dette ser Putin naturlig nok på som en provokasjon på Russlands dørstokk.
Etter Berlinmurens fall, ble Sovjet forsikret om at NATO ikke skulle nærme seg deres grenser. Amerikanernes unnskyldning er at denne samtalen var med Sovjet og ikke Russland.

Vesten kan fordømme Putin, men ikke uten å anerkjenne at vi har vært med på å skape den politikken han nå fører.

Denne lederen stod på trykk torsdag 3. mars 2022.

Sorry. No data so far.

Back To Top