fbpx
skip to Main Content

Norsk stjernearkitekt tegnet prisvinnende hus i Danmark

Fakta:

Kornets Hus er en allmennyttig fond. Eierskapet er delt mellom et eiendomsfond og et driftsfond. Idéen til Kornets Hus er skapt av Jørn Ussing Larsen i samarbeid med lokale ildsjeler i foreningen Kornets Hus. Jørn Ussing Larsen er også medstifter av det økologiske bakeri og kornmøllen Aurion A/S.

Kornets Hus åpnet i mai 2021 og er nå klar til å ta imot barn og voksne i påskeferien. I og omkring den arkitektoniske perlen like sør for Hjørring kan du dyrke, høre om, bake og smake på historiens desidert viktigste matvare – korn.

 

Kornets Hus ligger vakkert til der det reiser seg dekket av brente teglsten ute på de frodige kornmarkene i Nordjylland. Ambisjonen er å begeistre og berike de besøkende med bakeglede, nye smaksopplevelser og inspirasjon til selv å gå i kjøkkenet og bake sammen med familie og venner. Huset er tegnet av den norske stjernearkitekt Reiulf Ramstad. Inne i huset blir du invitert inn i det store åpne bakeriet, her kan du delta i alt fra pizzabaking for hele familien til kakekonkurranser og kurser for surdeistilhengere. Det er også en spennende interaktiv utstilling som følger kornets store betydning for vår kultur, hele veien fra jordbruk ble en del av våre forfedres liv 4000 år f.Kr. og fram til dagens bake-entusiaster.

Kornets Hus handler også om å få noen gode smaksopplevelser med korn. I den økologiske caféen får du en av Danmarks lekreste brødkurver med et stort utvalg av både nye moderne og mere tradisjonelle brødtyper. Det er også et stort utvalg av lokalproduserte spesialiteter. Du kan bli med på omvisning og høre mer om kornets historie, eller gå en tur i kornhagen som omgir huset.

Åpent hver helg og i ferier med aktiviteter for hele familien

Kornets Hus har åpent for besøkende i helger året rundt og fra tirsdag til søndag når det er ferie. Siden åpningen i mai 2021 har mer enn 20.000 besøkt huset. Kornets Hus sine ansatte gleder seg til endelig å kunne ønske utenlandske gjester velkomne, ettersom de ikke kunne komme seg til Danmark siste år.
– Vi elsker å inspirere våre gjester og gi fra oss vår viten og å by på nye smaksopplevelser. Kornet er ikke bare mat, det er også mange spennende historier du som gjest får innblikk i, gjennom sanseopplevelser og morsomme aktiviteter, forteller senterleder Johannes Haandsbæk Vestergaard, han er begeistret over den store interesse huset har fått i løpet av det første år.

En idé blir til virkelighet

Idémannen bak Kornets Hus – Jørn Ussing Larsen, er også kjent som han som for årtier tilbake startet den økologiske kornmølle Aurion og gjenintroduserte kornsorten spelt til de danske husholdninger. I dag ser han Kornets Hus som et monument over hans eget og mange andres arbeide med utviklingen av kornets allsidighet.

Idéen til Kornets Hus er en idé som gradvis har vokst fram de siste 17-18 årene. En forening av andre lokale som også syntes at idéen var god, ble opprettet. Deretter har foreningen i samarbeid med Jørn Ussing Larsen hatt stor betydning for realiseringen, gjennomføring og driften av Kornets Hus. Jørn Ussing Larsen legger ikke skjul på det er en drøm som har gått i oppfyllelse.

– Kornets Hus forteller en av verdens viktigste historier. Etter et helt livs arbeide med å utforske og utberde kornets mange muligheter og perspektiver, er det et stort privilegium å få lov å se at huset har blitt virkelighet. Vi er veldig takknemlige og ydmyke over den store oppbakking vi har fått fra lokalområdet og de trofaste bidragsyterne. Vi gleder oss til å dele Kornets Hus med alle dere andre, sier han.

Kornets Hus ligger på Guldagervej 501, 9800 Hjørring i Danmark, 25 km sør for Hirtshals. Offisiell åpning var i mai 2021.

Prosjektets budsjett: 32,5 millioner DKK (ca. 41,5 millioner NOK).

Foreningen Realdania: 16,6 mill. DKK

Nordea-fonden: 6,5 mill. DKK (til utvikling av formidlingsaktiviteter)

ENV-fonden: 2,1 mill. DKK

Spar Nord Fonden: 1,8 mill. DKK

Hjørring Kommune: 1 mill. DKK

Holkegaard Fonden: 1 mill. DKK

LAG Nord: 0,3 mill. DKK

Foreningen Plan Danmark: 0,3 mill. DKK

Sparekassen Vendsyssels fond: 0,1 mill. DKK

Øvrig finansiering: 3 mill. DKK

Sorry. No data so far.

Back To Top