fbpx
skip to Main Content

Per Hagen Bilrekvisita med bredt utvalg bilbarnestoler

I gamle dager dro familien på biltur med ungene usikret i baksetet eller til og med i bagasjerommet, lykkelig uvitende om farene det kunne medføre. Ting har heldigvis endret seg siden de såkalte gode gamle dager. 

 

Påbud om bruk av sikkerhetsseler i bil ble innført i Norge på midten av 70-tallet, og i dag er det neppe noen som vil finne på å la barna sitte usikret i bil. Bilbarnestoler er blitt en del av hverdagen for alle familier som kjører bil, og de finnes i en rekke varianter som alle må være godkjente.

Det er strenge europeiske testkrav til barnestoler for bruk i bil. Stolene vi selger er i tillegg testet av den svenske Plus-testen som regnes som verdens strengeste kollisjonstest for slike stoler, opplyser Arvid Follerås, selger hos Per Hagen Bilrekvisita på Mjåvann, som fører merkene Be Safe og Cybex. 

Bakovervendt anbefales

Bilbarnestoler deles inn i tre kategorier etter alder på barnet, kan Follerås fortelle: 

  1. Babystoler for barn 0-12 måneder, disse skal være bakovervendt.
  2. Småbarnstoler for barn ett til fire år, høyde opp til 105 cm og vekt opp til 18 kilo. 
  3. Beltestoler for barn fire til 12 år, høyde 135-150 cm og maks vekt 36 kilo. 

– Noen stoler kan brukes både forovervendt og bakovervendt, men jeg anbefaler uansett å bruke dem bakovervendt, i alle fall til barnet er fire år, gjerne lenger. Ved en frontkollisjon vil belastningen på barnets nakke være fem ganger høyere enn når barnet sitter fremovervendt sammenliknet med å sitte bakovervendt. Barn er spesielt utsatt fordi hodet er uproporsjonalt større enn resten av kroppen, og i tillegg er ikke nakkemusklene fullt utviklet, poengterer han.   

Han viser oss stoler i alle tre kategorier, noen med innebygget base som betyr at hele stolen med understell må flyttes hvis stolen skal flyttes fra en bil til en annen.
Det kan være tungvint hvis familien disponerer flere biler. Da vil jeg heller anbefale typen som er delbar, da kan man anskaffe en base til hver bil som er festet med isofix og bare flytte selve barnestolen enkelt opp av basen, forklarer han.   

PRAKTISK: Fast base festet i bilens sete er praktisk hvis barnestolen skal brukes i flere biler. Med en base i hver bil blir det enkelt å flytte stolen over fra den ene til den andre.

Roterbare stoler

Barnestoler som kan roteres på basen er også noe Follerås anbefaler:
– De blir bare mer og mer populære. Slike stoler kan du vri mot deg når barnet skal settes inn og tas ut,  og  gjør operasjonen mye lettere. Du slipper å vri deg halvveis inn i bilen for å komme til. Noen stoler kan reguleres 90 grader og andre 180 grader. Sistnevnte blir da enkle å skifte fra forovervendt til bakovervendt posisjon, poengterer han.   

De fleste stolene kan også tiltes, slik at det enkelt kan skiftes mellom sovestilling og mer oppreist stilling.  Innebygde sidekollisjonsbeskyttere i ulike varianter er også blitt vanlig på bilbarnestoler.
– Husk bare å aktivere dem før turen begynner, noen typer kan nemlig deaktiveres, påpeker Follerås, som har hele 15 ulike modeller å velge mellom i butikken. Han og kollegaene hos Per Hagen bistår gjerne med råd og veiledning når det kommer til noe så viktig som å ta vare på det viktigste vi har; barna våre. 

Back To Top