fbpx
skip to Main Content

Shalam med ny gjenbruksbutikk i Kvadraturen

– Dette er ideell plassering, sier Oddvar Øyulvstad etter at Stiftelsen Shalam nylig kunne åpne en flunkende ny gjenbruksbutikkk i det ledige lokalet mellom Parko og Kristiansand kino i Vestre Strandgate i Kvadraturen. 

 

Det er gjenbruksbutikken som i mange år har holdt til øverst i Dronningensgate, som nå er på flyttefot.
– 
Vi har holdt til i lokalene mer eller mindre sammenhengende siden 1990, men nå skal kvartalet gjennom en større utbygging hvor rivingen av gamle lokaler tar til 1. juli, og vi måtte derfor finne et nytt tilholdssted, sier Øyulvstad. 

Shalam-senteret i det samme kvartalet hvor administrasjonen sitter, eies av Shalam, og det er byggene rundt og bak Shalam som nå skal rives og nye skal bygges. 

Ideell plassering

Shalam så at lokalene mellom Park og kinoen stod ledige og organisasjonen har fått en grei leieavtale med Parko. Øyulvstad sier plassen er ideell. Det er mange som går forbi til og fra Odderøya. Cruise-turistene passerer. Det samme gjør de mange besøkende til Kilden, Fiskebrygga og om litt også Kunstsilo og kulturskolen Knuden. Shalam får god plass å boltre seg på i den nye butikken, ettersom gulvflaten er på hele 400 kvadratmeter.  

Mer enn bare en butikk

De ønsker at gjenbruksbutikken skal være mye mer enn en butikk.
– De som kommer skal kjenne seg sett og ivaretatt, og vi har alltid tid til en god prat, alt for å forebygge ensomhet og utenforskap, og å være en medvandrer for dem som trenger det, fremholder Vidar Gundersen, daglig leder for Shalam.
 

Øker

Samtidig er det et økende fokus på gjenbruk og en god forvaltning. Gjenbruksbutikken Shalam åpnet på Slettheia i 2020, og den nye gjenbruksbutikken i Skippergata som åpnet i november i fjor, har hatt en veldig god utvikling.
– Vi ser at mengden varer til gjenbruk går opp. Bare fra nyttår til og med mai måned, økte vi med 62 prosent bare på klessalg alene. Mye av det vi selger ville ha havnet på søppelfyllingen, så det er motiverende at stadig flere tar kontakt og kommer med klesposene til oss når de har ryddet i klesskapet hjemme, sier Øyulvstad. 

Studentene er en stor kundegruppe. I tillegg til klær, er det mange som kjøper møbler, kjøkkenutstyr, kniver og gafler, lamper, bilder og det de ellers måtte trenge når de flytter til Kristiansand for å studere og hybelen skal innredes. Tilfanget av klær og andre gjenstander er kraftig økende. Øyulvstad forteller om stadig flere som tar kontakt og ber Shalam om å ta en titt på det de ønsker å kvitte seg med, for å se om det er noe der som Shalam kan selge gjennom sine egne butikker.
– Utvalget er variert og en god blanding av både nytt og gammelt. Tilgangen på klær, utstyr, pyntegjenstander, smykker og mye annet er god, og den er økende. 

Godt tilfang

Shalam blir ofte kontaktet av familier som trenger hjelp til å rydde ut i forbindelse med at familien skal flytte, eller når dødsbo skal gjøres opp. Det er også flere som leverer tøy og utstyr når kjellere og loft er blitt ryddet.
– Tilfanget av varer er god. Inntektene fra salget i gjenbruksbutikkene går direkte tilbake til vårt arbeid. Det gjør at vi kan hjelpe enda flere. Shalam består av mange ansatte og frivillige. Vi har flere på tiltak via Nav, kriminalomsorgen og dem som er med i et opplegg i rehabiliteringsavdelingen. Vi er stolte av å kunne være med på å skape arbeidsplasser til mange som ellers ville stått utenfor arbeidsmarkedet. De får en mening, og de blir sett, sier Oddvar Øyulvstad. 

Fakta:

Stiftelsen Shalam startet i 1980, som et felleskristent hjelpearbeid i Kristiansand, for mennesker med rusmiddelproblemer. Shalams formålsparagraf er å oppsøke mennesker, lede dem til Kristus, hjelpe dem ut av rus, avhengighet og andre livsutfordringer, lære dem, og bygge dem opp, for å føre dem tilbake til samfunnet som mer hele, friske og trygge mennesker. 

I dag er målgruppen til Shalam blitt utvidet, men kjernen i arbeidet er fortsatt godt gjenkjennelig.  

Arbeidet er i dag delt inn i fire avdelinger: Sosialfaglig døgntilbud innen skjerming – rehabilitering og ettervern – oppsøkende og fellesskapsbyggende arbeid – Babettes hus. 

Shalam driver også eget arbeidssenter hvor mennesker får mulighet til jobb i de tre gjenbruksbutikkene Shalam driver. Shalam tilbyr også flere andre tjenester, så som søppelkjøring, flytteoppdrag, nedvask, diverse småjobber og utleie av cafeen i Dronningensgate 72 til selskaper, bursdager, firmasamlinger, bryllup og andre markeringer. 

 

Back To Top