fbpx
skip to Main Content

Ravnedalens historie

Fakta: Hvordan komme seg dit

Ravnedalen finner du i bydelen Grim, innerst inne på Grimsmyra med Baneheia som nærmeste nabo.

Noen få minutter fra Kristiansand sentrum finner du en frodig park godt gjemt i en dal. Ravnedalen er like imponerende uansett om du besøker parken for første gang eller om du skulle være lommekjent.

General Joseph Frantz Oscar Wergeland (f.1815-d.1895) er mannen bak Ravnedalen. Han er bror til Henrik Wergeland og Camilla Collett, og var den yngste i søskenflokken. Besøker du Ravnedalen kommer du garantert til å se den store statuen av Generalen som står sentralt i parken.

Generalen begynte sin militære karriere i 1830-åra. Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs orden i 1861 og til kommandør av 1. klasse; 1879. Han var en lojal mann for svenskekongen, men var senere en sterk pådriver for oppløsningen av unionen med Sverige. Han kom tilbake til Kristiansand som offiser i 1859 og var da sterkt engasjert i byen. Han hadde en stor interesse for natur og planting og var ofte å se tidlig ute på morgenene, gjerne med frø i lommene.

Ravnedalen blir til

Ravnedalen var frem til 1860-tallet forlegning for rundt 1200 soldater. Den gangen ble stedet kalt Grimsmoen. Etterhvert ble avtalen sagt opp med forsvaret og man forflyttet leiren til Gimlemoen.

Da Generalen var med og stiftet Christianssands Skytterlag, kom det et forslag om å bruke lokasjonen Ravnedalen som skytebane. Dette ønsket ikke Generalen. Han mente derimot at Ravnedalen var et perfekt sted for en park. Det var han selv som plantet noen av de første trærne i Ravnedalen, samt flere av vekstene, og han fikk også parken totalfredet i all fremtid.

Generalen var offiser, kartograf og faktisk også parkskaper og landskapspleier. Det er derfor ikke så rart at nettopp han var en av ildsjelene i oppbyggingen av Baneheia. Under hans kommando fikk han plantet mer enn 150 000 trær, anlagt stier, trapper og veier av de som tjenestegjorde i militæret og med økonomisk støtte fra staten, lokale banker og næringslivet.

Starten på formingen av Ravnedalen begynte i 1874 og allerede året etter kunne byens befolkning utforske den romantiske parken.

 Den store sjøfarten Norge hadde på denne tiden ga muligheter for å introdusere mange nye planter og vekster. Dette var noe Generalen eksperimenterte med.

Grunnen til det ble hetende nettopp Ravnedalen var fordi området var en naturlig hekkested for ravn. Ravnedalen hadde da som nå et rikt dyreliv. Den gang var det til og med påfugler å se i parken.

Ravnedalen i dag

I dag er Ravnedalen vakrere enn noensinne, og ett av Kristiansand mest populære turområder. Det er vanskelig å forestille seg at dette området tidligere var en myr.

Fortsatt den dag i dag er det planter og trær som er plantet av Generalen selv. Her finner du noen av Norges største grantrær. Det finnes dessverre ingen påfugler, men du finner både ender og svaner som har fast habitat i parken. Området er fortsatt fult av turstier og trapper, og er et godt utgangspunkt om du ønsker å ta turen videre til for eksempel Baneheia for et bad i en av stampene.

Skulle sulten melde seg kan du nyte en herlig burger på Café Generalen. Kafeen ble bygget i 1877 og var opprinnelig bolig for vaktmesteren i parken. Siden har den huset familier og det har også blitt servert vafler herfra. På 1970 og 80-tallet var det kinarestaurant her. Café Svanen lå her før Café Generalen åpnet i 2003.

I tillegg til en populær park og turområde har Ravnedalen blitt et populært sted for kultur-arrangementer. I sommer holdes det blant annet flere konserter både på Ravnedalen Scene og ved Café Generalen.

Back To Top