fbpx
skip to Main Content

Sans & smak 20 år

Brøytet vei for økologiske varer

Karin Stray Helle i Lillemarkens har i 20 år sørget for at kristiansandere får tak i økologiske varer.

 

Den 4. september 2002 startet Karin Stray Helle butikken sans & smak i kvartalet hvor kjøpesenteret Sandens nå ligger. Hun gjorde det av nødvendighet fordi hun manglet arbeid, men også fordi hun brenner for økologi.
– Det er så mye vi putter i oss vi ikke vet opprinnelsen av. For meg har det alltid vært viktig å stå inne for det jeg selger, altså ren mat. Jeg har fulgt med på utviklinga og lest en del om hva de har gjort med maten, nå og før, om bruk av tilsetningsstoffer, plantevernmidler og antibiotika i dyrefôr. Antibiotika vet jo vi skal bare brukes i nødstilfeller. Jeg ble skremt, og derfor falt valget på å starte en økologisk kolonial.

Aldri behøvd å stenge

I butikken dufter det av kaffe, te og urter. I hyllene finner man i tillegg kremer, sjokolade, frukt, grønnsaker og drikkevarer. Selv om hun satser på økologisk og kortreist, har hun også en del eksotiske varer som er vanskelige å få tak i.
– Pandemien, transportutfordringer og urolighetene i Europa den siste tiden har gjort det vanskelig å få tak i enkelte varer. Jeg har en del kunder som får tak i det de mangler, hos meg. Vi hadde aldri helt stengt under

Hun har selv jobbet i butikken hele tiden, men har hatt flere deltidsansatte opp gjennom tidene. Barn, nieser og nevøer har hatt sin første arbeidserfaring i butikken. Selv har hun bakgrunn fra markedsføring og merkantilt arbeid.

Økende utvalg

Utvalget har vokst i takt med tida. I 2006 flyttet hun inn i Lillemarkens. I 2019 flyttet hun ned i underetasjen da Matkjelleren skulle etableres. Hun har aldri angret på avgjørelsen om å starte for seg selv.
– Man kan aldri forberede seg på hvor mye arbeid som står foran en, men jeg visste at det ville bli mye arbeid. Heldigvis fikk jeg litt hjelp i starten.

Nybrottsarbeid

Det eneste som overrasket henne var at man ikke var kommet lengre i bruken av økologiske varer.
– Man var kommet et stykke på vei, men det var jo i Oslo og utlandet. Det tok litt tid å brøyte vei for økologiske varer her i Kristiansand. Det ble en del nybrottsarbeid.

Populært med mel

Hun fikk raskt faste kunder, men det var ikke det volumet hun har i dag. Det er mange varer som tikker og går, men hun er overrasket over det økte engasjementet rundt baking.
– Jeg har et veldig godt utvalg av mel som mange benytter seg av. Det tok av under pandemien da folk måtte holde seg hjemme. Da ble det fort mangel på mel mange plasser, men jeg var aldri helt utsolgt.

Bevisste produktvalg

Hun har også et godt utvalg av rengjøringsmidler, noe som er bevisst.
– Det har jo noe å si for miljøet. Alt vi bruker havner jo i havet til slutt og påvirker livet der. Vi får jo det tilbake på en eller annen måte. Derfor er det gledelig å se at det går opp for folk hvor viktig det er å tenke på miljøet.

Det du smører deg med er også viktig å vite opprinnelsen av.
– Det du smører deg med, lagres i kroppen, mener jeg. Jeg har lest en del om dette.

Når vi spør om høydepunkter og milepæler drar hun frem all læringen hun har hatt gjennom å holde seg oppdatert på økologi, mat, nye matprodukter, allergi, intoleranser og mye mer.
– Jeg har hatt mye glede i læringsprosessen, og møtt utrolig mange hyggelige kunder. Etterspørselen for økologiske varer er økende. Økologisk er fremtiden og økologisk er logisk.

 

Back To Top