fbpx
skip to Main Content

25 år:

I bluesens tjeneste

I over 25 år har blues-musikken hatt en egen klubb i Kristiansand. Det kan byen takke ildsjelen Kjell Arvid Mersland for.

 

Christiansand Blues Club startet i 1996 da Kjell Mersland undret seg noe veldig over at det ikke var noen bluesklubb i Kristiansand. Kristiansand var jo en av de første som dro i gang bluesen i Norge, med Jan Erik Moen og Tor Einar «Daumann» Jacobsen som to av de mest ivrige fra den tiden.
– Jeg luftet ideen for min venn Tor Einar. Han hadde jo god avtale med Peter Astrup i Danmark og på den måten fikk han flere kjente bluesfolk til Kristiansand. Det var jo greit med besøk av publikum på disse konsertene.

Kjell Arvid Mersland

Ilddåp på sagnomsust scene

Han presenterte ideen på flere konserter og ble tatt veldig godt mottatt. Det ble etter hvert 2-300 navn på listen. Sammen med Johnny Augland, og via felles venner fikk de samlet en gjeng til sin aller første samling på Telford. Opphavsmannen ble valgt som leder for klubben. Åpningskonserten ble på sagnomsuste Down Town i Dronningensgate 66, hvor flere megastjerner hadde spilt før i tida, da det var jazzklubb. På plakaten stod Louisiana Red, Sven Zetterberg, Johnny og Tor Einar. Som oppvarming ble det Ronnie Jacobsen, som er sønnen til Tor Einar, og hans band Pure Pleasure Kings. I Dronningens gate stod det rundt 300 som ville inn.
– Vi var helt i skyene over denne mottakelsen, og det ble en fantastisk åpningskonsert. Endelig var vi i gang. Jeg personlig satt i ledelsen ca. 10 år.

Fødet festival

Klubben fikk etablert et samarbeid med Bragdøya Kystlag samme år. Resultatet av dette ble sommerfestivalen Bragdøya Blues. Dette ble en stor suksess, trakk mange folk og båter, men dårlig vær skulle etter hvert forfølge festivalen og gjorde at arrangørene mistet motivasjon til å fortsette, helt til de gjorde comeback høsten 2018 med den nye klubben.

Startet på ny

Kjell Mersland fikk nok en gang samlet noen venner med felles interesse for bluesmusikken til et stiftelsesmøte i Lillesand. Dette var 30. august 2018.  Den nye klubben ble registrert i Frivillighetsregisteret som Christianssand Blues & Roots Club.
– Nærmere tretti musikere fordelt på syv band innen blues-sjangeren og relatert musikk, ble enige om å stille opp til en stor feiring av dette, og at alle billettinntekter fra dette skulle tilfalle vår nye klubb.

Et møtested ble etablert, hvor medlemmene kunne avholde konserter. Håndverkeren kunne tilby publikumskapasitet på 200 personer og en egen scene.
– Den 26. januar 2019 var vi endelig i gang. Stor suksess og fullt hus ble det. Etter hvert ble det gjennomført flere flotte konserter her, før pandemien kom.

Ny profil

Høsten 2021 ble det foretatt en evaluering av driften så langt. Resultatet av dette ble at de justerte noe på musikk-profilen, og endret fra roots til rock.
– Dette er noe flere andre klubber har gjort, med suksess. De såkalte americana- og roots-konsertene trakk et altfor lite publikum. Vi hadde ikke råd til å gå i altfor mye minus på konsertene. Konsertene ble også flyttet til Teateret.

Klubben har til nå arrangert et hundretalls konserter samlet. Den teller nå 216 medlemmer fordelt over hele fylket, og har gitt Mersland og mange andre mye glede.
– Jeg elsker å se et fornøyd og glad publikum, og at artistene koser seg hos oss. Vi er en seriøs klubb som serverer publikum god live-musikk, som kan danses til. Vi har skapt et møtested hvor vennskap dannes.

Klubben har nå hatt sesongslutt men åpner opp igjen i januar.

Back To Top