fbpx
skip to Main Content
Løypemangfoldet i Søgne er stort. I sin nye bok løfter Jostein Andreassen frem sine 24 anbefalte turer.

24 anbefalte turløyper i Søgne

– Dette er de 24 turløypene jeg vil anbefale, sier Jostein Andreassen. De forrige turløypebøkene han har gitt ut, er utsolgt, og hva var vel da mer naturlig enn å samle de 24 beste turene i en ny bok.

Av Ivar Eidsaa

Bedømt ut fra interessen for hans tidligere bøker, er det vel all grunn til å tro at «24 anbefalte turløyper i Søgne» som Andreassen nå gir ut, vil bli å finne under mangt et juletre i år.

Den første turboken hans kom ut i 1993. «Tretti turer i Søgne» ble svært populær, og er ikke lenger å oppdrive. Fordi interessen for gode forslag til hvor turene kunne gå var så stor, gav Jostein Andreassen 15 år senere, i 2008, ut boken «God tur! 50 turforslag i Søgne». Også denne viste seg å være umåtelig populær.

Gode beskrivelser
– Rett som det er ringer det noen som spør om hvor de kan få tak i en av de to bøkene. Begge er utsolgt, og fordi så mange har vist interesse for bøkene, valgte jeg å gi en ut en ny hvor jeg har samlet de 24 turene som jeg virkelig kan anbefale, sier Jostein Andreassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Faksimile av Jostein Andreassens nye bok.

Samtlige turer er behørig beskrevet. Det står noe om hver tur. Det er løypebeskrivelse, kart, kulturhistorie og mange bilder til hver av turene, av både terreng, utsikt, blomster som finnes på akkurat den plassen, trær og bærbusker.

– Nye som tar turen rundt Kvernhusvannet og kommer til vaskeplassen, vet ikke hva vaskeplassen er, så det har jeg kort beskrevet i boken, svarer Andreassen på spørsmål om hva slags kulturhistorie han forteller om hver av turene.

Rikt løypemangfold
Søgne er det området i Agder som har det minste flateinnholdet. Likevel er det et rikt løypemangfold i Søgne.

– Det er oppsiktsvekkende i seg selv at Søgne med et lite flateareal sammenlignet med andre har så mange opparbeidede turløyper. Arnfinn Håverstad har gjort en flott jobb gjennom mange år, og var tidlig ute med å søke midler som gjorde at turløypene kunne bli opparbeidet på en god måte. Gamle løyper ble ryddet og turmulighetene økte dermed mye. I Søgne er det en fryd å gå på tur. Noen av løypene er blitt gruset og tilrettelagt for funksjonshemmede, og generelt er det mange løyper hvor man gå tørrskodd. Bare i Kjellandskauen er det nå over 20 kilometer med flotte løyper, også takket være jobben som Repstad Anlegg har gjort, sier Jostein Andreassen.

Turer i boka:
Randsheia – ”Søgneskiltet”
Årosveden
Eikeheia sør (Fåmyra)
Amfenesheia
Tinntjønn-løypene
Kjellands-løypene – ”Kjellandsmarka”
Tjomsevann-området
Bringeheia
Hellersdalen
Linnåsen
Kvernhusvannet rundt
Svensheia
Berge – rundtur om Svensheia
Nomeheia via Storheia
Linddalsheia via Feievannet Rundtur
Rossevannet rundt
Lyngbudalen
Olavsheia
Romsviga – Helleviga
Riveneset
Smørheia
Eidsveden
Borøya med Knibben
Kapelløya

 

Løypemangfoldet i Søgne er stort. I sin nye bok løfter Jostein Andreassen frem sine 24 anbefalte turer.
Back To Top