fbpx
skip to Main Content
I full gang med hjertetrimmen.

Hjertetrimmen i Søgne: Høy trivselsfaktor

Praten går livlig, latteren sitter løst og trivselsfaktoren er høy når en gjeng mannfolk sin beste alder møtes for å ha en time med hjertetrim i gymsalen på Landbruksskolen i Søgne.

 

Gjengen trives i hverandres selskap, og er soleklare i sitt budskap om at her er vil man mer enn gjerne få med langt flere.
– Vi har trim hver mandag og onsdag kl. 18.00, og det er blitt vanlig at vi møter i god tid før det hele starter, sier Kai Tobiassen som er instruktør sammen med Anne Kathrine Sefland.

Litt oppvarming må til, før Anne Kathrine Sefland som er instruktør for dagen, demonstrerer øvelsene som skal gjennomgås. Deltakerne er ivrig med. Her går det i sit-ups, luftsykling med bena, push-ups og tøyningsøvelser, for å ha nevnt noen eksempler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anne Kathrine Sefland demonstrerer en øvelse.

Innebandy

En liten pust i bakken må til, innen de små målene, og en bandykølle til hver hentes frem. For hver øvelse avsluttes med et parti innebandy. Noen går til oppgaven med liv og lyst, og kjemper innbitt om hver ball, andre har ikke den samme bevegeligheten inne, men ballen får seg et solid rapp når den lille plastballen ruller deres vei.

Søgne Hjertetrim ble stiftet i 1984. Initiativtagere var blant annet lege Frank Robert Andersen, lege Morten Finne og lærer Morten Morell. Disse fikk prosjektmidler for å komme i gang. Det hadde vært svært få tilbud rundt om i landet utenom de tilbudene sykehusene hadde, blant annet på Ullevål sykehus, for personer med hjertelidelser.

Fikk med idrettskretsen

Målet var å få i gang tilbud utover det sykehusene kunne tilby. De hadde da vært i kontakt med den utflyttede søgnemannen Dieter Lagerstøm, som hadde sitt virke på idrettshøgskolen i Køln. Modellen for trening for personer med forskjellige hjertediagnoser hadde i flere år vært utprøvd der med svært positive resultater.

Initiativtagerne fra Søgne fikk med seg Vest-Agder idrettskrets og besøkte Dieter Lagerstrøm i Køln. Dermed var prosjektet i gang. Det ble satt i gang kursing fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør i regi av Norge Idrettsforbund. Der var Frank Robert Andersen sentral på det medisinske området, og Morten Morell på det pedagogiske. Det ble etablert treningsgrupper rundt om i landet hvor «Søgnemodellen» var sentral.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tormod Mjaaseth i full strekk.

Trim under trygge forhold

Det var nokså vanlig oppfatning at hjerteinfarkt/hjertelidelser var mest utbredt blant menn, og dermed ble gruppene ofte «mannsdominert». En viktig faktor som etter hvert ble sentral, var at også koner/samboere ble invitert til å delta. På den måten kunne en oppleve at treningen også ble en sosial sammenkomst med andre likesinnede der en kunne trimme under trygge forhold. Instruktørene var personer med idrettsfaglig eller helsefaglig bakgrunn, og som hadde vært gjennom kurs i regi av «Søgne-modellen».

En periode etter oppstarten ble det også etablert tilbud for andre som kunne ha godt av trening under trygge forhold, selv om de ikke direkte har hatt hjertetrøbbel. Disse ble kalt «Føre var-grupper».

– Det er på mange måter dette som er utgangspunkt for vår gruppe i Søgne i dag. Her kan alle delta hvis de ønsker å delta på et «lavterskeltilbud». Utgangspunktet er at de selv føler at de burde komme i gang med litt trening og at de har «fått klarsignal» fra sin fastlege, sier Kai Tobiassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klar for innebandy: Bjørgulf Tønnessen, Steinar Sjøbom, Trond Lundgren, Ole Repstad, Ole Repstad, Anne Kathrine Sefland, Terje Olsen, Tormod Mjaaseth, Jan Olav Brufjell, Kai Tobiassen og Roald Helge Solås.

Endret livsstil

– Det har heldigvis vist seg at tilfellene av alvorlige hjerteinfarkt har gått ned i seinere år. Mye av dette skyldes nok opplysning om verdien av trening og sundt kosthold, og de som har vært gjennom hjerteproblemer, eller som er i ferd med å få symptomer på hjerteproblemer, er blitt oppfordret til å endre livstil, blant annet ved å mosjonere. Her kommer vårt tilbud inn, sier han videre.

Hvor mange hjertetrimtilbud rundt om i landet som ennå eksiterer av de som i sin tid ble etablert vet vi ikke, men tilbudet her i Søgne eksisterer ennå på Søgne videregående «landbruksskolen». Instruktørene er i dag Kai Tobiassen og Anne Kathrine Sefland.

Kai Tobiassen har vært med som instruktør i over 30 år, og Anne Kathrine Sefland har også vært med i mange år, begge med idrettsfaglig bakgrunn.

– Treningene er på mandager og onsdager fra kl 18.00 til 19.00, og vi har plass til enda flere deltagere på disse treningene, lyder oppfordringen var en lystig og humørfylt treningsgjeng.

Back To Top