fbpx
skip to Main Content
Regionleder for Røde Kors Agder, Synnøve Aksnes, serverer pizza.

– Tusen takk for den fantastiske jobben dere gjør for en sårbar gruppe

Songdalen Røde Kors og Søgne Røde Kors gjør en formidabel innsats for å sikre at de mange flyktningene fra Ukraina og andre land som bor på Åros akuttmottak blir tatt godt i mot. Tirsdag kveld var det trangt om plassen da de to foreningene hadde invitert til et «Velkommen skal du være»-arrangement.

 

Det ble en kveld med mange inntrykk på Åros akuttmottak. Da klokken var slagen 17:00 var Strandbaren på Åros Feriesenter fylt opp. Der satt det i hovedsak ukrainske flyktningefamilier, alle med sin historie, noen mer traumatiske enn andre.

Vertskap var Songdalen Røde Kors og Søgne Røde Kors. Pizza og mineralvann ble servert. Praten gikk. Barna lekte. Det ble en fin stund i en vanskelig periode for mange.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kristin Tangvall Mydland fra Søgne Røde Kors ønsker velkommen.

Varmer hjerter

Der fikk de to lokale Røde Kors-foreningene solide tilbakemeldinger fra flyktningene selv, hvor de fremholdt at mottaket er det eneste i området på grunn av det arbeidet som organisasjonene bidrar med.
– Slikt varmer våre hjerter, sier Synnøve Aksnes som er fylkesleder for Røde Kors i Agder.

Det ble rett og slett et høytidelig øyeblikk da ukrainerne ville vise sin takknemlighet, faktisk rørende, da de som bor på Åros akuttmottak spilte den norske nasjonalsangen for å vise sin takknemlighet til den jobben som gjøres på akuttmottaket.

Gode møteplasser

– I 2022 ankom nesten 41 000 flyktninger til Norge. I 2023 er det forventet at ytterligere 40 000 flyktninger ankommer. Dette innebærer et stort behov for møteplasser og arenaer der mennesker kan møtes. I den anledning arrangerer vi denne sosiale hyggekvelden for å synliggjøre hvilke tilbud som finnes, og hvor vi har invitert organisasjoner til å fortelle kort om hva deres organisasjon eller menighet har av aktuelle tilbud for nyankomne migranter, sier Synnøve Aksnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varaordfører Erik Rostoft og et av barna i full gang med å perle.

Varaordfører Erik Rostoft var blant annet invitert, og han sa han var imponert over arbeidet som gjøres.
– Tusen takk for den fantastiske jobben dere gjør for en sårbar gruppe, fremholdt Rostoft.

Fint å møtes

En av dem som var til stede, var Andriy Olenych som sammen med sin hustru og to barn storkoste seg.
– Det er fint å kunne møtes slik, sier han.

Den 6. oktober i fjor ankom han og familien Norge, etter å ha flyktet fra hjembyen som ligger et stykke i fra Mariupol, midt mellom Mariupol og Krim-halvøyen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nå er Andriy Olenych på jakt etter en maritimt rettet jobb.

– Vår hjemby er ikke blitt ødelagt av krigen, men har vært okkupert av russiske styrker i mange måneder. Vi valgte å forlate hjembyen vår, først med reise til Vest Ukraina, deretter til Polen, Tyskland og Danmark, innen vi kom til Norge med fergen fra Hirtshals, forteller Andriy Olenych.

Familien forlot alt, jobb, bosted og inntektsmuligheter.

– Vi er blitt tatt godt imot i Norge. Lillejenta skal begynne på skolen til høsten, og ser frem til det. Nå bor vi her på Åros akuttmottak i påvente av en beslutning på hvor vi skal bo permanent, sier han.

På jakt etter jobb

Ivrig forteller han om livet hjemme i Ukraina, hvor han selv arbeidet som sjømann, først som annenstyrmann, så styrmann og de siste årene som kaptein.
– Nå er jeg på jakt etter en jobb, på et skip, for et rederi, eller sågar i en jobb for et havnevesen. Jeg håper det ordner seg, sier Olenych, som oppfordrer rederier, skipsagenter eller andre å ta kontakt dersom det er en jobb de trenger å besette.

Røde Kors-avdelingene Songdalen og Søgne, har hatt et arbeid gående helt siden de første flyktningene ankom Ukraina for ett år siden.
– Vi deler ut tøy, har med mat, og inviterer til aktiviteter og sosialt samvær, sier Kristin Tangvall Mydland.

– Dette er et arbeid vi vil fortsette med, sier hun, takknemlig for alle gode lokale krefter, være seg butikker, næringsliv eller private som virkelig har stilt opp.

– Vi har handlevogner stående på Kiwi på Tangvall og Langenes, hvor publikum kan legge matvarer oppi. I høst var vi ute på samlingene. Siden har Åros Feriesenter vært rause ved å låne oss strandbaren gratis til treffene, noe vi setter stor pris på, sier Kristin Tangvall Mydland.

Regionleder for Røde Kors Agder, Synnøve Aksnes, serverer pizza.
Back To Top