fbpx
skip to Main Content

Debattinnlegg

– FrPs salg av Norge er uaktuelt

Nylig gikk FrP inn for å selge lønnsomme og viktige statlige selskap. De stemte for å hel- eller delprivatisere Vinmonopolet, NRK, Norsk tipping, Flytoget, Vy, Posten, Yara og Telenor. Heldigvis er det Senterpartiet og Arbeiderpartiet som styrer. For oss trumfer næringsutvikling, stabilitet og nasjonal kontroll markedsliberalisme hver dag.

 

Høsten 2022 kjøpte regjeringen gjennom Statskog Meråker Brug. Hele 1,3 millioner mål med enorme norske naturressurser som fallretter, skog og matjord. Frps Sylvi Listhaug kalte investeringen for «helt vanvittig pengebruk» og kom med bemerkninger om «statskapitalisme».

Vi i Senterpartiet mener tvert imot at det er helt vanvittig å gå inn for å selge norske naturressurser, samt viktige norske selskaper som driver lønnsomt og ansvarlig.

Å selge viktige statlige selskap fordi man har en ideologisk overbevisning om at staten skal eie minst mulig kaller jeg blind markedsliberalisme. Å gjøre strategiske kjøp som Meråker Brug viser et aktivt statlig eierskap for mer nasjonal kontroll.

Frps forslag følger i fotsporene til forrige regjering som blant annet:

  • Solgte staten ut av Entra AS. Et eiendomsselskap som forvalter 106 eiendommer over hele landet med bygg som rommer Nasjonalbiblioteket i Oslo, Domstolsadministrasjonen i Trondheim, Bærum politistasjon og Stavanger politistasjon. Nå er disse byggene eid av hovedsakelig svenske investorer.
  • Solgte ut 600 000 dekar med skog og utmark til tyske eiere.
  • Forsøkte å selge Bergen Engines, som leverer og vedlikeholder motorteknologi for krigsskip, til et russisk selskap. Salget ble heldigvis stanset som følge av journalistikk fra Bergens Tidende og sterk kritikk fra blant annet dagens justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

På toppen av dette foreslo Høyres programkomite i 2016 å selge ned statens eierskap i Statkraft. Dette ble heldigvis ikke noe av. De offentlige strøminntektene går i dag til å dekke tiltak som strømkompensasjonsordninger, mottak av flyktninger og støtte til Ukraina. Jeg mener det er viktig at disse inntektene går til nettopp dette, og ikke i lommene på private investorer i tillegg til at det sikrer nasjonalt eierskap til deler av vår viktige vannkraft.

Vi går, sammen med flere partier, inn for at det offentlige eierskapet i større grad skal bidra til bredere geografisk spredning og mangfold blant eiervalgte styrerepresentanter i selskaper hvor staten har eierandeler. Det er aktivt statlig eierskap for å spre makt geografisk.

Maktspredning, samfunnssikkerhet og nasjonal kontroll er noen viktige argument for at fellesskapet gjennom nasjonalstaten skal eie selskap og areal i landet vårt. For vi skal ikke selge viktige statlige selskap med grunngiving i blind markedsliberalisme.

Back To Top