fbpx
skip to Main Content
Illustrasjonsfoto: Foto: Mari Stephansen

Mye snø øker risikoen for å bli solbrent i påsken

Fakta: Tips til solbeskyttelse

  • Begrens tiden i sterk sol
  • Oppsøk skygge
  • Bruk klær, noe på hodet og solbriller
  • Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

Store snømengder flere steder i landet gir sterkere UV-stråling, og kan gjøre oss solbrente på kort tid.

 

 – Snøen reflekterer solstrålene veldig godt. Faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent, men også snøblind. Derfor er det like viktig å beskytte øynene mot solen som det er å beskytte huden, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i en pressemelding.

Sjøsprøyt og bølger reflekterer også solstrålene. Refleksjon fra snø og vann bidrar dessuten til at strålene kommer fra alle kanter, så det er viktig med solbriller som dekker godt på sidene.

I Solvaneundersøkelsen 2022 kom det frem at det er vanligere å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Flere blir dessuten solbrent i Norge enn på reise i solrike land.

– Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen, enten du skal jobbe i hagen, drive med båtpuss, sitte på utekafé eller gå på ski, sier Nilsen.

Strålingen øker fra dag til dag

I påsken tilbringer mange mer tid utendørs, og vinterblek hud blir lett solbrent. I løpet av våren kommer solen stadig høyere på himmelen, og UV-strålingen øker fra dag til dag.

– Det gjør godt med lysere dager etter en lang vinter, og sol i moderate mengder er sunt, men solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Mange blir dessuten solbrente selv om de har brukt solkrem, noe som kan tyde på at de bruker for lite. Bruk rikelig med solkrem, ta pauser i skyggen og beskytt huden med klær, råder distriktsleder i Kreftforeningen Agder, Geir O. Wehus.

Slik forventer vi at UV-strålingen fra sola blir denne påsken:

Tabellen viser forventet UV for påsken ved sol og midt på dagen, og for henholdsvis med og uten snø.

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeks er 3 eller høyere.

Med snø Uten snø
Sør-Norge 4 2-3
Midt-Norge 3 2
Nord-Norge 2 1-2

 

I Yr-appen, på yr.no eller uv.nilu.no kan du sjekke hvor sterk UV-strålingen forventes å bli, uansett hvor i verden du er og om bakken er bar eller dekket av snø. Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt, og du finner UV-varslet under «I nærheten». Daglige oppdaterte kart over snøforhold finnes på senorge.no.

Back To Top