fbpx
skip to Main Content
Klinks jomfrutur i badebukta på Bragdøya med leder i Søgne Kystlag Bård A. Berget ved årene.

Stort fremmøte: Dåp av Søgne Kystlags nye rosjekte «Klink»

Søndag var det høytidelig dåp av Søgne Kystlag si nybygde ro- og seilsjekte «Klink». Mange mennesker tok turen til Bragdøya sist søndag for å overvære den høytidelige dåpen og overrekkelsen.

 

I 2021 ble klinkbåttradisjonen tatt inn i UNESCO’s immatrielle kulturarvliste.

Dette er et viktig ledd i å bevare og viderebringe klinkbåtbyggertradisjonen, og den beste måten å bevare denne tradisjonen på, er å sørge for at båtbyggere fortsetter å bygge trebåter, samt at det stadig læres opp nye båtbyggere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mange møtte opp for å overvære den høytidelige sjektedåpen på en fin vårdag på vakre Bragdøya.

I denne forbindelse søkte Søgne Kystlag med bistand fra Bragdøya Kystlag, Cultiva, om støtte til å bygge en ny Søgnebåt basert på måltegninger av «lillebåden» som var en vanlig bruksbåt i Søgne på 1800-tallet. Cultiva syntes dette var et viktig og spennende prosjekt og har støttet det fullt ut. Daglig leder i Cultiva Kirsti M. Hjelmdal har fulgt prosjektet tett fra begynnelse til slutt og var den selvskrevne gudmor for den nye båden.

Gudmor Kirsti M. Hjelmdal omkranset av Søgne Kystlags Jan Arne Kleivset og Prosjektleder Karl W. Strandvik i Søgne Kystlag.

I sin hilsningstale nevnte Kirsti spesielt hvor spennende og lærerikt det hadde vært å følge dette prosjektet, samt at det er viktig å vise spennvidden i Cultiva.

Bygget på Bragdøya av nye unge båtbyggere

Det er kun en håndfull båtbyggere igjen i distriktet og noen av disse har sitt daglige virke på Bragdøya. Den nye båden er bygget av de unge båtbyggerne Alexander Løvstrand og Filip Udø. Begge to har hatt sin lærlingetid som båtbygger på Bragdøya under rettledning av ledende båtbygger Håkon Danielsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Måtte hell og lykke følge deg på ferden.

Skal båtbyggerkunsten overleve, er det viktig å ha fokus på bruk og stell av trebåter, og det må bygges nye trebåter. (Hvis bare folk skjønte hvor mye mer sjarmerende det er med tre enn plast….)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klink sjøsettes.

«Klink» skal ha fast havn i Romsviga. Der skal ei gruppe av kystlagsmedlemmer ha ansvar for bruk og stell av båden. Klink skal også inn i et opplæringsprosjekt ifm friluftsskoler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder i Søgne Kystlag leder an i sjøsettinga.

«Dåp og blaudis»

Gudmor Kirsti M. Hjelmdal foretok den høytidlige dåpen på riktig vis med å sprute sprudlende dråper på skutesiden med ønske om hell og lykke på ferden. Leder i Søgne Kystlag, Bård A. Berget ledet an i sjøsettingen og fikk ta jomfruturen med Klink i badebukta på Bragdøya. Etter dåpen ble det selvfølgelig servert «blaudis» og kaffe til alle fremmøtte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Velklingende navnet Klink.

Vellykket prosjekt

Det var en fornøyd prosjektleder, Karl W. Strandvik i Søgne Kystlag, som takket Cultiva for støtte til prosjektet og som også spesielt nevnte lokalhistoriker i Søgne, Jostein Andreassen for verdifull faglig bistand i prosjektet. Søgne Kystlag håper det skal bli en god aktivitet rund Klink i Romsviga. Alle store og små som vil lære om bruk av ro-/og seilsjekter er selvfølgelig velkomne til å bli med.

Back To Top