fbpx
skip to Main Content

Større og bedre kulturfestival

Den Internasjonale Kulturfestivalen arrangeres for 11. gang lørdag den 3. juni, denne gang med flere matboder og flere deltakende skoler.

 

– Det blir større og bedre i år, til tross for mindre hjelp fra kommunen, sier Cynthia Trydal.

Multikultur

Trydal har arrangert Den Internasjonale Kulturfestivalen i Kristiansand i 11 år på rad, med parade, matboder og scene med musikk og dans fra ulike land. Ikke engang pandemien satte en stopper for den, selv om den har flyttet litt på seg.
Festivalen arrangeres til heder og ære for byens flerkulturelle, for å vise byen hva den har på menyen hva gjelder ulike kulturer. Kristiansand kommune og Kurt Mosvold har bestandig vært hovedbidragsyterne.

Hun skulle egentlig gi seg etter 10-årsjubileet i fjor, men fortsetter så lenge hun orker, frem til noen ønsker å videreføre festival-konseptet.

Mer variasjon i matveien

Nytt på programmet i år er flere rappere, flere deltakende skolebarn, og flere matboder.
– Flere danseskoler og ordinære skoler har bedt om å være med, hvilket er gledelig. Tdligere har vi hatt chilensk salsa, men nå har vi også cubansk salsa. Kina, Japan og Mexico er representert blant matbodene, hvilket de ikke har vært før, og Hellas gjør en tilbakevending etter mange år. Ukraina ble introdusert i fjor og de er med i år også.

Nye artister

Noen nye artistnavn hører også med. Pinky, rapperene Postal og Alem.
– Jeg må også takke Capital X. Han var veldig involvert i å få tilbake Street Cypher (rap battle red.anm.) 2. juni. Han er en veteran og har hjulpet meg mye. Vinneren av Sørveivprisen 2023, Oz, har også vært viktig fordi har trukket et ungt rap-interessert publikum flere år på rad.

– Vi får mer til nå, til tross for at kommunen lar oss betale for mer enn vi trengte tidligere. De gir med den ene hånden, og tar med den andre. Jeg går i minus på dette, men det er barna det går mest utover, og artistene som opptrer gratis.

Bruker egne penger

Cynthia, som bruker penger av egen lomme på dette, peker på at kommunen nå har bedt henne om å betale for å bruke toalettene og kantinen i byhallen som en garderobe, noe festivalen alltid har fått gjøre tidligere.
– De prioriterer loppemarked, mens vi må betale for kopipapir og kaffe under møtene. Heldigvis er ikke Håndverkeren restaurant og pub vanskelige å be. De hjelper oss ikke bare med garderobe og toalett, men også kaffe. Frikirken lar oss lage mat i deres kjøkken.

Gjør stas på brudepar

Hun stiller seg også uforstående til hvorfor kommunen pålegger henne i å leie inn vaktselskap.
– Vi kan stå for vaktholdet selv. Det er ingen som har laget kvalme på vår festival, forsikrer Trydal.

I år blir det til og med bryllup under festivalen.
– Vi tar selvsagt hensyn til bryllupet i Domkirka, og når brudeparet kommer ut, skal vi spille bryllupssangen for dem.

Back To Top