fbpx
skip to Main Content
I Olavsundet er stranden blitt raket og renset.

Skjærgårdstilbudene klare til storinnrykket

Det som kan vaskes er blitt vasket. Småreparasjoner blitt gjennomført, og store mengder søppel er blitt plukket og fjernet. Skjærgårdstjenesten har også foran årets sesong gjort en kjempeinnsats for å sikre at de manges skjægårdstilbudene er klare til storinnrykket.

 

Det er en vindstille, klar og solrik morgen. I Bertesbukta sitter Ragnar Olsen og Tor Fredrik Axelsen med hver sin kaffekopp og planlegger dagens tur rundt i Søgne-skjærgården, en rute de to har tatt mang en gang i våres og nå på forsommeren for å sikre at alt er klart til årets store sommersesong på sjøen.

Besøkes jevnlig

Friområdet ved Kvernhusvannet, Ny-Hellesund, Olavsundet, Langøya, Tjomsøya, Borøya og Hellersøya er bare noen av destinasjonene som de to har besøkt jevnlig. Der det har vært behov, er hammer og sag blitt funnet frem for å reparere eller skifte ut bryggebord eller plattinger. Alle toalettene er blitt grundig vasket. Om bord i båten står det en større vanntank som gjør at samtlige toaletter på friområdene i skjærgården kan bli vasket med høytrykkspyler. Etter endt vask, moppes gulvet. Nye ruller med toalettpapir legges inn. Alt i alt er det 17 toaletter som rengjøres og ettersees på denne måten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tor Fredrik Axelsen i full gang med å høytrykkspyle et av toalettene i skjærgården.

Oppgraderer og vedlikeholder

På landsiden har de to og resten av «mannskapet» i avdelingen hvor Skjærgårdstjenesten inngår, gjort en kjempejobb med å oppgradere og vedlikeholde de mange kilometerne med turløyper.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Toalettet er ferdig vasket, og nye ruller med toalettpapir er kommet på plass, sier Ragnar Olsen og Tor Fredrik Axelsen.

– Under det kraftige regnværet i høst, var avrenningen stor og enkelte steder forsvant sand og grus. Dette er nå fikset, forklarerer Ragnar Olsen.

De mange offentlige strendene som Skjærgårdstjenesten har ansvaret for, er blitt ryddet, søppel er blitt fjernet, og sandstrendene er blitt raket rene for tang, tare, søppel og plast. Tar man seg en tur rundt på friområdene i Kristiansand og Søgne, ligger gressplenene innbydende og venter på sommergjestene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Olavsundet er stranden blitt raket og renset.

Enorme mengder søppel

Skjærgårdstjenesten har ansvaret for vedlikehold av 17 friområder i Søgne.

– Vi klipper gresset på alle destinasjoner. Men før gresset klippes, må det ryddes søppel. Vi har også foran årets sesong plukket mangfoldige kilo med søppel og fylt utallige søppelsekker. Vi har ansvaret for vedlikeholdet i hele landskapsvernområdet. I tillegg til de 17 områdene i Søgne, har vi enda flere som vi har ansvaret for i Kristiansand, sier Axelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ragnar Olsen har plukket søppel på et av friområdene.

– Tidligere, da vi skulle gjøre tiltak i skjærgården, hadde vi med en grafse og trillebår. Vi har en større båt nå som gjør at vi kan ta med et lass på inntil tre tonn masse og en minigraver. Tjenesten er blitt mer effektiv. Tidligere fikk vi med en liten plenklipper i båten. Nå får vi plass til en større klipper med ratt og sete, og sparer godt med tid, sier Ragnar Olsen.

– Vi har flere og bedre ressurser å spille på nå. Alt i alt er vi ni mann som jobber sammen. Med et større lag, kan vi bytte på å hjelpe hverandre ved behov. Større stab gjør at vi kan rekke over mer enn det vi tidligere gjorde, sier legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alle gressplenene i friområdene i skjærgården i Kristiansand klippes jevnlig.

Det virker ikke som om det er noen ende på hvor mye søppel Skjærgårdstjenesten fjerner. Heldigvis får Skjærgårdstjenesten av og til hjelp, som da elever og lærere fra alle klassetrinn på Tangvall skole var med ut og ryddet i skjærgården i forbindelse med «Bærekraftsuka», og hvor også elveeierlaget var med. Da ble det ryddet mye, blant annet langs Søgne-elva og Lunde-elva. Mye søppel, utbrente båtvrak og mye rusk og rask ellers ble fjernet i løpet av de fire dagene som «Bærekraftsuka» pågikk.

Resultatet ble innbydende, rene og flotte friområder som nå ligger klare og venter på båtfolket og ferieturistene.

– Arbeidene i skjærgården starter tidlig og vi holder på gjennom hele sesongen, sier Tor Fredrik Axelsen.

Back To Top