fbpx
skip to Main Content

Fargerike Kristiansand

Vant hele Storbritannias hjerter

Fakta: Viggo Venn
  • Døpt: Viggo Venn
  • Alder: 34
  • Sivilstatus: samboer
  • Utdannelse: Klovn
  • Yrke: Klovn
  • Opprinnelig fra: Kongsberg
  • Nåværende bosted: London
  • Inspirert av: Mr. Bean og Borat
  • Aktuell med: Turné og låt

I føljetongen Fargerike Kristiansand gir vi litt ekstra oppmerksomhet til fargerike kristiansandere som setter farge på tilværelsen og sprer glede med sin kreativitet og sitt gode vesen og pågangsmot. Dette er mennesker som skiller seg ut, på en positiv måte.

Norges svar på Mr. Bean, Viggo Venn, ble verdenskjent nesten over natten da han vant talentshowet Britain´s Got Talent i juni. Ikke mange vet at han startet klovnekarrieren sin mens han studerte i Kristiansand.

 

Du har kanskje sett ham på TV eller YouTube; den lange, tynne raringen med Einstein-håret, det store, vennlige smilet og de gule refleksvestene. Ja, han er blitt et fenomen etter sine opptredener under TV-showet, Britain´s Got Talent, den britiske versjonen av Norske Talenter.

Overraskelse på Palmesus Junior

Viggo Venn (34) er født og oppvokst i Kongsberg og bor nå i England, men det var mens han studerte økonomi og filosofi i Kristiansand at han jobbet profesjonelt som klovn. Nå er han tilbake igjen i Kristiansand, og selv om han har bart til vanlig, stiller han til intervjuet iført løsbart.
– Reisen de siste tre ukene har vært fartsfylt. Det blir itj fart uten bart, proklamerer klovnen med trønderdialekt.

Fartsfylt har det blitt etter han vant den prestisjetunge talentkonkurransen. Når vi snakker med ham, er han på en lynvisitt i Kristiansand som overraskelsesinnslag under Palmesus Junior, som oppvarming til Alan Walker.

GODT SYNLIG: Viggo Venn har gjort refleksvesten til sin merkevare og reiser ikke uten den nå. Her underholder han ti tusen festivalgjengere under Palmesus. FOTO: Aleksander Ramsland

På turné

Vi fikk knappe ti minutter med den nybakte verdenssensasjonen før han kjører til Drammen for å hive i seg en middag hjemme hos manageren sin mamma før han flyr til Manchester, Liverpool og tilbake til Kongsberg for opptredener på svære teatre.
– Palmesus var helt rått. Jeg ble invitert til å gjøre et barneshow som en overraskelse. Siden det er en musikkfestival, lagde vi like godt en sang som hadde premiere den kvelden. I den sangen synger jeg «Blir itj fart uten bart». Folka i teamet mitt var med på scenen, ler han hjertelig. Sangen heter Fest er best med vest, og kommer ut i midten av juli.

– Palmesus var helt sprøtt. Vi måtte være litt bodygurards for ham, prøve å skjerme ham litt og styre han i riktig retning, for alle vil ha en bit av ham, og han er jo så snill og vil prate med alle, forteller manager og venn, Daniel Kumar.

Studerte ved UiA

Det ikke alle vet er at han ble profesjonell klovn mens han hadde adresse Kristiansand. Han kom til byen i 2008, studerte økonomi, kommunikasjon og filosofi på deltid, var med og dannet studentforeningen for gründerspirer, START UiA, og var generelt en sjarmør på heltid. Fra 2010 til 2012 reiste han rundt og snakket til andre studenter om studietilbudene ved UiA.
– START UiA og turneringen med UiA ga meg sceneerfaringen.

– Hvorfor valgte du å studere økonomi?

– Jeg vet ikke. Det er jo mange klovner i finansbransjen også, flirer han.

Gikk på klovneskole

Han har ikke hatt ordentlig jobb siden han gikk ut av klovneskolen i 2016, Ecole Philippe Gaulier i Paris.
– Klovnelæreren, en 70 år gammel franskmann ved navn Philippe Gaulier, ser ut som en vaskeekte klovn med stor rød nese, hvitt år, bart, beret og røde bukseseler. Han lærte oss alt fra maskespill til Shakespeare.

Det var ingen karakterer i verden som ga ham innpass på klovneskolen.
– De gir ikke karakterer og vurderer ikke karakterer. Det skal ikke gjøres i klovneverdenen. Der er alle på bånn. Jeg hadde heldigvis veldig dårlige karakterer i forretningsfag. Du måtte bare skjønne nettsida. Det var inngangsprøven, ler han.

SANG: Viggo Venn lagde en sang til ære for musikkfestivalen Palmesus, som han urfremførte under festivalen nylig, sammen med sine managere på scenen. FOTO: Aleksander Ramsland

Verdensturné

Etterpå reiste han rundt i verden med tre andre utenlandske klovner, fra festival til festival i Europa, USA og Australia for å gjøre opptredener, i fire år i strekk, gjerne 30-40 forestillinger på rad uten en dags pause.
– Jeg levde kun på pasta. Det var helt sinnsykt. 

Sykehusklovn

Turnévirksomheten ga ham grunnlaget for å bli sykehusklovn. I 2018 begynte han som sykehusklovn ved Sørlandet sykehus.
– Jeg fikk bare fullført prøveperioden min ved sykehuset før pandemien kom, men fortsatte litt etter det, med å snakke til pasientene gjennom vinduet. I 2020 flytta jeg til London.

Her i Norge ser han opp til sykehusklovnene, men også to uventede karakterer.
– Lokalt må det bli podcasterne Martin Beyer-Olsen og Lars Berrum fra podcasten Berrum og Beyer på NRK. Det er Norges mest hørte humor-podcast. Av internasjonale aktører ser jeg kanskje mest opp til Mr. Bean.

Inspirert av Borat

Det var likevel en mer pratsom, engelsk humorist som gjorde at han ville inn i komedie-bransjen.
– Det var Borat-figuren til Sacha Baron Cohen som inspirerte meg. Han gikk på den samme klovneskolen som meg.

Bookmakerne ga ham lavest sjanse av alle sammen til å vinne den kringkastede talentiaden i England.
– Nå blir det kanskje mer TV på slutten av året, hinter han.

 

Back To Top