fbpx
skip to Main Content

Motor

Jeep for folk flest

Fakta: Jeep Avenger Summit
 • Pris: fra 349 900,-
 • Pris prøvekjørt: 409 900,-.
 • Motor: elektrisk, 156 hk/260 Nm
 • Batteri: 54 kWt (brutto)
 • Lading DC/AC: 100/11 kW
 • Drivlinje: 1A, forhjulsdrift
 • Ytelser: 0-100 km/t: 9,0 sek. Toppfart: 150 km/t.
 • Strømbruk WLTP: 12,5 kWt/100 km
 • Rekkevidde WLTP: 390-404 km (kombinert)
 • Dim.: (L/B/H) 408/178/153 cm
 • Akselavstand: 256 cm
 • Bakkeklaring: 20,1cm
 • Vadedybde: 23 cm
 • Bagasjerom: 335-1250 liter
 • Egenvekt: 1536 kilo
 • Nyttelast: 489 kilo
 • Tilhengervekt: 0
 • Taklast: 50 kilo

PRØVEKJØRT: Glem alt du har hørt om Willys Jeep og Wrangler, steintøffe kjøretøy bygget for å ferdes der veien slutter og villmarka begynner. Jeep Avenger er både sivilisert og utstyrt med stikkontakt.

 

100 % elektrisk – 100 % Jeep, reklamerer produsenten om nykommeren som gikk hen og ble kåret til årets bil 2023. At den er fullt og helt elektrisk er udiskutabelt – at den er 100 prosent Jeep – vel, det kommer an på hva man vektlegger.  At Avenger hører til i SUV-segmentet er imidlertid hevet over tvil, høyreist som den er med solid bakkeklaring og korte overheng som gir den gunstig angrepsvinkel både foran og bak når terrenget blir krevende. Dessuten skal den takle å vasse gjennom 23 centimeter dypt vann. Altså, den trekker på forhjulene, og kun det, og den kan ikke trekke noe etter seg.  Sa vi Jeep?

Jeep-navnet oser Amerika, men Avenger er utviklet og bygges i Europa, og den deler plattform med flere biler i Stellantiskonsernet som den hører inn under, her å nevne Opel og Peugeot. Produsenten sier selv at 80 prosent av kundene i små-SUV-segmentet på denne siden av havet lever greit uten trekk på alle fire, og det å trekke noe etter bilen er visstnok  kun for spesielt interesserte. Ute i Europa, vel og merke.

FRISKT INNSLAG: Det gule feltet tvers over dashbordet frisker opp i alt det grå og kompenserer for mye hardplast.

Program for krevende føre

Kanskje det stiller seg litt annerledes her på berget?
Det var med en viss spenning vi fikk nøkkelen til et eksemplar, toppmodellen Summit til 409 900 kroner, hos Mobile Auto Sør i Sørlandsparken.  Som vanlig tok vi den ut på en variert meny av veier og dessuten en liten tur ut der man normalt ikke lar seg frakte med en bil. Det vi var mest spent på var hvordan den ville takle vår bratte testbakke full av grus i Høvåg når den mangler firehjulsdrift. For å avhjelpe fravær av firehjulsdrift er Avenger utstyrt med kjøreprogrammer for terreng, og valgene er Sand, Mud og Snow i tillegg til valgene for vanlig vei; Normal, Eco og Sport.

Optimistisk prøvde vi først Normal da vi stanset opp i det bratteste partiet for å ta bakkestart. Det fungerte dårlig. Vi prøvde så med alle de tre terrengprogrammene, men ble fremdeles stående å spinne. Så rygget vi ørlite grann tilbake til litt mindre bratt parti, og da grep dekkene tak og vi kom opp. Hadde bilen vært utstyrt med grovere dekk enn vanlige sommerdekk, hadde vi muligens kommet opp på første forsøk. Vi kan vel konkludere med at Avenger er hakket  mer kapabel til å ta seg frem når føret blir krevende enn forhjulstrekkere flest. Saken er jo at mange av forhjulstrekkerne vi har testet i bakken måtte vi ta helt ned, for så å ta rennefart for å komme opp. Det slapp vi med Avenger.

GODKJENT FOR VOKSNE: De fleste vil finne seg til rette i baksetet – her er førersetet justert for meg selv som måler 176 cm. Setet byr ellers på bra komfort.

På hjemmebane i byen

Nok om fremkommelighet. De fleste som skaffer seg Avenger vil mest sannsynlig kjøre på «normale» veier og i byen.  Der fungerer den glimrende. Med beskjeden lengde på litt over fire meter og gunstig svingradius er den på hjemmebane i trange bygater. På motorveien opplevde vi at den er trygg og stabil med velfungerende førerstøttesystemer som adaptiv cruise-kontroll og filholder som gjør den selvkjørende på nivå 2.  Motoreffekten styres av valgte kjøreprogrammer, noe den deler med flere av modellene fra Stellantis. Normal betyr 109 hk, noe som holder til all vanlig kjøring. Skal du ha full effekt på 156 hk er det Sport-programmet som velges. Da oppleves Avenger rimelig frisk i frasparket. Eco byr på 82 hk og redusert effekt fra klima-anlegget og kan velges om batteriet er i ferd med å tøm mes for strøm.

Girvelgeren består av knapper nede på midtkonsollen og er enkel å bruke. En «B» på «Drive» knappen forteller at man kan aktivere regenerering for å ta opp bremseenergi til batteriet. Vi merket ganske stor forskjell, men bilen bremser aldri til full stopp.

GREIT NOK: 335 liter er ikke all verdens når familien skal feriepakke bilen. Greit da at Avenger er godkjent for 50 kilo taklast. Plass til ladekabler under golvet.

Komfort og plass

Sittekomforten i forsetene er god og man finner lett en passende kjørestilling med et ratt som kan justeres i alle retninger. Stolene har manuell justering, også i toppmodellen. Baksetet byr på tilstrekkelig benplass, jeg fikk akkurat plass når jeg justerte sjåførsetet til mine 176 centimeter. Det hjelper å kunne stikke føttene under forsetet.

Bagsjerommet måler 335 liter, utvidbart til 1250 liter når bakseteryggene som deler 60/40 felles ned. Det står til godkjent i en såpass kompakt bil. Det er ikke frunk foran men plass til ladekabler under det justerbare bagasjeromsgolvet. Avenger kan laste inntil 50 kilo på taket.

Rekkevidde etter WLTP standard er oppgitt til 390-404 km avhengig av utstyrsgrad og felgstørrelse. Toppmodellen har 18 toms felger og mister dermed noen kilometer rekkevidde i forhold til modellene under med mindre felgdimensjon.

STØTTER: Forsetene gir støtte på de rette stedene og byr på god komfort. Men el-justering må du klare deg uten.

Skreddersøm

Avenger kommer i tre versjoner: Longitude til 349 900 kroner, Altitude til 389 900 kroner og altså Summit til 409 900 kroner. Summit fremstår velutstyrt med blant annet ryggekamera med 360 graders visning, P-sensorer foran og bak, 3D navigasjon, utvidet skiltleser, elektrisk bakluke med fotsensor og omfattende sikkerhetspakke. I tillegg kan det kjøpes utstyrspakker til alle variantene slik at det nærmer seg skreddersøm.

Vi tror Jeep Avenger vil appellere ganske bredt. Den er tøff å se til og fremtidsrettet med elektrisk drivlinje og bra rekkevidde, og det til en pris som mange kan leve med.  At den ikke kommer med firehjulstrekk og tilhengerfeste kan nok få noen til å velge noe annet. Likevel, ute i Europa synes det store flertall av bilkunder at det er helt greit at akkurat det mangler, og så er den altså kåret til årets bil.

Eksempel til etterfølgelse: Høyt plassert infotainmentskjerm sammen med fysiske knapper til klima anlegget gir plusspoeng. Nederst sees knapperekken til å velge gir.
Back To Top