
Kronikk
Levekår, bærekraftig boligsosial stedsutvikling og robuste lokalsamfunn
Som Poseby-entusiast, sykepleier, lektor innen Helse og Oppvekst og tilleggsutdannelser innen medisin, psykologi og sosialinformatikk, er det med stor interesse jeg leser at kommunen endelig skal ta levekår i Kvadraturen og Eg på alvor.
Vi som bor i området Posebyen-Eg har vært vitne til at kommunen har brukt boområdet i gamlebyen som parkeringsplass, gjennomfartsåre, arena for rusinstitusjoner, lukkede segregerende trossamfunn og kommunale boliger hvor rus, -psykiatri, -og kriminalomsorgsklienter, asylsøkere, innvandrere, barnefamilier, eldre og funksjonshemmende blir presset sammen i en salig blanding. Konsekvensene er selvfølgelig økt forfall, narkotikasalg, vold, voldtekter, politi, brannbiler osv. Befolkningen har gitt klar beskjed om at strategien ikke legger til rette for bærekraftig boligsosial stedsutvikling, robuste lokalsamfunn eller helhetlige tjenester til barn, unge og deres familier, som er fokusområdene i det statlige støttede femårige prosjekt «Sammen for Kvadraturen og Eg».
Gjennom prosjektet skal kommunen endelig jobbe med å skape gode levekår for og med innbyggerne i disse bydelene. For å fremme helse og levekår, må alle faktorer og sektorer involveres. I tillegg til oppvekstsektoren må f.eks. Plan og bygg og trafikksektoren inn. Verdens helseorganisasjon sin anbefaling for utjevning av helseforskjeller og oppvekstforhold i befolkningen, kalles HIAP, dvs. helse i all politikk. Der forutsettes det tverrsektoriell planlegging «HiAP legger vekt på folkehelse og helseulikheter som en helhetlig tilnærming og erkjennelse av at helse påvirkes av faktorer utenfor helsevesenet, inkludert politiske, sosiale og økonomiske faktorer og fysiske omgivelser, og at befolkningens helse bør integreres innenfor og på tvers av politikkområder og organisatoriske enheter» (Torjesen, D.O. et.al, 2022).
En rekke aktører har etterspurt en helhetlig, oppdatert overordnet plan for Posebyen som både et familievennlig boområde og en attraktiv tilgjengelig gamleby. Utkastet til en helhetlig Posebyplan «Posebyen – Utfordringer og tiltak» som Foreningen Posebyen har utviklet, er et forsøk på å involvere, inspirere og forbedre. Tilbakemeldinger fra befolkningen i ulike aldre over tid, er samlet i ett dokument. Den viser et ønske om en mer helhetlig, familievennlig, fellesskapelig boligsosial tilnærming og handlingsplan med fokus på Posebyen som et attraktivt boområde og gamleby, samt stans i all gjennomkjøring og fremmedparkering. Bygningsmassen må overføres til fellesskaplige nabo- og levekårsfremmende innhold, i stedet for lukkede trosfellesskap, rusinstitusjoner og kommunale instanser. Strategi og vern av bevaringsverdig bygningsmasse samt en visjon om mer kulturbasert næring og tilrettelegging for symbioseforhold mellom Odderøya,- Markens,- UiA,- Bystranda, Eg,- og Baneheia og Posebyen etterspørres. Gårdeiernes profitt må aldri overstyre HiAP hensyn og levekårsfremming. Attraksjonsbygging og vitalisering må skje gjennom brukerorientert bydelsutvikling der innbyggerne er med på å forme sitt eget nærmiljø. Modellen som kommunen skal utvikle, skal kunne overføres til andre områder i Kristiansand med tilsvarende levekårsutfordringer. Det er flott, men sørg for å utarbeide en helhetlig plan som hensyntar Posebyen som både familievennlig boområde og attraktiv gamleby. Posebyen fortjener langt større oppmerksomhet fra de de folkevalgte og politisk ledelse enn det vi har opplevd så langt. Vi er mange som følger med nå.
Sorry. No data so far.