fbpx
skip to Main Content
- Vi har vært tro til oppskriftene i alle år. Smakene er de samme, og det er gøy at publikum setter så stor pris på det vi lager som de faktisk gjør, sier Gjøran Thomassen, Ole Fjermedal og Per Steffen Hagen.

Hunsfos Bryggeri lager verdens beste gin

I 2016 starter Hunsfos Bryggeri opp for alvor. Siden den gangen har utviklingen vært formidabel, men to sølvmedaljer i den internasjonale konkurransen London Beer Competition, og faktisk også gullmedalje under World Spritis Competition San Fransisco, verdens største brennevinsmesse.

 

– Det har vært en veldig utvikling, smiler daglig leder Gjøran Thomassen.

Hunsfos Bryggeri AS ble etablert i 2014 av ølentusiastene bak Venndøla-lauget som mente Vennesla burde ha sin egen ølproduksjon. I det gamle Møllehuset til tidligere Hunsfos Fabrikker, startet Hunsfos Bryggeri opp med ølproduksjon i januar 2016.

Det har slått veldig godt an. Det som startet på dugnad i sin tid, i en garasje, fremstår på en helt annen måte. For syv år siden var produksjonen blitt så stor at bryggeriet måtte flytte til Hunsfos, faktisk den første bedriften som etablerte seg i de gamle fabrikklokalene sammen med Modena.

Skal gjenspeile det gamle håndverket

Hele veien har bryggeriet klart å utvikle nye øltyper, sortimentet består i dag av en rekke ulike øltyper, så som Session IPA, Yankee Pale Ale og Porter.
– Ett av våre mål er at produktene skal gjenspeile det gode håndverket venndøler er kjent for, og har gode tradisjoner for, basert på hardt arbeid, presisjon og stolthet, sier Thomassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To av ginvariantene som Hunsfos Bryggeri fremstiller.

– Vi har vært tro til oppskriftene i alle år. Smakene er de samme, og det er gøy at publikum setter så stor pris på det vi lager, sier Thomassen, som er hovedaksjonær i selskapet hvor også Per Steffen Hagen og Ole Fjermedal er inne på eiersiden.

Råvarer fra lokal skog

Produktene under navnet Direktørens, er eksempler på øl av høy klasse og med høyere volumprosent. Ølet selges blant annet til uteliv, og er å finne i Vinmonopolets hyller.
– En av typene vi lager er Direktørens Skau, hvor alle råvarene til denne varianten er blitt plukket fra skogen i Vennesla. Denne vant en sølvmedalje under London Beer Competition og ble utsolgt på kun tre uker. Vi lager denne ølsorten kun denne ene gangen i forbindelse med konkurransen i London, sier Thomassen.

Måtte ta grep

Utviklingen etter oppstarten var god. Den gode trenden fortsatte helt frem til pandemien gjorde sitt inntog og medførte at det meste ble snudd på hodet. Ingen kjøpte øl lenger. Ingen selskaper ble arrangert. Ølsmakingskvelder i bryggeriets egne lokaler måtte avlyses.
– Vi måtte ta grep. Vi besluttet å utvikle vår egen gin. Vi søkte om tillatelse til å brenne, og ble første virksomhet i Vennesla til å brenne lovlig, selv om det nok er blitt brent vin og brennevin i Vennesla i over hundre år, smiler Thomassen. Som sagt, så gjort. Bryggeriet valgte også å endre navn til Hunsfos Bryggeri og Destilleri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En gin spesielt laget for kvinner, finnes også i sortimentet.

Da 800 liter øl som gikk ut på dato fordi ingen kjøpte ølet da pandemien slo inn, valgte entusiastene å brenne en sats på dette ølet, for å lage en prototype på gin. Nordic river Citrus Flavoured Gin ble resultatet, en «sval og fin smakssatt gin hvor sitrus og einer er de dominerende aromaene».

Vant gull

I mars startet produksjonen, og mottakelsen i markedet ble rett og slett enorm. Allerede måneden etterpå, da Hunsfos Bryggeri deltok under verdens største spritmesse i San Fransisco, gikk likegodt bryggeriet bort og vant gullmedaljen for sin nye gin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nostalgiske plakater i produksjonslokalene.

Siden har nye gin-sorter kommet til. I disse dager er en ny gin med et feminint tilsnitt blitt utviklet. Dette er en gin med særpreg. Etiketten er laget av den svært anerkjente kunstneren Bjørg Thorallsdottir. Et annet eksempel er et begrenset opplag av «NO RDIC River Akevitt», «en veldig mild, rund og god akevitt som nok vil passe mange ganer».

Så bra er ginen at den allerede ble tatt inn i Vinmonopolets sortiment fra og med 1. november i år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kunder som ønsker det, kan få spesialtilpassede etiketter på flaskene.

Stor internasjonal anerkjennelse

Gullmedaljen fra San Fransisco har medført at Hunsfos Bryggeri og Destilleri har fått stor internasjonal anerkjennelse, og følgelig også solid omtale i media og ulike fagfora.

– En slik heder er jo en solid boost til å fortsette arbeidet med å utvikle nye produkter, sier Thomassen, som før konkurransen kunne glede seg over at ginen utviklet og brent i Vennesla er å finne på ni flyplasser, hos en lang rekke utesteder landet over og med Hos Moi, Pider Ro og Hotel Norge som få av i alt mange lokale eksempler.

– Flere kommer til, hele tiden. Vår visjon har hele tiden vært å være best på smak, å satse på kvalitet og ikke kvantitet. Historien har vist at den har vært et godt utgangspunkt, sier Gjøran Thomassen.

Tilbake til forsiden…

Back To Top