fbpx
skip to Main Content

Julegavetips

Sørlending med bok om kystens mange fyrtårn

Jo van der Eynden (72) er forfatter og foredragsholder fra Lillesand. Han er dessuten fagmann i kulturvernforvaltning og hatt kystkultur og maritim kulturhistorie som arbeidsfelt i mer enn 30 år. Denne høsten ga han ut bok om kystens mange fyrtårn.

 

FORFATTER: Jo van der Eynden har gitt ut bok om fyrtårn. Foto: Øystein Paulsen/ Cappelen Damm

Jo van der Eynden fra Lillesand er ekspert på maritim kulturhistorie. Denne høsten ga han sammen med friluftseksperten, Per Roger Lauritzen (67), gitt ut en bok som omtaler hvert av landets fyrtårn.

Verdens nest lengste kystlinje

Norge har verdens nest lengste kystlinje. Mer enn 220 fyrstasjoner som alle var bemannet i sin tid, vitner om den store innsatsen for å sike trygg ferdsel langs en værhard og farlig kyst. Kystens veivisere gir oss dette fascinerende stykket norgeshistorie. Boken er også en guide til de majestetiske utpostene mot havet – som alle fortjener en visitt.

Omtaler utviklingen

Selv om Norge ikke er et stort land rent geografisk, er det en stor kystnasjon. Å sikre ferdselen langs den værutsatte norskekysten har vært en prioritert samfunnsoppgave. I boka «Kystens veivisere» følger vi den historiske utviklingen av fyrteknologien og fyrlivet fra begynnelsen og frem til i dag. Boken er rikt illustrert, og de i sin tid 220 bemannede fyrstasjonene langs kysten har hver og en fått sin presentasjon.

BOKA: «Kystens veivisere» presenterer hvert av de 220 fyrstasjonene langs norskekysten.

Automatisert

Samtlige fyr er i dag automatisert, og fyrfolkene er flyttet på land. Likevel er det fortsatt mye liv på disse stedene. Engasjerte frivillige bruker tid og krefter på å bevare fyrene som kulturminner gjennom bruk og tilgjengeliggjøring.

Fagpersoner

Jo van der Eynden (f.1951) er forfatter, foredragsholder og tidligere direktør for Lindesnes Fyrmuseum. Han har også jobbet innen kulturminneforvaltningen, med kystkultur og maritim kulturhistorie som arbeidsfelt, og har bidratt til en rekke bokutgivelser. Han har tidligere mottatt Norges Fiskarlags kystkulturpris (2003), Forbundet Kystens Kystpris (2006) og Fiskeri- og Kystdepartementets Fyrtårnpris (2013). ifølge Kristiansand folkebibliotek har van der Eynden gitt ut 22 bøker, hovedsakelig om livet på kysten.

Per Roger Lauritzen (f. 1956) er forfatter, foredragsholder og friluftsmann. Han har tidligere vært redaktør og informasjonssjef i Den Norske Turistforening. Fra 2011 har han vært redaktør av NAF Veibok, NAF reiseplanlegger og NAF’s reisebøker. Han har alene og sammen med andre skrevet mer enn 80 bøker om norsk natur, historie og turopplevelser. Han har mottatt Den Norske Friluftlivsprisen (2007).

Boken gis ut på Vigemostad/Bjørke og et innbundet eksemplar koster 399,- veiledende.

Back To Top