fbpx
skip to Main Content
Olivia og Lucas ble det mest populære jente- og guttenavnene i 2023. Illustrasjonsfoto.

Olivia og Lucas de mest populære barnenavnene i 2023

Olivia og Lucas var de mest populære navnene i fjor. Begge hoppet helt til topps fra tredjeplass i 2022. Det viser den helt ferske navnestatistikken fra Statistisk Sentralbyrå.

 

Olivia har vært blant de ti mest populære jentenavnene siden 2015, men gikk for første gang helt til topps i 2023. Siden rundt årtusenskiftet har Olivia økt betraktelig i popularitet. 366 jenter fikk navnet Olivia i 2023. Olivia endte med kun seks flere navn enn Emma, som kom på andreplass. En fellesnevner for de ti mest populære jentenavnene er at alle bortsett fra Sofie ender på bokstaven A.

En trend

– Dette er en trend vi har sett over mange år, at navn med vokaler og lite konsonanter øker i popularitet. Spesielt dette med A-endingene er en tydelig trend. I år ser vi enda tydeligere at toppnavnene for jentene nesten utelukkende ender på bokstaven A, sier Anders Sønstebø, seniorrådgiver i seksjon for befolkningsstatistikk i Statistisk sentralbyrå. Nykommerne på jentelisten sammenlignet med året før, er Maja, Alma og Ada. Blant disse er det kun Alma som har sin historiske debut på topp 10-listen i 2023. Alma var ganske vanlig på begynnelsen av 1900-tallet og har igjen økt i popularitet.

Populært i mange år

De to nesten likelydende navnene Sofie og Sofia har preget jentelisten i mange år, og dersom de hadde blitt slått sammen i statistikken ville navnegruppen havnet helt på topp med god margin – med over 600 barn som fikk navnene i 2023.
Det bibelske navnet Lucas har ligget på topplisten for guttenavn i 17 år og er navnet som har blitt gitt til flest barn i Norge i 2023. Lucas lå på delt tredjeplass i fjor og lå sist gang på førsteplass i 2018. I likhet med Olivia har også Lucas økt voldsomt i popularitet fra årtusenskiftet.

Kasper og Elias er nykommerne på topplisten over guttenavn. Mens Elias har vært inn og ut av topplisten siden 2006, har Kasper for første gang i navnestatistikkens historie klatret seg opp på listen over de ti mest populære guttenavnene i 2023.

Tilbake til forsiden…

Back To Top