fbpx
skip to Main Content

Nominert til Sørlandets Litteraturpris

De nominerte innen skjønnlitteratur er:

Ida Gilbert: «Tute med de ulver som er ute», Karl Ove Knausgård med  «Nattskolen» og Tore Kvæven med  «Raudt støv».

 De nominerte innen sakprosa er:

 Sarita Sehjpal for «Saritas indiske kjøkken – 100 deilige og enkle oppskrifter fra hele India», Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen for «Kystens veivisere: Norsk fyrhistorie fra A til Å», og Sigbjørn Nedland for «Kultur – retur, Musikkens reiser i historien og i geografien».

Juryens begrunnelse:

Ida Gilbert: Tute med de ulver som er ute

Ida Marie Gilbert Haugen skriver gnistrende satirisk i sin debutroman. Vi møter Aslaug som jobber som frustrert kommunikasjonsrådgiver i den ideelle organisasjonen Framtid med visjon. En økende irritasjon over sine voldsomme politisk korrekte kolleger fører til at hun bryter sammen, skjeller ut alle og rømmer fra jobben. Hun tar et vikariat i en liten lokalavis i en bygd hvor den betente ulvemotstanden er stor og dominerende. Kontrasten mellom såkalt by og land og såkalt elite og folk flest, er bærende i romanen, som viser hvor enkelt det er å mene noe om det en egentlig ikke kjenner.

Karl Ove Knausgård: Nattskolen.

Tittelen viser til de okkulte tradisjonene i en hemmelig klubb i London på 1500-tallet for en krets vitenskapsmenn, alkymister, ateister og magikere. I romanens nåtid, som er nær vår egen, opplever vi den unge kunstneren Kristian, som er student i London. Han gjør en avtale med Hans, som har mange fellestrekk med den onde selv. Slik vinner han verden, men taper sjelen og har til slutt ikke mer å leve for. Karl Ove Knausgård stiller i en særklasse i sørlandsk og norsk samtidslitteratur, og juryen er tilbøyelig til å holde en egen standard for han. Selv etter denne, er årets bok helt i øverste sjikt.

Tore Kvæven: Raudt støv

Handlinga i Raudt støv er lagt til ei framtid i 2060, når det har vært krig i verden i 17 år. Generalløytnant John Arnhem og troppen hans kjemper ved siste skanse i Australia, men trues stadig av skremmende droner, voldsomme drapsmaskiner, blodtørstige villsvin og svinnende menneskelighet. Boka har en uhyggelig tone innhylla i rødt støv, inntørka vannkilder og enorme dyr, som lett leder tankene til dystopiske fortellinger som The Road av Cormac McCarthy og dataspill som The Last of Us.

Sarita Sehjpal: Saritas indiske kjøkken – 100 deilige og enkle oppskrifter fra hele India

Boken gir innblikk i global, lokal og personlig mathistorie, og viser hvordan mat er kultur og kulturhistorie.
Saritas fortelling om hvordan hun videreutvikler arven fra sin mor og sitt kjære India, er ikke bare personlig. Det er også en migrantfortelling som vil være gjenkjennbar for mange nordmenn med annen landbakgrunn i familien. Det viser hvordan mat både lar en holde på kulturen en har med seg og å berike kulturen en kommer til. Gjennom et mangfoldig utvalg av oppskrifter fra Indias ulike delstater, får leseren utvidet sin forståelse av all variasjonen som fins i et av verdens mest kjente kjøkken.

Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen: Kystens veivisere: Norsk fyrhistorie fra A til Å

Kystens veivisere er en praktbok om den viktige rollen fyr har og har hatt i kystnasjonen Norge. Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen har skrevet og utformet en omfattende beskrivelse av hvordan fyrliv og fyrteknologi har utviklet seg gjennom tidene. Her får leseren presentert de bemannede fyrene vi har hatt i Norge, og slik fungerer boken også som et oppslagsverk og referanseverk for alle som har en interesse for fyrhistorie. Dessuten får leseren forståelse for arbeidet mange frivillige legger ned for å bevare og ivareta fyrene som nasjonale kulturminner. 

Sigbjørn Nedland: Kultur – retur,  Musikkens reiser i historien og i geografien.

Sigbjørn Nedland er kjent som en stor formidler av musikk fra mange land gjennom sine programmer i NRK, ikke minst hans egne hjertebarn Pandoras Jukebox og Jungeltelegrafen/Musikkreisen. Drevet av en kolossal interesse for musikkens veier gjennom tider, land, og folkeslag, har han gjennom 50 år skaffet seg et enormt erfaringsmateriale.

Back To Top