fbpx
skip to Main Content

Årets lærling stortrives i Parkvesenet

Anna Landsverk Førde er ikke bare en av de mange fagarbeiderne som tar læretida i Kristiansand kommune. Nylig ble hun kåret til «Årets lærling» i Agder.

 

Anna Landsverk Førde (23) senker visiret på hjelmen, setter øreklokkene på plass og drar i gang motorsaga. Lyden skjærer gjennom formiddagsstillheten i Nikkelveien i Tinnheia. Her er et arbeidslag i sving med å fjerne et tre som har veltet og som truer med å ramle over ei trapp.

GLAD: Smilet sitter løst hos Anna Landsverk Førde, «Årets lærling» i Agder og nyansatt fagarbeider i Parkvesenet i Kristiansand kommune. Foto: Kristiansand kommune

En av arbeiderne er Anna Landsverk Førde, nyutdannet fagarbeider i anleggsgartnerfaget og nyansatt i Parkvesenet i Kristiansand kommune.
– Treet ligger i en skråning. Da fjerner vi det så det ikke skal ramle ned på folk som går forbi. Det handler mest om sikkerhet, forklarer Anna.

Kakefest på ordførerkontoret

Nylig var hun æresgjest på kakefest på ordfører Mathias Bernanders kontor i Rådhuskvartalet. Anledningen var at Anna hadde mottatt både fagbrevet og beviset på at hun er kåret til «Årets lærling» i Agder.

– Anna Landsverk Førde beskrives som en god kollega, hun tenker på og har omsorg for andre. Hun er ikke redd for nye utfordringer. Hun har utviklet en stolthet for anleggsgartnerfaget utover i lærlingtiden. Dette gjorde at hun fikk opp øynene for detaljene som utgjør et godt fagarbeid, sa Yrkesopplæringsnemnda i sin begrunnelse.

I JOBB: Anna Landsverk Førde har nå fått fast jobb hos parkvesenet i Kristiansand kommune. Foto: Agder Fylkeskommune

For vinneren var det litt overraskende.
– Jeg hadde ikke tenkt over at det var en pris. Det var veldig gøy, smiler den nyutdanna fagarbeideren. Det var opplæringskontoret og sjefen hennes i Parkvesenet som nominerte henne til prisen. Utdelingen fant sted i KRS LIVE i Kristiansand, under et arrangement hvor det samtidig ble delt ut fag-, svenne- og kompetansebrev til en rekke nyutdannede håndverkere.

 Årets lærling angrer ikke på at hun tok fagbrev. Motivasjonen hennes har vært at hun vil jobbe i parkvesenet i Kristiansand kommune. I midten av oktober var hun ferdig med læretida og nå har hun fått fast stilling.

– Jeg føler meg så heldig som fikk fast jobb. Jeg begynte 2. januar og det er midt i blinken for meg. Da var jeg veldig fornøyd. Det har jo vært målet. Det er veldig trivelig, veldig mye hyggelige folk, og du føler du blir godt tatt vare på, sier Anna med et strålende smil.

Trivelig arbeid

Som lærling i parkvesenet har hun blant annet jobbet med vedlikehold av parkanlegg, og gravplasser. I vinter ble det en del brøyting og hogst. Hun har også tatt oppkjøring på hjullaster og gravemaskin.

HEDRET: Det vanket kake på ordførerens kontor for Årets lærling. Fra venstre: Leder for rekruttering og kompetanseutvikling Åse Førland Velle, Kurt Tange Jensen, Anna, ordfører Mathias Bernander og organisasjonsdirektør Kjell A. Kristiansen.

At arbeidsdagene er varierte, er heller ikke noe minus.

– Om sommeren er det mye vedlikehold av planter og plener. Om vinteren er det mest hogst og beskjæring av busker, hekker og trær – vedlikehold som du ikke har tid til om sommeren, opplyser fagarbeideren.

Nå er det vår, og da skal det stelles og klargjøres før sommeren.
– Nå om dagen begynner vi å gjøre klar plenene til klipping, rydder stein og søppel og tetter huller og sånt.

Noe å falle tilbake på

Vinneren anbefaler yrkesfag og læretid.

– Absolutt. Når du tar et fagbrev kan du alltids gå videre på universitetet senere, men med fagbrev har du alltid noe å falle tilbake på. Det kan være lurt, i alle fall hvis du ikke er sikker på hva du skal bli. Man kan også bygge videre på fagbrevet ved å ta fagskolestudier. En fordel er at man kommer raskt ut i jobb. Ellers kan man ta et år med påbygg i tillegg, og ha mange studiemuligheter videre.

Sjøl gikk hun på naturbruk og hestefag før hun fant ut at det var anleggsgartner hun ville bli. Da kunne hun bruke året med naturbruk som første året i den toårige teoridelen. Deretter tok hun andre året som privatist, før hun søkte om lærlingplass i Parkvesenet.

OFFISIELT: Morten Torkelsen, avdelingsleder for fag- og yrkesopplæring i Agder fylkeskommune, sammen med årets lærling, Anna Landsverk Førde og Dagfinn Svanøe, regionnestleder i LO Agder og nestleder Yrkesopplæringsnemnda. Foto: Agder Fylkeskommune

– Det var veldig greit. I anleggsgartnerfaget er det en god del steinarbeid. Det har vi ikke så mye av i Parkvesenet, men da samarbeida vi med Ingeniørvesenet, så jeg fikk prøvd meg litt på det også.

Stolt sjef

Anna stortrives i Parkvesenet, det er ikke vanskelig å se. Smilet sitter løst under både praten og arbeidet. Kurt Tange Jensen, produksjonssjef og fagansvarlig for lærlingene i Parkvesenet, er stolt over og glad for å ha «Årets lærling» i sine rekker.

– Vi er jo stolte av at Anna har fått den utmerkelsen. Det setter vi stor pris på. Hun har nok et blikk for oppgavene vi har. Skal hun klippe en plen, ser hun det som er rundt også; det kan være en busk som trenger beskjæring, eller rett og slett søppel som hun tar med seg så plassen ser fin ut. Hun har et faglig blikk som hun viste i læreperioden og viser nå som hun er i fast jobb. Hun er rett og slett faglig dyktig, framholder produksjonssjefen.

FAKTA:

Det er bedrifter, prøvenemnder og opplæringskontor som nominerer sine lærlinger til prisen, årets lærling. Representanter i Yrkesopplæringsnemnda velger deretter ut den eller de personene som de mener er verdig prisen. I år er det fjerde gang prisen for årets lærling blir delt ut i Agder fylkeskommune. Det er ca. 2125 kandidater som får fag-, svenne- og kompetansebrev i Agder.

Back To Top