
Kunst-redderen er blitt kunstner
Når man har et kunstverk man trenger å redde, går man til Galleri Hestman. Nå etablerer konservatoren seg som kunstner.
Siden Viktor etablerte seg her for syv år siden, har kunstelskere og samlere i byen fått muligheten til å bevare sine verdifulle kunstverk. Med spesialisering innen restaurering av malerier, papir og skulpturer, har Viktor Goman blitt et kjent navn blant lokale kunder. Han driver Galleri Hestman i Kristiansand sentrum sammen med sin kone, Nurizat Sadyrbaeva.

Reparerer mye forskjellig
De fleste som besøker galleriet, har som regel et maleri eller annet kunstverk de trenger å få restaurert.
– Jeg driver en del med rensing og så hjelper kunder med å finne riktig ramme, men det er mest reparasjonsarbeid, av malerier, bilderammer, porselen, fotografier og papirer, sier han.
Han har også tatt på seg forsikringsjobber fra hele landet, noe som vitner om høy kompetanse og pålitelighet.
– Det er en ære å kunne bidra til å bevare så mange forskjellige typer kunstverk, både lokale og fra andre deler av landet, sier han.
Usynliggjort
Han holder frem et maleri som han har brukt rundt 30 timer på å rense og reparere. Bildet hadde hull og rifter, og var tidligere brettet sammen for å få plass i en mindre ramme. Nå er skadene gjort usynlige for et utrent øye. Det brukes avanserte teknikker og materialer for å sikre at kunstverkene kan overleve i mange år fremover, og gir dem et nytt liv for kommende generasjoner å nyte.

– Det mest krevende maleriet jeg har jobbet med, hadde falt ned, var flerret opp på langs, og hadde veldig mange rifter. Jeg blander fargepigmenter med bindelim for å dekke over skader og krakellering. Jeg må jo først rense alle sprekker veldig nøye slik at det ikke ligger igjen noe skitt eller støv.
Gull og fashion
Nå har Viktor sin første separatutstilling i form av 3D-malerier, enkelte med fluoriserende farger. Midt iblant dem står også en byste av Napoléon Bonaparte, av gips, gullforgylt og med LV-logoer på hatten.
– Han var jo fransk, så han ville nok gått med Louis Vuitton, ler han.
Blant maleriene er det mange tegneserierfigurer, som Onkel Skrue og Snurre Sprett.
– Jeg vokste jo opp med tegneserier og begynte å male som liten. Snurre Sprett-maleriet er min favoritt. Det er noe med stemningen i bildet.
Kjente figurer
Det mest iøyenfallende maleriet, er et forseggjort akrylmaleri av Onkel Skrue, som i velkjent positur stuper uti myntbeholdningen i pengebingen sin. Dette har også en tredimensjonal effekt. Det er dessuten brukt ekte gullstøv i malingen.
– Onkel Skrue fortjener jo såpass.
Kunstverket han har brukt mest tid på, er et 3D-maleri av Livets tre, med Adam og Eva, slangen i treet, epler i treet og en skilpadde under som symboliserer visdom.
– Dette er ikke ferdig. Jeg begynte på det i mars og arbeider med det her innimellom, slik at besøkende kan følge med på prosessen. Jeg er vel halvferdig nå.

Egen patent
Teknikken han bruker for å få den tredimensjonale effekten er hans eget patent.
– Jeg bruker en teknikk som ligner på den jeg bruker når jeg reparerer bilderammer. Jeg legger forskjellige medier oppå hverandre, men det er svært krevende å få dem til å binde seg sammen.
Han synes det er utrolig å se folks reaksjoner.
– Med 3D-malerier kan jeg ta denne fascinasjonen til nye høyder, og gi betrakterne en mer engasjerende og interaktiv opplevelse av kunst, røper konservatoren som er stesønnen til marinemaler Carl B. Hestman.
Malte glass
Kona Nurizat har også sin egen utstilling av glassverk som hun har malt, med små prikker.
– De med rødt, hvitt og blått, var til 17. mai.


Hun bruker mye tid på å male dem.
– Det går en del timer, ettersom jeg må snurre på glassene og hindre at malingen ikke renner. Dersom jeg ikke får en perfekt runding, må jeg tørke bort malingen og begynne på ny. Jeg må også la malingen tørke før jeg legger på en ny farge, informerer hun.
Det er ikke bare party-glass og vin-glass, men også lanterner som hun dekorerer mer utbroderende. Dette får vi se på en lykt hun har reservert. Selve esken har hun også dekorert.
Fremdeles står mange festlige glass og bilder klare for sommeren og skuelystne besøkende.
Sorry. No data so far.