fbpx
skip to Main Content

Nyheter

Rondt forbi – uke 27

Vi tar pulsen på Kristiansand og omegn.

 

Kulturfestival trakk tusenvis

Flere hundre mennesker var samlet foran scenen på Øvre Torv lørdag den 29. juni da Den Internasjonale Kulturfestivalen startet. Grunnet pent vær fant tusenvis av store og små veien til festivalen som kunne by på musikk, dans og mat fra alle verdenshjørner.

KLARE: Mange hundre store og små var møtt opp, klare og ventet foran scenen da Den Internasjonale Kulturfestivalen startet 29. juni.

Iskremvogn blir turistattraksjon

På godværsdager har du kanskje sett ham, Matias Strand Rud, med sin turkise sykkelvogn i sentrum, enten i Markens, på Torvet eller på Bystranda, hvor han frister med kortreist og håndlaget iskrem levert av en prisbelønnet iskrem-maker fra Arendal. Den koselige gamle sykkelvogna lokker frem smilet hos både fastboende og turister, skaper en stemning man må til utlandet for å finne maken til, og som man ellers bare ser i gamle filmer.

– Det er koselig når folk slå av en prat, og så er det fint å jobbe utendørs, forteller Matias stolt.

– Dette er jo helt topp. Tenk at vi har noe slikt i Kristiansand, utbryter en iskremkunde.

SJARMERER: Istremvognen til Matias Strand Rud sjarmerer både fastboende og turister.

Festival får fem år

Fram til til 9. juli blir Bystranda og noen nærliggende områder stengt. Dette er fordi de avsperrede områdene er å anse som en byggeplass, og er derfor ikke trygge for allmenn ferdsel. Palmesus arrangeres 5. og 6. juli. Festivalen trenger tid i forkant og etterkant til å rigge opp og ned fasilitetene sine. Fastboende naboer som bor i området rundt Bystranda har klaget på festivalen grunnet støy og forsøpling, men festivalen får fortsette på samme plass i fem år til.

— Palmesus er et viktig arrangement for Kristiansand, og nå har politikerne nettopp bestemt at arrangementet skal fortsette på Bystranda i minst fem år til, forteller Tore Løvland, arrangementsansvarlig ved Kristiansand kommune.

Internasjonal byutviklingsekspert til Kristiansand

I september kommer Charles Landry til Kristiansand for å holde foredrag om hvordan kunst, kultur og kreativitet kan brukes til å utvikle Kristiansand og Lagmannsholmen.
– Kristiansand er i stadig utvikling. Flere sentrale områder står for tur på tegnebordet og skal transformeres til urbane nabolag. De skal bli morgendagens svar på attraktiv, innovativ og bærekraftig by- og stedsutvikling. Det skaper store forventninger og engasjement, og det med rette, sier planrådgiver Christina Rasmussen og kulturrådgiver Angjerd Munksgaard entusiastisk.

Tusenvis til Miljøuka

Mer enn 80 arrangementer ble avviklet i regi av kommunen og samarbeidspartnerne under Miljøuka, første uka i juni. Kristiansand kommune oppgir at nesten 11 000 mennesker deltok, hvorav 1400 på aktiviteter rettet mot barn. Mer enn 300 fant veien til åpningsfesten på Christiansholm festning.

Graving i Skippergata tok lengre tid enn antatt

Kristiansand kommune har fått kritikk fra både butikkeiere og media for at gravingen i Skippergata, for å skifte ut gamle vann- og avløpsrør, ser ut til å ta omlag et halvt år lenger tid enn planlagt.

Prosjektleder Jørund Haugland forklarer hvorfor gravingen i Skippergata tar lenger tid enn planlagt:
– Vi tar alltid kontakt med alle som driver med infrastruktur i Kristiansand på forhånd for å høre om vi skal samkjøre prosjekter. Her hadde vi nesten ingen interesse i starten, men ti ulike aktører meldte seg på underveis, og vi har sagt ja til alt; fjernkjøling, fjernvarme, høyspent og lavspent, fiber og kobling av rør til nybygg. Dette gjør vi for at det skal kunne graves kun én gang og ikke hver gang en ny aktør trenger å grave. Vi sparer altså huseierne for to, kanskje tre omganger med graving.

De andre grunnene er at de kom sent igang med arbeidet og at prøver en ny metode for å legge ned rør som ikke medfører graving, noe som har tatt lengre tid enn antatt. Gata gjøres kjørbar og mer gang- og sykkelvennlig før Handelens Dag og julihandelen. Så graves den opp igjen, og anleggsarbeidet fortsetter fra 5. august.

Eksplosiv kikhoste

Antall smittede nasjonalt øker fra måned til måned. I mai ble det registrert 703 tilfeller, det høyeste antall smittede på en måned siden 2012. Til nå i år er det rapportert 45 tilfeller i Kristiansand kommune, i hele fjor 65 tilfeller. Vi må tilbake til 2015 for å finne tilsvarende tall.

Prisbelønnet festival av stabelen

Det er vind i seilene til Ravnedalen Live om dagen. Festivalen som arrangeres for åttende gang i midten av juli har nylig vunnet den høythengende nasjonale prisen som Årets Helårsarrangør. Samtidig ga festivalsjef Mira Svartnes Thorsens innsats for klima og miljø henne Kristiansand kommunes Miljøpris i 2024. Nå er de også nominert av Næringsforeningen som Årets Bedrift sammen med blant annet Kunstsilo.

Back To Top