skip to Main Content
EKTE SØRLANDSTRADISJON: Jan Fosseli og sønnen Christoffer pakker ferske komper som snart finner veien til middagsbord over hele landet. Tre generasjoner sørlandsk håndverk i hver pakke.

Tre generasjoner sørlandskomper

I travle produksjonslokaler står dampen tett i lufta. Duften av fersk potet, mel og smør vitner om ekte sørlandsk husmannskost. Her holder familiebedriften Sørlandskomper til – en bedrift som i over 35 år har holdt liv i en av landsdelens kjæreste mattradisjoner.

 

Bak grytene finner vi andre generasjons driver Jan Fosseli, som sammen med sin bror Knut Fredrik Fosseli og sønnen Christoffer Andresen Fosseli holder den tradisjonsrike familiebedriften I sving.
– Jeg står for produksjonen, mens Knut Fredrik tar seg av kontoret. Vi har delt det ganske greit opp – og så hjelper Christoffer til der det trengs, forteller Jan med et smil.

Fra mammas kjøkken til hele Norge

Historien om Sørlandskomper begynner på midten av 1980-tallet. Jan og Knut Fredriks foreldre, inspirert av morens erfaring fra husholdningskjøkkenet i byen, bestemte seg for å starte for seg selv I Vennesla.
– Mamma og pappa sto på fra tidlig om morgenen til sent på kvelden I mange år. De begynte hjemme, og etterhvert leide vi et lite lokale på Lund og begynte å levere komper til lokale butikker. Den gangen hadde vi bare fire gryter og da Maxi åpnet solgte de flere tusen bare første dagen. Derfra begynte det virkelig å ta av, forteller Jan.

I dag leverer Sørlandskomper mellom 9–10 000 komper i uka, og det meste sendes ut til butikker over store deler av landet via grossister.
– Vi vet faktisk ikke helt hvor alle ender opp, ler Jan. Men det er moro å vite at det ligger Sørlandskomper på middagsbord i både Bergen og Stavanger.

KOMPETORSDAG: På Tinnheia i Kristiansand har Seriegründer Paal Lidi invitert venner og forretningsforbindelser til kompetorsdag hver uke i snart ti år. Over 10.000 komper har blitt servert – og like mange gode historier delt rundt bordet.

Ti år med kompetorsdag

I lokalene holder også flere andre bedrifter til, blant annet seriegründer Paal Lidi – en mann med sans for både tradisjon og trivsel. I hele ti år har han invitert venner, kolleger og forretningsforbindelser til kompetorsdag én gang i uka.
– Her inviterer vi både barndomsvenner, MC-venner og forretningsforbindelser, det har blitt en fast tradisjon, smiler Lidi.

– Nå runder vi straks over 10 000 komper som vi har fått servert her i løpet av årene, og alle som kommer synes det er like koselig og godt hver gang, ler han.

De ukentlige samlingene har ikke bare blitt et sosialt høydepunkt for mange, men også en ubetalelig form for reklame for familiebedriften.
– Når folk får smake kompene våre rett fra gryta, får de også øynene opp for hvor godt det faktisk er. Det er den beste markedsføringen vi kunne fått, smiler Jan.

Et ekte familieprosjekt

Jan understreker at selv om produksjonen har vokst betydelig siden bedriften først startet, er hjertet i bedriften likevel det samme.
– Dette er en familiebedrift tvers gjennom. Far er pensjonist nå, men sønnen min er med, så det blir tredje generasjon. Vi kunne sikkert solgt selskapet og hatt det greit med det, men det er jo viktig for oss å ha noe å gjøre som vi trives med, og å holde familietradisjonen i live.

INGEN FASIT: På kompetorsdag får vi servert Sørlandskomper med klassisk tilbehør: sukker, smør og tyttebær. Kompeveteran Jan Fosseli anbefaler baconterninger og kålrabistappe – et skikkelig festmåltid, forteller han.

Sukker og blåbær – eller bacon og kålrabi?

For mange sørlendinger er kompe mer enn bare mat – det er barndomsminner. Men smakene varierer fra bygd til by.
– Jeg vokste opp med sukker og blåbærsyltetøy, mens broren min sverger til bacon og kålrabistappe. I Stavanger har de pølse til, mens andre liker det med tyttebær. Det finnes egentlig ingen fasit, men skal du ha et skikkelig festmåltid, anbefaler jeg å prøve det med kålrabistappe og baconterninger, smiler Jan.

Han husker spesielt én bursdag da broren insisterte på å servere komper til kameratene.
– Jeg tenkte det var litt kjipt med komper i bursdag, men det var faktisk de unge som ville ha det. Da skjønte jeg at det finnes håp for neste generasjon også, ler han.

Et stykke sørlandsk stolthet

Med tre generasjoner i arbeid, en økende produksjon og komper som finner veien til middagsbord i hele landet, er Sørlandskomper mer enn bare en lokal bedrift – det er et symbol på sørlandsk matglede og familietradisjon.
– Så lenge vi kan leve av dette og folk har lyst på komper, så skal vi nok fortsette, sier Jan Fosseli.Og med det koker grytene videre, akkurat som de har gjort i over tre tiår.

Back To Top