50 år gammel klubb søker nye medlemmer
Kristiansand Vinleggerklubb fyller snart 50 år. Nå trenger de sårt nye tilskudd dersom klubben skal bestå, og inviterer til høstfest med ost, kjeks og vin.
Kristiansand Vinleggerklubb ble stiftet i 1976. Initiativtakerne var Nils T. Tønnessen, Alexander Grønvold og Johnny Hamre. En av ildsjelene fra den gang er i dag æresmedlem i klubben. Medlemmene kommer stort sett fra Kristiansand, men også fra Lillesand og Søgne. I klubbens glansdager var det over 100 medlemmer. I dag teller de ca. 40 sjeler. Den 26. februar fyller klubben 50 år.

Oppdagelsesreiser
Klubben har tidligere reist annet hvert år til nye vindestinasjoner for å smake på vin og lære mer om den edle drikken. Reisene har brakt dem til blant annet Albania, Ungarn, Tyskland, Italia, Tunisia og Spania, og de lærer ofte mye om landets historie når de er der.
– Det som var spennende med Albania, for eksempel, er at det har vært et veldig lukket land som vi lærte lite om på Det vi opplevde var at landet er veldig rikt på kultur, og vi klarte ikke absorbere alle inntrykkene ordentlig, forteller gjengen.
Om det skulle friste å være med på neste vin-reise, sverger styremedlemmene på at de er en gjeng som er lette å komme i kontakt med og prate med.
– Vi har godt humør og er veldig omgjengelige, lover de.
Nå har de riktignok ikke vært på tur siden Algarve-kysten i 2022 eller 2023, og skylder litt på alderen.
Høy snittalder
Medlemmene har nemlig en snittalder på over 70.
– Det er derfor vi fant ut at vi måtte ta grep for å rekruttere og få inn noen yngre krefter, bekrefter Wasland. Det er nesten avgjørende for at klubben skal bestå.
Samværet er det kjekkeste med å være medlem, skal vi tro styret.
– Ja, hverdagen er hektisk nok. Det er det sosiale som gjør det gøy, sier de i kor.
Lite druevin
Det er ingen krav til at du brygger vin. Klubben er for alle som er glad i vin og kulturen rundt. Blant medlemmene er det for tida kun fire stykker som selv legger vin, til privat forbruk vel å merke, da de fleste bor i leilighet og ikke har plass til å legge vin.
– Da klubben ble stiftet var ett av medlemskriteriene at man skulle levere to flasker hjemmelaget vin i året, til prø Dette skremte mange medlemmer bort, forklarer Anne. Dessuten er vin blitt billigere og mer tilgjengelig med årene.
– Det er ikke problem å lage vin i Norge, men det blir ikke mye druevin vi legger, bedyrer Arthur. Da går det i epler, rips, kirsebær, plommer, rabarbra, nyper og fikener.
Inviterer deg
Klubben holder høstavslutning mandag 24. november på deres nye tilholdssted, Seilerloftet i Kristiansand Gjestehavn, og inviterer til ost og kjeks med vin til dem som ønsker å være med i klubben. Klubben har sin egen sommelier, som vil informere om vinen. Påmelding skjer til formann, Anne Wasland via SMS til 971 55 754. (Påmelding er bindende ved innbetaling til maten og drikken).
– Da smaker vi på viner fra fem forskjellige land, lokker Wasland.



